Raport Expert Forum: clientelismul politic e în floare, mai ales cu PSD la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile alocate de Guvern pentru dezvoltarea locală  şi modul cum sunt gestionate companiile de stat ar fi „principalele rezervoare de bani iliciţi pe care se construieşte politica românească“, potrivit unui raport al organizaţiei neguvernamentale Expert Forum.

Conform documentului elaborat de mai mulţi specialişti în politici publice, sursele patronajului politic pot fi regăsite prin urmărirea modului cum un Guvern distribuie diferite fonduri către autorităţile locale, de multe ori acordarea unor sume ţinând cont de culoarea politică a celor din teritoriu, adică aleşii să fie din aceeaşi structură politică. Iar Expert Forum dă numeroase exemple în ceea ce priveşte modul cum au fost şi sunt daţi banii către autorităţile locale.

Un astfel de exemplu este şi ceea ce se întâmplă în cazul Programului Naţional de Dezvolcare Locală (PNDL 2).  La 19 iulie 2017, Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării Regionale, anunţa faptul că va începe cea de-a doua etapă a PNDL. În urma analizei dosarelor înaintate de autorităţile locale, acelaşi minister a precizat cine vor fi beneficiarii şi care vor fi cele peste 9.000 de obiective finanţate. Potrivit analizei Expert Forum, cea mai mare parte din banii ar urma să ajungă la primării şi consilii judeţene ale PSD, adică 56,7%. Pe de altă parte, aleşii PNL ar primi 31,9% din bani, în timp ce UDMR doar 4,7%.

Fruntaşii PNDL 2, toţi de la PSD

Cele mai multe proiecte au fost aprobate pentru CJ Neamţ (57 de proiecte), Târgovişte (40 de proiecte), Hunedoara (35 de proiecte) şi CJ Vrancea (32 de proiecte), toate acestea fiind conduse de aleşi ai PSD. De asemenea, între primele zece unităţi administrative care vor primi bani se numără şi Sectoarele 3 (cu 30 de proiecte) şi 4 (24 de proiecte), tot conduse de aleşi ai PSD, aceştia fiind Robert Negoiţă şi Daniel Băluţă. De subliniat e faptul că instituţia care va beneficia de cele mai multe proiecte pe PNDL 2, adică CJ Neamţ, a fost condusă până pe 1 februarie de social-democratul Ionel Arsene, în prezent arestat pentru 30 de zile, după ce DNA a deschis un dosar pe numele său, în care e acuzat de trafic de influenţă. Suma pe care o va primi CJ Neamţ va fi de 323 de milioane de lei.

Clientelismul politic nu e un obicei doar din prezent, ci s-a practicat intens în ultimii 10-12 ani, după cum a arătat Expert Forum. De exemplu, în perioada 2009-2012, peste jumătate din fondurile de urgenţă ale Guvernului, cum sunt Fondul de Rezervă şi Fondul de Intervenţie, au mers spre PDL, în timp ce după 2012, până în 2017, inclusiv, peste 50% din fonduri a mers spre administraţia PSD. În ceea ce priveşte judeţele cărora le-au fost date sume mari de bani de către Ministerul Dezvoltării, acestea au fost Timişoara, Constanţa, Iaşi, Vâlcea şi Olt.  Primelor trei le-au fost virate sume totale de peste 800 milioane de lei. Majoritatea sunt judeţe care au fost şi sunt controlate de PSD, cum este cazul Constanţei şi Oltului, judeţe care au avut în fruntea lor politicieni ca Nicuşor Constantinescu şi Paul Stănescu, ultimul fiind în prezent vicepremier şi minstru al Dezvoltării Regionale.

Transferul de fonduri pentru dezvoltare locală şi modul cum sunt administrate companiile de stat sunt principalele rezervoare de bani iliciţi pe care se construieşte politica românească. Sorin Ioniţă, Expert Forum 

Expert Forum a arătat faptul că a existat un adevărat dezmăţ bugetar în ceea ce priveşte alocarea de bani din Fondul de Rezervă şi Fondul de Intervenţie în anii electorali din ultimul deceniu politic. Astfel, în 2008, an cu alegeri parlamentare, Guvernul a alocat 2,74 miliarde de lei, 2009, an cu prezidenţiale – 0,89 miliarde lei, în timp ce în următorii doi ani, 2010 şi 2011, sumele allocate din asemenea fonduri au fost 0,69 miliarde lei şi  0,2 miliarde lei. Creşterea alocărilor din cele două fodnuri vor creşte la parlamentare din 2012 şi 2016, dar şi la prezidenţialele din 2014. 0,85 miliarde de lei au fost alocaţi în 2012 doar din Fondul de Rezervă şi cel de Intervenţie pentru autorităţile locale.  

Abonaţii la contracte cu statul

În raportul Expert Forum este subliniat faptul că  există judeţe unde au fost găsite  „potenţiale monopoluri pe lucrări sau posibile legături politice ale firmelor câştigătoare cu decidenţii“. Prima firmă la care Expert Forum face referire este Tel Drum, fiind amintit faptul că doar în 2014 CJ Teleorman a primit 3,4 milioane lei pentru lucrări. Tel Drum, uneori în asociere cu Modul Proiect SA, a câştigat toate achiziţiile potrivit sursei citate. În „Dosarul Tel Drum“, intrumentat de DNA, Liviu Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă cu fonduri europene şi abuz în serviciu. Un al exemplu dat în raport se referă la judeţul Olt, unde SC T DANCOR ROMCONSTRUCT SRL, firmă administrată până în 2013 de Cornel Ciocan, fratele deputatului Dan Ciocan, a câştigat numeroase contracte cu statul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite