Războiul din Ucraina – aliatul lui Klaus Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda eforturilor diplomatice şi a tuturor negocierilor care s-au derulat pe diverse paliere, războiul din Ucraina este în continuare în plină desfăşurare. Iar semnalele că cele două state vor ajunge cât mai repede la un acord care să pună capăt acestei confruntări sunt destul de slabe.

Chiar ministrul francez de externe acuza joia trecută Rusia că „se preface că negociază” un armistiţiu în Ucraina. În acest timp, „ţarul” de la Moscova continuă nestigherit bombardamentele care distrug oraşe întregi sau lansează zonuri prin care ameninţă NATO cu utilizarea armei nucleare.

Efectele negative ale războiului din Ucraina nu au ocolit nici România, conflictul care se desfăşoară chiar de la graniţa ţării noastre şi-a arătat din plin colţii ascuţiţi atât în plan politic, cât şi la nivel social. Evident, nu este nimic mai dramatic decât să fii obligat ca, sub ameninţarea gloanţelor şi a bombelor, să îţi părăseşti casa şi ţara şi să pleci pe drumul pribegiei, iar românii au dat dovadă de foarte multă compasiune faţă de cei aflaţi în suferinţă. Însă nici efectele socio-politico-economice generate în plan intern de acest război nu pot fi ignorate. 

În plan politic, sub auspiciile războiului, coaliţia PNL – PSD – UDMR, instalată la butoanele puterii în urmă cu ceva timp de către preşedintele Klaus Iohannis, a avut până acum câteva derapaje care au pus în pericol democraţia şi statul de drept, iar între acestea s-au evidenţiat proiectul lansat de către Ministerul Apărării prin care CSAT-ul primea dreptul de a institui Starea de Criză şi de a decide restrângerea unor drepturi şi libertăţi individuale, dar şi iniţiativa Departamentului de Situaţii de Urgenţă (DSU-ul condus de Raed Arafat) de a institui un mecanism de cenzură în cazul tuturor ştirilor care conţineau cuvintele „incompetenţă” sau „corupţie”. Şi, din informaţiile apărute în mass-media, nici modificările care se vor opera la legile securităţii naţionale nu se anunţă a fi sub auspicii mai bune.

În plan social şi economic, criza facturilor uriaşe pe care românii trebuie să le plătească la gaze şi energie apoape că a dispărut de pe agenda guvernului. Rar se mai aude ceva despre acest subiect, problema energiei fiind îngropată prin înfiinţarea unui comitet interministerial, în timp ce liberalul Virgil Popescu rezistă în continuare în scaunul de ministru. De asemenea, deşi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuia să fie o prioritate absolută pentru guvern, România ratează cu mult succes o mare parte din obiectivele asumate la semnarea documentului şi pierde bani importanţi în fiecare zi. Mai mult, pentru a masca aceste eşec, liderii PNL şi PSD mai regizează periodic câte o dispută pe tema renegocierii PNRR.  Dacă nu pot livra pâine, atunci oferă poporului circ.

Nu în ultimul rând, lipsa de autoritate şi de credibilitate a reprezentanţilor guvernului PNL – PSD – UDMR i-au transformat pe români în ţinte vii ale războiului hibrid pe care forţele ruse îl practică în ţările din jurul Ucrainei. Criza carburanţilor sau cea a uleiului, generate cu scopul de a crea panică şi haos în rândul populaţiei şi de provoca vulnerabilităţi în planul securităţii naţionale, i-au făcut pe mii de români să se calce în picioare la cozi interminabile şi să proiecteze astfel imaginea unui stat aflat în degringoladă.

Că românii sunt mult mai preocupaţi de propriile buzunare decât de soarta războiului din vecinătatea noastră o dovedesc şi sondajele de opinie apărute în ultima vreme în sapţiul public. Astfel, conform unui sondaj Avangarde, realizat la comanda site-ului G4Media, la întrebarea referitor la cine va câştiga războiul dintre Rusia şi Ucraina, 48% dintre respondenţi au răspuns că nu pot aprecia. Nu trebuie să fii vreun mare maestru sociolog ca să înţelegi că cei care au dat acest răspuns nu sunt interesaţi de soarta războiului.

De asemenea, confrom unui sondaj CURS, publicat săptămâna trecută, rezultă că românii sunt mult mai speriaţi de preţuri şi de facturi decât de războiul din Ucraina. Majoritatea respondenţilor consideră că preţurile, inflaţia, utilităţile, preţul energiei ar trebuie să principalele probleme de care guvernanţii ar trebui să se ocupe de urgenţă. În privinţa principalelor principalele două probleme din viaţa personală, de care trebuie să se ocupe de urgenţă, românii au indicat Nivelul de trai, pensiile, salariile (26%); Preţurile, inflaţia, utilităţile, preţul energiei (22%); Sănătatea, pandemia, boala (22%); Locurile de muncă (6%); Războiul, armata, siguranţa naţională (5%). De asemenea, creşterea preţurilor la la electricitate, a preţurilor la alimente şi a preţurilor la gaze sunt indicate ca fiind pricipalele trei temeri în rândul populaţiei.

Ţipătul de disperare al românilor se face auzit nu doar prin intermediul sondajelor de opinie, pe care foarte mulţi sceptici le blamează, ci şi prin intermediul comentariilor pe care le postează pe diverse site-uri şi platforme media. De exemplu, la ultimul articol publicat pe adevărul.ro mi-a atras atenţia comentariul postat de West, unul dintre forumiştii site-ului, care spune următoarele lucruri: „Este un caz tipic de încercare de abatere de la subiect. Subiectul fiind escrocii ce ne conduc sub patronajul preşedintelui de la grivco, şi guvernul sau profund antireforme şi anti-investiţi, şi mari iubitori de împrumuturi la dobanzi de ţări africane, anti-mediuprivat şi iubitor de pensii speciale şi de bugetari şi esenţiali, iubitor de numiri politice în instituţii, iubitor de justiţie controlată politic! acest guverm profund antireformae şi iubitor de pensii speciale de la 45 de ani, prin comportamentul său vulnerabilizează romania! CSAT şi Instituţiile 'de forţă' tac şi îşi încasează pensiile speciale uriaşe în raport cu oamenii de rând 'neesenţiali'! tot pe locul doi după Siria am rămas la nr de emigranţi, încă nu ne-a depăşit ucraina! tot înainte! să nu cumva să vă atingeţi de pensiile colonelaşilor ieşiţi la pensie până în 50 de ani şi nici de pensia lui v.dorneanu! nici reforme să nu vă treacă prin cap să faceţi! să vă îngrijiţi doaar de bugetari(mai ales de cei numiţi politic)! Războiul din ukraina vă cade ca o manuşă şi abate atenţia publică de la adevăratele probleme ale ţării!”

Evident, West este doar un pseudonim utilizat pentru a comenta pe forum. În realitate, noi nu ştim cine este West. Poate că este un tânăr care lucrează într-o multinaţională şi vede cum salariile bugetarilor cresc aproape în fiecare lună în mod nejustificat. În ultimele luni, lui West i-a crescut doar rata la casă sau cea de la maşină. De asemenea, West poate să fie un pensionar care trebuie să îşi drămuiască în fiecare lună cu mare grijă bănuţii, astfel încât să îşi poată cumpăra şi medicamentele (şi ele tot mai scumpe), dar şi o amărâtă de pâine. Iar lista cheltuielilor este completată de plata întreţinerii şi a facturilor. Sau West este doar un simplu antreprenor pe care restricţiile din ultimii doi ani l-au forţat să pună lacătul pe propria afacere şi să se reinventeze de la zero.

Fără îndoială, deşi este un anonim, West reprezintă vocea poporului. Un popor care, în faţa unei situaţii economice care începe să fie tot mai dificilă şi să se resimtă tot mai acut în propriile bugete, se simte tot mai neglijat şi abandonat de către liderii aflaţi în fruntea ţării. Un popor care pare că fierbe în tăcere. Însă, nu este exclus ca, în momentul în care situaţia economică va scăpa de sub control, să erupă mai rău ca un vulcan. Iar Klaus Iohannis şi guvernul pe care îl păstoreşte şi îl controlează cu o mână de fier să se trezească cu nişte ample mişcări sociale. Va fi nevoie doar de o simplă scânteie.  

Până în acest moment, războiul din Ucraina a funcţionat ca un aliat de nădejde pentru Klaus Iohannis. Tensiunile privind decizia politică de a scoate USR de la guvernare şi de a-l înlocui cu PSD (ciuma roşie), o decizie percepută drept o trădare de către propriul electorat, au fost diluate în urma izbucnirii conflictului de la graniţă. Însă, la un moment dat, războiul se va încheia. Iar Klaus Iohannis va fi obligat să dea socoteală în faţa poporului pentru toată activitatea „Guvernului Meu”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite