Politică

articolul anterior articolul urmator

Răzbunarea mentalităţii

3
17 Apr 2016 12:01:12
Péter Demény

Tună şi fulgeră împotriva pc-ului, îi ironizează pe activiştii civili cu nişte glume ulceroase. Dar cred că cu Traian Ungureanu alta e problema principală.

Mai demult l-am citit cu o plăcere incomparabilă. Articolele lui de sport, chiar dacă uneori nu-mi plăcea sportul care făcea subiectul unuia sau altuia, m-au vrăjit pur şi simplu. Ce să mai vorbim despre eseurile lui despre fotbal, care efectiv mi-au uns inima? Şi nu neg că şi pentru că a scris un elogiu şi o elegie despre Echipa de Aur.

Cînd a devenit băsist, eu am devenit trist. Nu devii dintr-un intelectual critic un om al preşedintelui, susţinător necondiţionat al unui discurs bădăranoid.

Apoi, a plecat la Bruxelles, şi lucrurile au luat o întorsătură ciudată. Sau poate nu s-a întîmplat cronologic aşa, încerc să nu-mi mai amintesc. Dar să fii parlamentar european şi să renegi toate valorile europene, să tratezi democraţia ca pe un măgar inimos, asta mi se pare mai mult decît cinic.

De la covorul plat încoace, nu e de găsit ceva mai banal decît Dosarul Panama. Numai naivii şi profesorii lor de naivitate deghizaţi în societate civilă pot fi surprinşi. Norodul nu şi-a făcut niciodată iluzii: oamenii sînt fiinţe interesate, iar interesul lor genetic e să nu fie fraieri. Cine are 1.000 de euro nu vrea să-i dea statului, ca să  primească rest 100 şi penalităţi tot atît.” Bine, dar de ce tonul ăsta arţăgos? Eu cred că societatea civilă e importantă pentru democraţie, şi că naivitatea e importantă în lume. Oare Hristos şi Don Quijote nu sunt numele unor „profesori de naivitate”?

Nu vreau să fac figură de literat picat din lună. Dacă nu eşti surprins, fă ca Zizek, scrie o analiză gîndindu-te la milioanele de oameni care nu au ce mînca sau nu au un acoperiş deasupra capului, nenumindu-i „norod”. Nu te ocupa cu BMW-ul altuia cînd poate ai şi tu unul. Scrie o analiză spunînd că asta e capitalismul, asta şi nimic altceva. Gîndeşte-te ce este Europa aceea pe care o aperi cu atîta înverşunare împotriva migranţilor. Este Europa capitalismul care conform lui Zizek (şi nu ştiu cu ce argument l-ai învinge) aşa este: Panama nu e o greşeală, e însuşi sistemul? Sau este creştinismul trăit, nu slogănuit, iertător şi empatic, este raţiunea mereu pusă la uscat de dubii şi care mereu revine, sunt speranţele şi chiar iluziile, este dorinţa de libertate şi nu de garduri, Voltaire şi nu inchiziţia.

TRU (cum semnează cîteodată) este ca prea mulţi dintre noi. Parlamentar european Europa-sceptic. Independent băsist. Empatic arogant. Om care se pretinde liber şi care vrea să îngrădeze libertatea altora. 

Tind să cred că faptele sunt consecinţele unor mentalităţi. Şi că mentalitatea este creată şi/sau sprijinită sau chiar ocrotită de oameni care sunt convinşi că o critică vehement.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Iulian Arion
17.04.2016, 12:46:30

Corect! Primul plus e de la mine.

-1 (3 voturi)
Paun Al
17.04.2016, 13:52:28

Citatul pe care-l dati din TRU nu numai ca nu va sustine pledoaria . dar dv . incercati sa spuneti cam acelasi lucru ...cu cuvintele dv ... ca asa functioneaza sistemul capitalist . Pai asta spune si TRU ...Si se mira ... de naivitatea afisata a altora , cand au aflat de scandalul Panama . Are TRU alte pacate , dar referitor la dezvaluirile Panama papers a spus exact realitatea . Asta este mersul lumii in care traim . Vrem sa platim taxe mai mici si sa obtinem profituri mai mari , pe seama altora si cei ce pot ,gulerele albe , o si fac . Legile cu dedicatie in care politicienii se scutesc de taxe , sau isi dau privilegii , in care se accepta legal , sa ai firme in off-shor-ruri , care sa-si desfasoare activitatea la tine in tara , nu mai mira pe nimeni . Asa ca mirarea unora ca vai ce fac unii prin off-shor-ruri ... este mai mult ipocrita . Stiti de ex ca parlamentarii EU , sau de la noi in timp ce fac legi pentru taxarea prostimii , ei au o multime de facilitati , evita o multime de taxe , sau isi dau tot felul de privilegii ? Sau sunteti 'naiv" si este bine ca sunteti naiv . Pe asta se bazeaza si ei , "gulerele albe ". Pe prostia , indiferenta , naivitatea , imaturitatea prostimii . Punerea pe acelasi plan a lui Don Quijote si Iisus , ca 'naivi " pare cel putin ciudata . Au avut viziuni diferite despre lume , despre viata , despre relatile dintre oameni ... care au au depasit timpul lor . Cat despre emigranti , o sa fac o analogie ... Europa cu valorile ei de drepturi si libertati ale omului , cu valorile democratice este ca o reteta de gulas flexibila pana la un punct . Ori daca in gulas incepi sa pui cu totul alte ingretiente ( ideologie islamica ca mod impus de viata , dictatura religioasa ..etc) ...ceea ceva rezulta ... nu are nici o legatura cu reteta de gulas . Ceea ce veti obtine nu se mai cheama gulas , ci cu totul altceva . Deocamdata TRU vorbeste , Orban face( garduri ) si tace . Am inteles ca vrea sa extinda gardurile si la granita cu Romania ... si nu doreste picior de emigrant prin Ungaria .

+6 (8 voturi)
Viorel Toma
20.04.2016, 09:44:42

Zizek imbatabilul contra TRU basistul necondiţionat, Hristos şi Don Quijote, amandoi profesori de naivitate, dorinţa de libertate contra garduri adica Voltaire versus inchiziţia, as zice ca ti-ai facut un portret succint destul de clar - un marxist beton care "crede ca stie dar nu stie ca crede".

-1 (1 vot)
Modifică Setările