Războinicii păcii: Băsescu şi Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Deşi garantează amândoi că în România va fi pace, preşedintele Băsescu şi premierul Ponta nu pierd nici o ocazie ca să se arate îngrijoraţi de războiul ce stă să izbucnească în imediata noastră vecinătate.

Violenţele sângeroase din ultimele două zile l-au determinat pe premier să admită, pentru prima dată de la izbucnirea conflictului, existenţa iminenţei unui război în regiune. Ponta a ales să-şi exprime îngrijorarea în cadrul unei vizite electorale, făcută sâmbătă, la fabrica de avioane de la Craiova. Premierul a glumit cu reprezentanţii uzinei, afirmând că „deşi ne paşte un război“, vestea bună este că aceştia vor avea comenzi pentru industria de apărare. 

Iliescu apare

În aceeaşi zi, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost mai ponderat în afirmaţii, declarând pentru „Adevărul“ că, deşi admite că situaţia din Ucraina este îngrijorătoare, nu ar trebui să ne facem probleme în privinţa unei posibile ameninţări din partea Rusiei. În susţinerea punctului său de vedere, fostul preşedinte, a amintit, fără prea multe detalii, de o înţelegere între ţara noastră şi Vladimir Putin. „Noi am avut o anumită înţelegere chiar cu Putin în legătură cu normalizarea relaţiilor dintre ţările noastre. Nu-şi pot permite să treacă dincolo de nişte limite. Ei păstrează anumite reticenţe în legătură cu Moldova şi cu Transnistria, dar nu-şi pot permite mai mult. Iar ancorarea noastră în alianţa militară NATO şi alianţa politică europeană ne asigură securitate şi stabilitate”, a declarat pentru „Adevărul” Ion Iliescu. 

„Nu suntem ameninţaţi de război“

La nicio zi de la declaraţia premierului, Traian Băsescu a ieşit public şi a vorbit în aceeaşi notă cu fostul preşedinte Ion Iliescu. De la tribuna Palatului Cotroceni, şeful statului a spus, tranşant, că nicio analiză nu acoperă afirmaţia premierului. „România nu are sentimentul că va fi atacată de Rusia şi nu are niciun element care să ne îndrepte către un astfel de risc. România nu este ameninţată de un război, ceea ce nu înseamnă că nu participă la efortul de descurajare a efortului de destabilizare în regiune“, a spus şeful statului.

„O înţelegere între Ponta şi Iliescu“

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat pentru „Adevărul“ că declaraţiile în antiteză ale lui Victor Ponta şi Ion Iliescu pe tema violenţelor din Ucraina ar trebui interpretate în cheia unei înţelegeri între cei doi. „Poate că între Iliescu şi Ponta, care au declaraţii contradictorii, există o înţelegere ca de fapt să nu existe nicio declaraţie politică atât de substanţă, cât şi reală“, susţine Macovei. Europarlamentarul PDL s-a arătat indignată de faptul că premierul a abordat acest subiect atât de târziu. Mai mult, aceasta l-a etichetat drept inconştient pe premier pentru declaraţiile făcute la Craiova. „Declaraţia premierului de la fabrica de avioane dovedeşte a o mia oară că este un om care nu înţelege ce înseamnă viaţa oamenilor. Ştim că în război mor oameni. De luni de zile tace şi a tăcut şi când oamenii erau împuşcaţi cu muniţie de război. Nu demult chiar urma să facă o vizită în Rusia şi din acţiunea externă de până acum ne arată că vede România alături de Rusia şi nu de democraţia europeană şi SUA“, a mai spus europarlamentarul PDL.  

„Mă bucur că, în sfârşit, conştientizează“

George Scutaru, liderul deputaţilor liberali, s-a limitat să spună, ironic, că preocuparea lui Victor Ponta vizavi de acest subiect fierbinte este binevenită chiar dacă o manifestă în al unsprezecelea ceas de la declanşarea conflictului din Ucraina. În plus, Scutaru i-a cerut lui Ponta să susţină aceste preocupări cu acţiuni palpabile. 

„ Situaţia din Ucraina, cu sprijinul Rusiei, poate să destabilizeze Transnistria şi  Republica Moldova. Nu este exclus ca în luna iulie, când Moldova va semna acordurile de asociere la UE, Rusia să se afle în spatele unor acţiuni de destabilizare din Transnistria şi Găgăuzia. Mă bucur că, în sfârşit, Ponta conştientizează ce are pe lângă graniţe. Acum o lună de zile, când Moscova anexa Crimeea, pentru Victor Ponta subiectul nu exista. Trebuie să vedem dovezi concrete ale preocupării, iar una în acest sens este creşterea rapidă, la prima rectificare, a bugetului Apărării“, a comentat pentru „Adevărul“ deputatul Scutaru.

„Simpatiile prosovietice ale lui Iliescu“

Monica Macovei este de părere că optimismul lui Ion Iliescu în ceea ce priveşte imposibilitatea escaladării situaţiei din Ucraina într-un conflict între Rusia şi NATO, organizaţie din care facem şi noi parte, aduce în prim plan simpatiile din tinereţe ale fostului preşedinte.

„Dacă tovarăşul Iliescu spune că nu ne paşte un război, asta arată încă o dată simpatiile lui din tinereţe şi anume prosovietice şi procomuniste. Aduc aminte românilor că în decembrie ‘89, când se murea la Timişoara, Bucureşti, Sibiu şi în alte oraşe, Iliescu a spus ţării că va chema trupele Uniunii Sovietice ca să apere România. Eram cu toţii păcăliţi şi cel mai important este că trupele sovietice nu vin să te apere, ci să te atace şi să te ocupe, să te omoare şi să te fure“, a spus, revoltată, Macovei. 

Liberalul George Scutaru a comentat şi el declaraţia fostului preşedinte Ion Iliescu, precizând de la început că, deşi habar nu are de vreo înţelegere dintre România şi Putin, nu se poate ignora faptul că  Europa trece prin cea mai gravă criză de securitate de la căderea comunismului. „Nu trebuie să stăm cu capul în pământ ca struţul în ideea că nu se va întâmpla nimic. Aşa mai credeau unii şi prin 1939-1940 şi apoi România a fost pusă într-o situaţie dificilă. Dacă americanii se arată preocupaţi, e normal să ne preocupăm şi noi. Din punctul meu de vedere, atât România, cât şi ţările baltice se simt ameninţate de spiritul agresiv al Rusiei. Ce s-ar fi întâmplat dacă România nu avea garanţiile de securitate de membru NATO? Mulţi s-ar fi gândit să emigreze“, a conchis Scutaru.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Ion Iliescu: „Am avut o înţelegere cu Putin. Rusia nu-şi poate permite să depăşească anumite limite“

Ion Iliescu, primul preşedinte al României de după Revoluţie, spune că deşi situaţia din Ucraina este îngrijorătoare, n-ar trebui să ne facem probleme în privinţa unei posibile ameninţări din partea Rusiei.

„Vocea Rusiei“ loveşte din nou: România nu rezistă mai mult de 30 de minute în faţa unui război

Postul de radio „Vocea Rusiei“ continuă campania antioccidentală şi antiromânească şi a realizat o analiză care arată că România nu are nicio şansă în caz de război pentru că forţele armate române sunt insignifiante şi de generaţie veche.

Victor Ponta: „Ne paşte un război“

Aflat în vizită la Fabrica de Avioane din Craiova în această după-amiază, premierul Victor Ponta le-a spus reprezentanţilor uzinei că, „deşi ne paşte un război“, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi, informează Mediafax.

Ponta răspunde presei ruse: România rezistă mult mai mult de 30 de minute în faţa unui război

Premierul Victor Ponta oferă garanţii că România nu este în pericol, dată fiind situaţia dramatică din regiune, şi anunţă că va prezenta într-o proximă şedinţă CSAT date liniştitoare pentru români. Şeful Executivului neagă analiza făcută de presa rusă, potrivit căreia România nu rezistă mai mult de 30 de minute în război.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite