Război în Ucraina. SONDAJ 57% dintre americani susţin trimiterea de trupe ale SUA în România şi Polonia pentru descurajarea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

57% dintre americanii care au răspuns pentru un sondaj realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Bullfinch Group susţin că Statele Unite trebuie să susţină cu trupe militare statele NATO, cum sunt Polonia şi România, în pericol de a fi atacate. De asemenea, un număr asemănător de români, 60% dintre repondenţi, susţin trimiterea de trupe militare din ţara noastră în state care au nevoie de sprijin.

57% dintre americanii consultaţi susţin că Statele Unite trebuie să se implice în cazul unui conflict armat care vizează o ţară a NATO, doar 15% nu sunt de acord, iar 28% sunt nehotărâţi.Tot 57% dintre cei care au răspuns susţin trimiterea de trupe militare de descurajare în România şi Polonia, într-un context precum cel de faţă, în timp ce 27% nu sunt de acord. 

Pe de altă parte, 70% dintre românii care au răspuns la sondaj sunt de acord ca România să participe la apărarea unui stat NATO atacat. În ceea ce priveşte trimiterea de trupe, 60% dintre repondenţi susţin că România ar trebuie să trimită trupe militare, iar 36% sunt în dezacord.

„Datele comparative arată un sprijin puternic al americanilor şi al românilor pentru implicarea SUA, respectiv a României în apărarea altui stat membru NATO în cazul în care acesta ar fi atacat. Mai mult, sondajul arată un sprijin solid al populaţiei Statelor Unite ale Americii pentru trimiterea de trupe americane în România şi Polonia pentru a descuraja ameninţările recente ale Rusiei. Dincolo de mesajele ferme de sprijin ale autorităţilor americane pentru securitatea României, dincolo de acţiunile concrete care au însoţit rapid aceste mesaje (trupe americane şi tehnică trimise deja în România), faptul că populaţia Statelor Unite ale Americii sprijină puternic politicile şi măsurile susţinere a statelor membre NATO afectate de ameninţările Rusiei, conferă încredere într-o perioadă critică în care sentimentul de securitate în regiune este grav afectat. De asemenea, este remarcabilă atitudinea foarte clară a populaţiei României care susţine masiv punerea în aplicare a articolului 5 din tratatul NATO – un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor. Concluzia pe care o putem trage este că agresiunea teribilă a Rusiei a provocat atât un front comun al liderilor statelor lumii democratice, cât şi, poate cel mai important, o mobilizare formidabilă a populaţiilor lumii libere”, a precizat Remus Ştefureac, preşedinte al STRATEGIC Thinking Group.

Sondaj INSCOP - Bullfinch - trimitere trupe NATO

„Datele culese în Statele Unite arată faptul că în societatea americană nu există o opoziţie semnificativă faţă de apărarea de către SUA a ţărilor NATO sau faţă de trimiterea de trupe americane în ţări aliate precum România sau Polonia pentru a descuraja ameninţările Rusiei. Dimpotrivă, sprijinul populaţiei este foarte ridicat, chiar şi în condiţiile în care în mod tradiţional, politica externă este un teren necunoscut pentru mulţi americani, fapt ce explică şi ponderea nehotărâţilor”, a punctat, la rândul său, Brett Loyd, sociolog şi preşedinte al The Bullfinch Group. 

Metodologie

Sondajul de opinie naţional din Statele Unite ale Americii a fost  realizat de The Bullfinch Group (www.thebullfinchgroup.com)  în parteneriat cu INSCOP Research (www.inscop.ro), în cadrul unui proiect de cercetare susţinut de think-tank-ul STRATEGIC Thinking Group / Grupul de Gândire strategică (www.strategicthinking.ro). Datele au fost culese în perioada 19-23 februarie 2022 prin interviuri telefonice, volumul eşantionului fiind de 1044 de votanţi înregistraţi. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.

Sondajul de opinie naţional din România a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield  în cadrul unui proiect de cercetare susţinut de STRATEGIC Thinking Group. Datele au fost culese în perioada 21-25 februarie 2022. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1050 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite