Raport EFOR. „Transferurile de fonduri pentru dezvoltarea locală şi companiile de stat, principalele rezervoare de bani iliciţi ale politicii româneşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia neguvernamentală Expert Forum (EFOR) a prezentat, luni, un raport referitor la costurile „clientelismului în administraţia locală“. Sorin Ioniţă, preşedintele organizaţiei, a subliniat că transferurile de fonduri pentru dezvoltarea locală şi companiile de stat ar fi „principalele rezervoare de bani iliciţi pe care se construieşte politica românească“.

„La limită distribuţia de fonduri de investiţii în teritoriu (plus procesul de achiziţii publice care urmează după aceea) alături de companiile publice, de stat sau municipale, sunt principalele surse de patronaj politic şi rezervoare de resurse ilicite pentru partide. Dacă aceste două robinete sar putea controla ceva mai transparent şi obiectiv, politica românească ar rămâne fără 80-90% din resursele pe care se bazează acum în campanii şi procesul de party-building“, se arată în ultimul raport al Expert Forum 

Ideea a fost subliniată şi de Sorin Ioniţă, preşedintele Expert Forum, acesta preczând faptul că transferul de fonduri pentru dezvoltare locală şi modul cum sunt administrate companiile de stat ar fi „principalele rezervoare de bani iliciţi pe care se construieşte politica românească“. 

La rândul său, Septimius Pârvu, unul dintre autorii raportului, a punctat faptul că alocările de bani şi plăţile au crescut în mod vizibil în anii electorali, fiind daţi banii cu precădere către partidele care în acel moment ale alegerilor erau la guvernare. „Regulile de alocare sunt vagi şi nu sunt stabile în timp”, a declarat Pârvu. mai mult, acesta a subliniat: „Administraţia locală e captivă, schimbările politice de la centru afectând alocările şi plăţile“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite