Politică

articolul anterior articolul urmator

Răsturnare de situaţie: fără pensie specială şi imunitate pentru Avocatul Poporului

24
29 Mar 2020 17:46:18
Autor: Radu Eremia
Florin Iordache venise cu ideea pensiei speciale la nivel de judecător de Curte Supremă pentru Avocatul Poporului. FOTO Mediafax
Florin Iordache venise cu ideea pensiei speciale la nivel de judecător de Curte Supremă pentru Avocatul Poporului. FOTO Mediafax

Deputaţii au făcut primul pas pentru eliminarea prevederilor privind imunitatea specială şi indemnizaţia la nivelul unui judecător de Curte Supremă pentru Avocatul Poporului. Mai mult, şi alte prevederi controversate din proiectul lui Florin Iordache au fost scoase din iniţiativa legislativă.

Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a eliminat prevederile privind imunitatea specială şi indemnizaţia la nivelul unui judecător de Curte Supremă pentru Avocatul Poporului, prevăzute într-un proiect de lege iniţiat de Florin Iordache şi semnat de aleşi din mai multe partide. Comisia pentru drepturile omului are 15 parlamentari, opt dintre aceştia fiind pe hârtie din Grupul minorităţilor. Însă majoritatea sunt susţinători tradiţionali ai proiectelor PSD şi în ultimii ani au votat cot la cot cu social-democraţii. Marcel Ciolacu le-a transmis apropiaţilor săi din partid, încă de la jumătatea acestei luni, că proiectul nu va trece în forma dorită de Florin Iordache, pentru că ar afecta electoral PSD, după cum au precizat surse din PSD pentru „Adevărul”.

„Cel mai probabil, cinci din cei opt parlamentari ai minorităţilor din comisia asta răspund la indicaţiile PSD, printre ei fiind şi preşedintele comisiei, Ibram Iusein. Proiectul o să prindă viteză, adică să treacă repede prin Parlament, dar fără amendamente scandaloase, sau va fi respins într-un final. Poţi face o imagine mult mai bună a partidului prin respingerea unor privilegii, mai ales că ele afectează doar câteva persoane. Nu afectează, cum a fost cazul legii pentru interzicerea pensiilor speciale, numeroase categorii socio-profesionale, aşa că nu ne punem în cap magistraţii sau colegii din Parlament”, au declarat surse parlamentare pentru „Adevărul”.

Fără paşaport diplomatic şi cazare

Amendamentele pentru eliminarea prevederilor controversate au fost depuse de deputatul PNL Adriana Săftoiu. Pe lângă eliminarea pensiei speciale şi a imunităţii, Avocatul Poporului nu va mai avea dreptul la paşaport diplomatic, dar nici la cazare gratuită sau transport săptămânal gratuit de la domiciliu la muncă.

Numirea Avocatului Poporului se va face prin votul majorităţii parlamentarilor, nu prin majoritatea aleşilor prezenţi la şedinţa în care e discutat subiectul numirii sau revocării. Astfel, şeful instituţiei ar avea mai multă legitimitate. Proiectul urmează să primească raportul de la Comisia juridică din Cameră, apoi să fie votat în plen. Ulterior, merge pentru aceeaşi procedură la Senat, for decizional în cazul acestei iniţiative legislative. 

Dar cum a apărut proiectul? În plină perioadă de criză, generată de epidemia de coronavirus, deputatul Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, a depus un proiect de lege prin care Avocatul Poporului urma să devină beneficiar al unei indemnizaţii echivalente judecătorilor de la Înalta Curte, iar ulterior, de pensie specială. De asemenea, adjuncţii Avocatului Poporului ar urma să primească o indemnizaţie lunară echivalentă cu cea a judecătorilor cu grad de Curte de Apel. Mai bine de jumătate din expunerea de motive a legii iniţiate de Florin Iordache vorbeşte despre modul de remunerare a Avocatului Poporului şi subliniază că primele funcţii ale instituţiei trebuie să fie bine plătite pentru a garanta independenţa faţă de interferenţele politice.

Cârdăşia între Iordache şi Avocatul Poporului

Surse politice din Parlament au precizat pentru „Adevărul”, la scurt timp după depunerea proiectului, că apariţia acestui proiect şi insistenţa pentru dezbaterea lui în procedură de urgenţă indică o înţelegere între Avocatul Poporului şi o parte a social-democraţilor, în frunte cu Florin Iordache. Pe scurt, Avocatul Poporului a acţionat superficial când, în august anul trecut, a atacat la CCR Ordonanţa de Urgenţă privind Codul Administrativ, act normativ care a instituit pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Sesizarea scrisă de Renate Weber a fost respinsă de CCR deoarece argumentele aduse nu criticau articole declarate deja neconstituţionale, cum e cel privind pensiile speciale ale aleşilor locali, ci doar detalii referitoare la procedura de adoptare. Practic, Avocatul Poporului a sesizat Curtea doar de ochii lumii. Aşadar, din ianuarie 2021, aleşii locali vor avea dreptul la pensii speciale. Drept recompensă, PSD a venit cu un proiect cu dedicaţie pentru Avocatul Poporului.

Mai mult, Renate Weber a atacat la Curtea Constituţională şi proiectul de lege prin care au fost eliminate pensiile speciale pentru mai multe categorii socio-profesionale, inclusiv pensiile speciale pentru parlamentari, Avocatul Poporului şi adjuncţii acestuia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

kalu kalu
29.03.2020, 17:57:18

totul este o mascarada, facuta doar pentru bani. Iar uleioasa asta de avocata poporului, o orca mai hidoasa decat ciorbea, este la fel de corupta pesedeului la fel ca mutantul !!! Toti sa crape in ei cat mai mult, prostii pot muri.

+6 (12 voturi)
Radu Mircea
29.03.2020, 18:09:52

# Kalu ln sfirsit o veste buna in vreme de molima Kalule . Dar ma tem de jocul de glezne din Parlament unde PSD detine inca controlul , parca vad ca in cirdasie vor vota varianta initiala .

+6 (12 voturi)
ileana iliescu
29.03.2020, 18:00:30

vax,cand se va injumatati populatia romanicai,ciordache scoate alta initiativa legislativa,pandemia trece,lichelele nu si schimba naravul,speram sa nu mai auzim acum in vremuri de restriste de ciordache,niciolicea,prunengura,mitraliera,volguta,balcabesa si multi altii de trista amintire,parca si genunche doreste sa modifice sistemul educational,cat a fost ministru probabil a facut bani.

+4 (10 voturi)
dobrita sorin
29.03.2020, 18:09:16

Comentariu considerat abuziv.

Ion Tamis
29.03.2020, 18:17:01

Intre pretentiile de preamarire si privilegii speciale pentru sluga politica Renate Weber (avocat anti-popor), propulsata de unul dintre cei mai detestati sefi de partid (alde Tariceanu), si furtisagurile din bugetul de achizitii al spitalului administrat de o javra pesedista, fosta ministereasa corupta a sanatatii, nu exista nicio deosebire. Ambele, in plina ofensiva a coronavirulsului, sunt obsedate de patimi materiale, urmarind sa se mufeze criminal la bugetul public, atat in interes personal, cat si pentru a deveni vaci de muls electorale pentru partidele parazitare pe care le servesc cu obedienta.

+8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (24)