Politică

articolul anterior articolul urmator

Răspunsul Ministerului Transporturilor la interpelarea privind salvarea drumului roman

5
8 Jun 2021 16:04:04
Adrian Costea
SURSA : http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/cnair-ac%C8%9Bioneaz%C4%83-pentru-salvarea-patrimoniul#/0
SURSA : http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/cnair-ac%C8%9Bioneaz%C4%83-pentru-salvarea-patrimoniul#/0

În data de 3 iunie a fost înregistrat la Senat răspunsul ministrului Cătălin Drulă la interpelarea pe care am formulat-o în cadrul şedinţei din 28.04.2021. Aceasta viza salvarea, protejarea şi introducerea în circuitul turistic a drumului roman descoperit pe şantierul Autostrăzii Transilvania.

 
De fapt, răspunul acordat de ministrul de resort este un copy-paste după un comunicat de presă publicat pe site-ul CNADR în data de 7 mai 2021. Voi cita câteva paragrafe relevante pentru solicitarea formulată atât la Ministerul Transporturilor, cât şi la Ministerul Culturii (care nu a acordat niciun răspuns până la momentul actual):
 
CNAIR a reuşit, printr-un efort conjugat al arheologilor şi inginerilor din cadrul Serviciului de proiectare, reconfigurarea nodului rutier din zona Sutor, astfel încât să nu fie afectată latura de nord-est a castrului roman. Prin această modificare, s-a respectat şi solicitarea adresată de către Comisia Limes de a nu afecta castrul roman, care este propus a fi inclus în patrimoniul UNESCO.
 
După semnarea contractului de lucrări în 2020, au fost extinse şi prospecţiunile geofizice în exteriorul castrului. Hărţile rezultate în urma prospecţiunilor geofizice au relevat noi structuri arheologice precum cuptoare romane utilizate pentru arderea ceramicii/obiectelor din ceramică.
 
Secţiunea de drum roman care deservea castrul roman, pusă în evidenţă ca urmare a cercetării arheologice, se păstrează în condiţii foarte bune, deoarece a fost acoperită de un strat de aluviuni rezultat în urma unei inundaţii masive, probabil din aceeaşi perioadă cu funcţionalitatea drumului. Un alt tronson de drum roman, care face legătura între satele Nădăşelu şi Şardu, a fost dezvelit pe o lungime considerabilă, de aproximativ 150-200 m, însă starea de conservare este precară.”
 
CITEŞTE ŞI: Interpelare parlamentară în cazul drumului roman descoperit pe şantierul Autostrăzii Transilvania

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

LazyBear
8.06.2021, 23:41:56

Până acum au fost urșii cei care au împiedicat finalizarea autostrăzii, acum romanii. În curând vor apărea și marțienii să reclame ceva...

-5 (5 voturi)
Iulian Arion
9.06.2021, 07:47:20

Nu este nicio intarziere! Au destul front de lucru. Pentru orice problema care apare exista solutii imediate. In Dobrogea a invocat Berceanu existenta siturilor arheologice care intarziau lucrarile. In realitate erau practici de tip mafiot prin care au lungit autostrada. Proiectul comunist era pe malurile canalului. Ei au plimbat-o prin Dobrogea continentala, in scopul trecerii pe terenurile cumparate de mafia PD-Boagiu-Basescu-Berceanu.

-3 (3 voturi)
Domnul Doctor
9.06.2021, 10:37:15

Tovarase senator, "fa-te ca muncesti"... si nu uita sa o aperi pe Sosoaca si dupa ce (h)AUR s-a dezis de ea, pe care dumneata o considerai (incorect) ca fiind o doamna.

-1 (1 vot)
Iulian Arion
9.06.2021, 16:22:58

Doctore, Sa pastram o atmosfera academica pe aceasta platforma on-line, prea generoasa cu unii dintre noi.

-3 (3 voturi)
Iulian Arion
9.06.2021, 16:21:51

Domnule Senator, Apreciez interesul dvs pentru patrimoniul national si pentru cititori. I.Arion

-4 (4 voturi)
Modifică Setările