Raportul lui Crin Antonescu despre starea naţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul liberal Crin Antonescu se pregăteşte intens pentru a-şi lua în serios rolul de prezidenţiabil la alegerile din 2014.

Crin Antonescu va susţine la sfârşitul lunii august un discurs despre starea naţiunii, susţin surse politice din interiorul PNL pentru „Adevărul“ . Inspirat din practica anglo-saxonă, un astfel de discurs ar trebui să fie susţinut anual doar de preşedintele în funcţie al ţării.

 Deşi mai sunt 15 luni până la alegerile prezidenţiale, candidatul USL, Crin Antonescu, va începe în forţă campania de strângere de voturi la sfârşitul acestei luni, lansând totodată şi o schiţă de platformă program pentru prezidenţialele din 2014. „În debutul sesiunii parlamentare se vor petrece trei lucruri: va fi prezentat un proiect major de restructurare a activităţii Senatului, va exista un discurs politic despre starea naţiunii şi va exista şi un început de platformă de candidatură la prezidenţiale“, au declarat surse politice. 

Antonescu va rosti discursul în cadrul unui eveniment de amploare care va avea loc la Constanţa, în 31 august, scrie gândul.info. Evenimentul, la care sunt aşteptaţi circa 2.500 de simpatizanţi USL, are drept scop atât debutul campaniei pentru prezidenţiabilul Crin Antonescu, cât şi marcarea faptului că prezidenţiabilul USL este susţinut de toţi partenerii din Uniune,  încercând să combată zvonurile privind apariţia unui candidat din partea social-democraţilor. În plus, se va insista pe parteneriatul care există între Victor Ponta şi Crin Antonescu. 

PROBLEMA MAGHIARĂ, EVIDENT

Primul semn că Antonescu îşi ia în serios rolul de viitor preşedinte este poziţia critică faţă de discursul preşedintelui în funcţie Traian Băsescu, care a ameninţat oficialii maghiari că este ultimul an în care se pot plimba relaxaţi prin Harghita şi Covasna şi care a răspuns afirmaţiilor făcute la Borzont de liderul extremist Vona Gabor. Acesta a declarat că drepturile maghiarilor transilvăneni trebuie apărate indiferent dacă acest lucru lezează grav relaţiile dintre România şi Ungaria.

Ba, mai mult, Crin Antonescu i-a reproşat, ieri, preşedintelui că transformă România în poligon electoral. În urmă cu doi ani însă, Crin Antonescu era cel care susţinea discursuri ofensive faţă de guvernul de la Budapesta şi faţă de liderii din Ungaria. 

NIMIC DESPRE CELELALTE PROBLEME

Crin Antonescu şi-a întrerupt, ieri, concediul pentru a comenta declaraţiile făcute luni de şeful statului, care a anunţat, tranşant,  că România „va pune la punct Budapesta“. Liderul liberal l-a atacat pe Băsescu şi a afirmat că este primul responsabil de atitudinea politicienilor maghiari, care au transformat Ardealul într-un „poligon electoral“ pentru lupta politică din Ungaria. 

„Traian Băsescu a încurajat acest lucru din raţiuni politice“, este de părere Antonescu, adăugând că Laszlo Tokes a ajuns în Parlamentul European tot cu susţinerea preşedintelui, în urma unei înţelegeri cu premierul ungar Viktor 

Orban. 

 „Noi am spus că nu e normal ca Viktor Orban să desemneze un europarlamentar român, dar am fost taxaţi sever – că suntem şovini, ultranaţionalişti“, a explicat liderul liberal, care crede că acesta a fost preţul plătit de Traian Băsescu pentru a ajunge preşedinte. 

Totodată, liderul liberal a taxat dur poziţia tranşantă a şefului statului, afirmând că nu este nimic mai mult decât o „cruciadă ridicolă împotriva Budapestei“. Liderul liberal susţine că Băsescu, într-o tentativă de a câştiga puncte electorale, a făcut greşeala de a implica temele de politică externă în jocurile interne şi că reacţia Ministerului Afacerilor Externe era suficientă. 

Preşedintele PNL nu a criticat doar declaraţiile preşedintelui, ci şi contextul în care au fost făcute, respectiv în cadrul „unui mic miting electoral pentru cetăţenii scandalizaţi“. 

 „Traian Băsescu nu are cum să declare nici de la Joseni, nici de la Bruxelles sau din altă parte că îşi asumă vreun leadership. Viktor Orban este un om politic respectat în Europa, în timp ce Băsescu „ţine România la colţul Europei“, a mai precizat  Antonescu. 

Liderul liberal a evitat să se pronunţe asupra altor probleme de actualitate, cum ar fi privatizarea CFR Marfă sau acordul cu FMI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite