Politică

articolul anterior articolul urmator

Războiul din Ucraina – aliatul lui Klaus Iohannis

33
24 Mar 2022 07:05:44
Raluca Boboc

În ciuda eforturilor diplomatice şi a tuturor negocierilor care s-au derulat pe diverse paliere, războiul din Ucraina este în continuare în plină desfăşurare. Iar semnalele că cele două state vor ajunge cât mai repede la un acord care să pună capăt acestei confruntări sunt destul de slabe.

Chiar ministrul francez de externe acuza joia trecută Rusia că „se preface că negociază” un armistiţiu în Ucraina. În acest timp, „ţarul” de la Moscova continuă nestigherit bombardamentele care distrug oraşe întregi sau lansează zonuri prin care ameninţă NATO cu utilizarea armei nucleare.

Efectele negative ale războiului din Ucraina nu au ocolit nici România, conflictul care se desfăşoară chiar de la graniţa ţării noastre şi-a arătat din plin colţii ascuţiţi atât în plan politic, cât şi la nivel social. Evident, nu este nimic mai dramatic decât să fii obligat ca, sub ameninţarea gloanţelor şi a bombelor, să îţi părăseşti casa şi ţara şi să pleci pe drumul pribegiei, iar românii au dat dovadă de foarte multă compasiune faţă de cei aflaţi în suferinţă. Însă nici efectele socio-politico-economice generate în plan intern de acest război nu pot fi ignorate. 

În plan politic, sub auspiciile războiului, coaliţia PNL – PSD – UDMR, instalată la butoanele puterii în urmă cu ceva timp de către preşedintele Klaus Iohannis, a avut până acum câteva derapaje care au pus în pericol democraţia şi statul de drept, iar între acestea s-au evidenţiat proiectul lansat de către Ministerul Apărării prin care CSAT-ul primea dreptul de a institui Starea de Criză şi de a decide restrângerea unor drepturi şi libertăţi individuale, dar şi iniţiativa Departamentului de Situaţii de Urgenţă (DSU-ul condus de Raed Arafat) de a institui un mecanism de cenzură în cazul tuturor ştirilor care conţineau cuvintele „incompetenţă” sau „corupţie”. Şi, din informaţiile apărute în mass-media, nici modificările care se vor opera la legile securităţii naţionale nu se anunţă a fi sub auspicii mai bune.

În plan social şi economic, criza facturilor uriaşe pe care românii trebuie să le plătească la gaze şi energie apoape că a dispărut de pe agenda guvernului. Rar se mai aude ceva despre acest subiect, problema energiei fiind îngropată prin înfiinţarea unui comitet interministerial, în timp ce liberalul Virgil Popescu rezistă în continuare în scaunul de ministru. De asemenea, deşi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuia să fie o prioritate absolută pentru guvern, România ratează cu mult succes o mare parte din obiectivele asumate la semnarea documentului şi pierde bani importanţi în fiecare zi. Mai mult, pentru a masca aceste eşec, liderii PNL şi PSD mai regizează periodic câte o dispută pe tema renegocierii PNRR.  Dacă nu pot livra pâine, atunci oferă poporului circ.

Nu în ultimul rând, lipsa de autoritate şi de credibilitate a reprezentanţilor guvernului PNL – PSD – UDMR i-au transformat pe români în ţinte vii ale războiului hibrid pe care forţele ruse îl practică în ţările din jurul Ucrainei. Criza carburanţilor sau cea a uleiului, generate cu scopul de a crea panică şi haos în rândul populaţiei şi de provoca vulnerabilităţi în planul securităţii naţionale, i-au făcut pe mii de români să se calce în picioare la cozi interminabile şi să proiecteze astfel imaginea unui stat aflat în degringoladă.

Că românii sunt mult mai preocupaţi de propriile buzunare decât de soarta războiului din vecinătatea noastră o dovedesc şi sondajele de opinie apărute în ultima vreme în sapţiul public. Astfel, conform unui sondaj Avangarde, realizat la comanda site-ului G4Media, la întrebarea referitor la cine va câştiga războiul dintre Rusia şi Ucraina, 48% dintre respondenţi au răspuns că nu pot aprecia. Nu trebuie să fii vreun mare maestru sociolog ca să înţelegi că cei care au dat acest răspuns nu sunt interesaţi de soarta războiului.

De asemenea, confrom unui sondaj CURS, publicat săptămâna trecută, rezultă că românii sunt mult mai speriaţi de preţuri şi de facturi decât de războiul din Ucraina. Majoritatea respondenţilor consideră că preţurile, inflaţia, utilităţile, preţul energiei ar trebuie să principalele probleme de care guvernanţii ar trebui să se ocupe de urgenţă. În privinţa principalelor principalele două probleme din viaţa personală, de care trebuie să se ocupe de urgenţă, românii au indicat Nivelul de trai, pensiile, salariile (26%); Preţurile, inflaţia, utilităţile, preţul energiei (22%); Sănătatea, pandemia, boala (22%); Locurile de muncă (6%); Războiul, armata, siguranţa naţională (5%). De asemenea, creşterea preţurilor la la electricitate, a preţurilor la alimente şi a preţurilor la gaze sunt indicate ca fiind pricipalele trei temeri în rândul populaţiei.

Ţipătul de disperare al românilor se face auzit nu doar prin intermediul sondajelor de opinie, pe care foarte mulţi sceptici le blamează, ci şi prin intermediul comentariilor pe care le postează pe diverse site-uri şi platforme media. De exemplu, la ultimul articol publicat pe adevărul.ro mi-a atras atenţia comentariul postat de West, unul dintre forumiştii site-ului, care spune următoarele lucruri: „Este un caz tipic de încercare de abatere de la subiect. Subiectul fiind escrocii ce ne conduc sub patronajul preşedintelui de la grivco, şi guvernul sau profund antireforme şi anti-investiţi, şi mari iubitori de împrumuturi la dobanzi de ţări africane, anti-mediuprivat şi iubitor de pensii speciale şi de bugetari şi esenţiali, iubitor de numiri politice în instituţii, iubitor de justiţie controlată politic! acest guverm profund antireformae şi iubitor de pensii speciale de la 45 de ani, prin comportamentul său vulnerabilizează romania! CSAT şi Instituţiile 'de forţă' tac şi îşi încasează pensiile speciale uriaşe în raport cu oamenii de rând 'neesenţiali'! tot pe locul doi după Siria am rămas la nr de emigranţi, încă nu ne-a depăşit ucraina! tot înainte! să nu cumva să vă atingeţi de pensiile colonelaşilor ieşiţi la pensie până în 50 de ani şi nici de pensia lui v.dorneanu! nici reforme să nu vă treacă prin cap să faceţi! să vă îngrijiţi doaar de bugetari(mai ales de cei numiţi politic)! Războiul din ukraina vă cade ca o manuşă şi abate atenţia publică de la adevăratele probleme ale ţării!”

Evident, West este doar un pseudonim utilizat pentru a comenta pe forum. În realitate, noi nu ştim cine este West. Poate că este un tânăr care lucrează într-o multinaţională şi vede cum salariile bugetarilor cresc aproape în fiecare lună în mod nejustificat. În ultimele luni, lui West i-a crescut doar rata la casă sau cea de la maşină. De asemenea, West poate să fie un pensionar care trebuie să îşi drămuiască în fiecare lună cu mare grijă bănuţii, astfel încât să îşi poată cumpăra şi medicamentele (şi ele tot mai scumpe), dar şi o amărâtă de pâine. Iar lista cheltuielilor este completată de plata întreţinerii şi a facturilor. Sau West este doar un simplu antreprenor pe care restricţiile din ultimii doi ani l-au forţat să pună lacătul pe propria afacere şi să se reinventeze de la zero.

Fără îndoială, deşi este un anonim, West reprezintă vocea poporului. Un popor care, în faţa unei situaţii economice care începe să fie tot mai dificilă şi să se resimtă tot mai acut în propriile bugete, se simte tot mai neglijat şi abandonat de către liderii aflaţi în fruntea ţării. Un popor care pare că fierbe în tăcere. Însă, nu este exclus ca, în momentul în care situaţia economică va scăpa de sub control, să erupă mai rău ca un vulcan. Iar Klaus Iohannis şi guvernul pe care îl păstoreşte şi îl controlează cu o mână de fier să se trezească cu nişte ample mişcări sociale. Va fi nevoie doar de o simplă scânteie.  

Până în acest moment, războiul din Ucraina a funcţionat ca un aliat de nădejde pentru Klaus Iohannis. Tensiunile privind decizia politică de a scoate USR de la guvernare şi de a-l înlocui cu PSD (ciuma roşie), o decizie percepută drept o trădare de către propriul electorat, au fost diluate în urma izbucnirii conflictului de la graniţă. Însă, la un moment dat, războiul se va încheia. Iar Klaus Iohannis va fi obligat să dea socoteală în faţa poporului pentru toată activitatea „Guvernului Meu”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Vanatorul/dc
24.03.2022, 07:32:54

Am mai spus-o: invadarea Ucrainei de catre Rusia e ”mană cereasca” pentru Iohannis. Din doua motive: - nu trebuie sa ia nicio hotărâre, pentru ca o iau altii si in numele lui (cei care i-au facut agenda inca de cat l-au plantat la Cotroceni) - conflictul distrage atentia de..la jafurile la care se dedau mafiotii pe care el i-a adus la putere(liberali, pesedisti si udemeristi) si de la saracia, infometarea si babuinizarea populatiei, analfabetismul functional si lichelismul de masa, care sub presedintia lui ”teleghidata” de catre cei care l-au plantat in functie tind sa devina caracteristici nationale.

-25 (25 voturi)
Vanatorul/dc
24.03.2022, 07:37:07

Insa, oricat s-ar stradui scribii si guristii din mass media aservita regimului, si oricat se vor mai perpelei pe forumuri trolii si prostacii propagandei iohannist-limberl-neosecuriste, nu pot ascunde nici macar in spatele invaziei lui Putin in Ucraina, faptul ca in prezent escrocul imobiliar cu 17 dosare penal Iohannis , tepuitorul de banci Cîtu, plagiatorul Ciucă si restul hotilor, derbedeilor politici si cozilor de topor care-si zic in bataie de joc ”liberali” si ”partid national” fac cardasie la guvernare si legifearea cu ”ciuma rosie”..! Iohannis, Cîtu si ”liberalii” ii pupa in dos (in timp ce-si iau si placutele suedeze inapoi) pe mafiotii pesedisti, si o fac ca niste slugi docile, pentru ca altminteri, la cat au jefuit tara si au vandut-o, atat Iohannis, cat si Cîțu si alti escroci, mafioti, tradatori de neam si tara din PNL zburau de la guvernare direct in puscarie..! Deci Iohannis si PNL-ul se afla chiar acum in cardasie mafiota INSTITUTIONLIZATA cu PSD si cu UDMR(cel mai mare dusman al integritatii teritoriale a Romanaiei), desi PSD-ul si membrii lui, dupa cum stie toata lumea, au fost si sunt cea mai cunoscuta agentura (o adevarata ”coloana a V-a”) a rusilor si KGB-ului (FSB-lui) in Romania..! Iar UDMR-ul tot un fel de ”coloana a V-a”m dar a Ungariei..! Va las pe voi sa trageti concluziile..!

-25 (25 voturi)
Vanatorul/dc
24.03.2022, 07:59:06

Despre sondajul CURS (https://adevarul.ro/news/politica/sondaj-curs-psd-creditat-36-intentiile-vot-parlamentare-intampla-pnl-aur-1_622d9ff15163ec427129112e/index.html) Un sondaj..”terifiant”..! De ce ”terifiant”..? Pentru ca in urma unui simplu exercitiu de logica ELEMENTARA poate rezulta..doua variante, a si b. Conform sondajului rezultatelor sondajelor, tu populime romana cu drept de vot te plangi de nivelul de trai, de pensii şi salarii (26%), de preţuri (22% ) şi sistemul de sănătate(22%), de preţurile la facturile la electricitate (99%) si de preţurile la alimente(98%), si cu toate astea afirmi ca sustii in continuare pe mafiotii celor doua partide care se fac vinovate de mizeria, saracia si subdezvoltarea in care iti duci traiul (PSD 36%, PNL 20%)..! Păi asta nu poate insemna decat 2 lucruri: a) ori esti tembelă din cale-afara; b) ori sondajul e un..fake.

-25 (25 voturi)
Vanatorul/dc
24.03.2022, 08:10:36

Off topic Ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, miercuri, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Oarecum ..ciudat, a fost a foct presa nu a ”alocat” timpul si spatiul la care m-a asteptam, ceea ce insemna ca si lor ”le pute” a ”lucratura” neosecuristica..! Personal, vreau sa le asigur pe ”rîmele” limberal-iohanniste si pesediste, care se asteapta sa ma dezic de Basescu, ca n-o voi face niciodata. Din doua motive. Primul: chiar daca as fi stiut ”in timp util” ca Basescu e in mod real turnator la Secu (nu transformat in asa ceva atat de tarziu de fake-urile neosecuristilor si deciziile ”judecatoresti” ale slugilor Noii Securitati din tribunale si alte institutii), tot l-as fi sustinut in eforturile sale de a scoate Romania de sub papucul pesedisto-moscovit, de a o reforma si a o integra ”pe repede-nainte” in structurile NATO si UE. Ca doar nu era sa-i sustin si sa-i votez pe Nastase, sau pe Geoana , pupilul securistului mafiot Dan Voiculescu..!!! Al doilea: sunt inginer constructor, am trait si muncit toata viata printre barbati adevarati pe santiere carora le poti lua urma in 3 continente si 6 tari, am castigat fiecare leu, fiecare marca germana, fiecare dolar american si fiecare euro in mod cinstit, mi-am crescut copiii si le-am oferit tot ce le-a trebuit (pana au ajuns la casele lor si pe banii lor) exclusiv din munca si priceperea mea, nu datorez nici macar o aspirina statului roman, bancilor sau vreunei persoane fizice. Deviza mea de viata a fost inca din facultate ”Te-ai impedicat, mergi inainte. Nu te-ai impiedicat, mergi inainte.” De la 12 ani, nimeni nu m-a mai vazut plangand sau..plângandu-ma (si va marturisesc ca tot ce poate sa doara, doare si mai tare). ”Pe barbabatii barbati, cum era bunelu-tu, Dumnezeu sa-l ierte, nu-i vede nimeni plangand, niciodata”, spunea bunica care ne-a crescut singura pe mine si pe fratele meu mai mic cu 6 ani. Am trecut prin multe, am vazut multe si am trait destule (si bune si rele) ca sa stiu ca nu poti fii un barbat adevarat, cu principii ferme, daca nu esti un caracter puternic si suveran. In virtutea acestor principii si a acestui caracter , eu, Vanatorul/d.c., ”nu voi pupa niciodata unde-am scuipat, si nici nu voi scuipa vrodata unde am pupat.” Demnitate..? Încapațânare..? Semeție..? Nu conteaza cum i se spune, cat timp asta face diferenta (atat in viata reala, cat si in politica, sau pe forumuri) intre barbatii BARBATI, care isi asuma deciziile precum si pretul in sacrificii si durere ce trebuie platit pentru succesul lor, si care stiu intotdeuna ce vor si stiu si cum sa obtina (iar drept urmare reusesc prin forte proprii fara sa plece niciodata capul in fata cuiva), si ”rîmele”care trebuie sa slugareasca si sa pupe dosuri toata viata lor, ca sa manance si gura lor ceva..!

-25 (25 voturi)
L--- Lara
24.03.2022, 08:11:55

"Fără îndoială, deşi este un anonim, West reprezintă vocea poporului..." Fara indoiala tanti boboc este preocupata mai mult de pretul cepei si al malaiului, chiar cand milioane de ucrainieni au fost obligati sa plece in pribegie iar jumatate din popuatia Ucrainei si-a parasit domiciul. Fara sa stie ce va gasi la intoarcere, in afara de ruine si dezolatie. Poate e cazul ca romanul simplu, in general si tanti boboc in particular sa intealaga ca exista si ceea numim "principii in viata". Si fara aceste principii suntem "morti si ingropati" chiar si fara al treilea razboi mondial.

+12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările