Raport. Cum au crescut banii daţi pentru partide de la an la an: formaţiunile care primesc cele mai mari sume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul condus de Liviu Dragnea primeşte cei mai mulţi bani. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Partidul condus de Liviu Dragnea primeşte cei mai mulţi bani. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Banii primiţi de partide de la stat au crescut în 2018 de la 30 de milioane de lei la 170,3 milioane lei, arată ultimul raport al organizaţiei Expert Forum. Mai mult, potrivit datelor AEP, în primele trei luni ale anului, suma destinată partidelor a fost de 40 de milioane de lei, mai mult  decât primeau acestea într-un an, până la schimbarea Legii finanţării partdelelor, la începutul lui 2018.

Raportul realizat de Export Forum arată evoluţia modului cum a crescut finanţarea partidelor politice în ultimii ani, în contextul în care sumele primite de formaţiunile parlamentare pot fi folosite inclusiv în campania din campania pentru euroalegeri. „Deşi sumele s-au mărit semnificativ, mecanismele de control nu s-au modificat. Un bonus pentru competitorii din mai 2019 este faptul că ei pot folosi fondurile din subvenţii naţionale pentru a finanţa campania electorală pentru europarlamentare, conform OUG 6/2019. Cu alte cuvinte, pot utiliza banii din subvenţie şi pentru campanie“, precizează expertul electoral Septimius Pîrvu, autorul studiului, subliniind că România e una dintre ţările care dau cele mai mari suvbenţii către partide, alături de Finlanda şi Polonia.

De 24 ori mai mulţi bani ca la euroalegerile din 2014

Situaţia era complet diferită în anii trecuţi. De exemplu, în 2014, la precedentele alegeri europarlamentare, toate partidele au avut la dispoziţie, într-un an întreg, doar 6,1 milioane lei. Doi ani mai târziu,  în 2016, când a fost tot un an electoral, cu alegeri locale şi parlamentare, banii statului pentru formaţiuni erau de 14,5 milioane lei pe an. În prezent, lunar pleacă spre partide peste 13 milioane de lei, după cum arată datele AEP, pentru primele trei luni din 2019. Din cei aproximativ 13 milioane de lei, 7,6 milioane merg la PSD, aproape 3,5 milioane la PNL, 1 milion pentru USR, în timp ce ALDE ia circa 750.000 de lei, iar PMP aproape 500.000 lei. În total, în primele trei luni din 2019 s-au dat către partide aproape o dată şi jumătate cât au primit acestea în tot anul 2017.

Cum s-a ajuns aici? Până la începutul anului 2018, în funcţie de scorul electoral obţinut la alegerile locale şi parlamentare, partidele primeau o sumă cuprinsă între 0,01% şi 0,04% din „veniturile prevăzute în bugetul de stat“. Pe la mijlocul anului - în condiţiile în care partidele primesc subvenţia lunar - PSD a calculat că banii primiţi de la stat sunt prea puţini. Astfel, în luna mai 2017, deputatul PSD Mircea Drăghici, trezorierul partidului, a propus modificarea legii, astfel încât suma minimă primită de partide să nu coboare sub pragul de 0,02% din veniturile colectate de stat.

În luna noiembrie 2017, în Comisia Juridică a Senatului, senatorul PSD Marian Pavel a operat o modificare minusculă în lege, dar care a umplut conturile partidelor. Concret, Pavel a propus ca pragul minim să coboare din nou la 0, 01%, însă – atenţie!, nu din veniturile prevăzute la bugetul de stat, ci din Produsul Intern Brut (PIB), o sumă de 3-4 ori mai mare faţă de încasările toatel ale statului. Practic, înlocuind „venituri“ cu „PIB“, Pavel a umlut puşculiţa partidelor. Parlamentul a adoptat legea, iar din 2018 partidele au început să beneficieze de noile prevederi. Raportul Expert Forum precizează că partidele ar putea să primească în 2019 o sumă care să se apropie de 400 de milioane, acest lucru fiind permis de cadrul legal.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite