Războiul de lângă noi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În trecut, ar fi fost, poate, normal să folosesc formula uzuală Preşedintele Putin, scriind despre autocratul rus, dar realitatea, crimele, sălbăticia individului, m-au dus la decizia de a nu-l mai asocia niciodată cu funcţia pe care, la propriu, o ocupă.

Aşadar, Putin dictatorul, manipulatorul, iresponsabilul, a declanşat un război nimicitor împotriva Ucrainei şi mai ales a civililor, declarând, prin tot ce se întâmplă de o săptămână, război întregii lumi civilizate şi democratice! În opinia mea, nu există alt mod de a evalua situaţia. Sper din tot sufletul să nu ajungem şi la un conflict militar dar, în acest moment, Putin ne-a declarat război tuturor. Trebuie să fim conştienţi de asta şi, mai ales, pregătiţi!

Vrem, fără nici o rezervă, pace! Dar pentru pace e nevoie de două părţi, de doi parteneri. În acest moment, Rusia a ales calea opusă. De aceea, susţin iniţiativa preşedintelui Iohannis de a suplimenta bugetul destinat apărării. Este şi va fi un efort al tuturor românilor, dar este un efort care şi-a dovedit deja utilitatea şi o va face şi în viitor. 

Şi, trebuie să recunoaştem, cu bune şi cu rele, clasa politică de la noi a reuşit în ultimele decenii să pună România în poziţia de a avea cele mai clare garanţii de securitate din istoria sa, prin aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, prin alăturarea şi păstrarea ţării noastre în familia democraţiilor europene.  

Faptul că dictatorul rus nu are niciun respect pentru normele şi ordinea internaţională ţinea, de ani mulţi, de domeniul evidenţei, oricât au încercat unii sau alţii să ignore acest aspect. Acum însă, când sunt ucişi copii şi oameni nevinovaţi, răspunsul comunităţii internaţionale nu mai poate fi nici negarea şi nici ignorarea evidenţei! Acum, mai mult ca oricând, comunitatea internaţională are obligaţia de a da un răspuns ferm şi, înainte de orice, un răspuns unit!

De ani de zile, încercările repetate ale lui Putin au fost de a ne dezbina, de a semăna zâzanie între aliaţi. Nu a reuşit! Dimpotrivă. Uniunea Europeană a reuşit să se coaguleze şi, mai ales, să se mobilizeze. S-au acordat ajutoare de peste un miliard de Euro Ucrainei. Au fost impuse, în sfârşit, sancţiuni economice reale împotriva Rusiei şi încă mai este loc pentru noi sancţiuni. Germania a anulat autorizarea controversatului proiect NordStream 2, care îi adâncea şi mai mult dependenţa de gazul rusesc. Aliaţii din toate părţile vin să întărească militar flancul estic al NATO. Mai mult, oamenii simpli, noi toţi, ne-am mobilizat cum am putut pentru a protesta împotriva războiului, dar şi pentru a oferi sprijin şi alinare sutelor de mii de refugiaţi. 

Desigur, atunci când vorbim despre realitate, trebuie să o privim în ansamblu ei, iar adevărul este că multe state europene încă depind, într-o măsură mai mare sau mai mică de gazul rusesc. Finlanda, Estonia, Letonia şi Lituania depind 100% de livrările făcute de ruşi. Bulgaria este la 96%, Ungaria, la 82%, Grecia, la 66%, Germania, la 45%, Italia, la 34%, în vreme ce Franţa importă 18% din gazul folosit din Rusia, iar România, spre norocul nostru, doar 15%. Acest lucru trebuie să înceteze, iar Europa, inclusiv România, are un răspuns.

Vom începe, în primul rând, să construim urgent mai multe terminale pentru gazul lichefiat pe care ni-l pot furniza aliaţii noştri americani şi vom accelera, în paralel, creşterea capacităţii de producţie a energiei verzi. 

În acest context complicat, România are aşadar în primul rând obligaţia de a deveni independentă din punct de vedere energetic, iar şansa este acum de partea noastră.

Prin PNRR, avem la dispoziţie 1,6 miliarde de Euro pentru dezvoltarea sectorului energiei verzi. De asemenea, Ministerul Energiei dispune de încă 16 miliarde de Euro din Fondul de Modernizare, tot pentru a crea capacităţi de producţie a energiei verzi.

Mai mult, aliaţii americani oferă României o finanţare de 8 miliarde de dolari pentru finalizarea lucrărilor la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi acces la tehnologia pentru mini-reactoare nucleare. 

Şansa majoră, dar şi urgenţa imediată, însă, o reprezintă zăcămintele din Marea Neagră, un exemplu fiind proiectul Neptun Deep, care va atrage investiţii de miliarde de dolari şi va crea noi locuri de muncă şi care, în viitor, conform estimărilor experţilor, poate transforma România în cel mai mare furnizor de gaze din UE!

Aşa cum am mai spus, eu cred că avem toate motivele de a rămâne calmi, de a nu sta fixaţi, blocaţi chiar, de ideea unui război în vecinătate, ci de a continua, la turaţie maximă, dezvoltarea ţării!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite