Răsturnare de situaţie. Comisia juridică din Senat a dat aviz negativ ordonanţei privind anticipatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Juridică a Senatului a respins, marţi, ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate, ale cărei principale prevederi vizau că românii vor putea vota la orice secţie din ţară sau din străinătate la parlamentare, că numărul senatorilor şi deputaţilor de diaspora se dublează şi românii din afara graniţelor vor putea vota timp de trei zile.

Social-democraţii s-au mişcat repede în ceea ce priveşte respingerea OUG referitoare la anticipate. Marţi dimineaţă, majoritatea PSD, ALDE, UDMR din Comisia juridică a Senatului a votat pentru respingerea acestei ordonanţe de urgenţă. 

Potrivit unor surse politice, PSD ar urma să pună pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri sau, în cel mai rău caz, luni.

Guvernul Orban nu a modificat articolul 84 din ordonanţa de urgenţă, care, pentru alegerile parlamentare, permite votul la orice secţie, indiferent de domiciliu. Spre exemplu, dacă o persoană cu buletin de Bucureşti se află în ziua alegerilor anticipate la Braşov, va putea vota la orice secţie, pe liste suplimentare. Numai că va trebui să voteze pentru candidaţii din circumscripţia Braşov, nu Bucureşti, acolo unde locuieşte. Miza acestei prevederi ţinteşte marile centre universitare: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, unde sunt foarte mulţi studenţi fără viză de flotant, aşadar care până acum nu puteau vota la parlamentare. Acestă prevedere le permite dreptul să voteze în oraşul unde studiază, nu unde au domiciliul. PSD şi UDMR sunt dezavantajate de „liberalizarea“ votului, în timp ce PNL şi Alianţa USR-PLUS, preferate de electoratul tânăr, sunt avantajate. 

De asemenea, prin ordonanţa de urgenţă are loc dublarea numărului de parlamentari din diaspora, de la la şase la 12. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite