Răzgândirile de la Dezvoltare: reforma lui Cseke Attila nu mai vine cu tăieri de posturi, ci cu o nouă funcţie de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Csele Attila, ministrul Dezvoltării FOTO Guvernul României / Arhivă
Csele Attila, ministrul Dezvoltării FOTO Guvernul României / Arhivă

Întreaga filosofie a reorganizării Ministerului Dezvoltării a fost schimbată în jumătate de an. Cseke Attila nu va mai tăia zeci de posturi, printre care şi două de conducere, ci propune menţinerea lor, plus înfiinţarea unuia de secretar de stat.

Ministrul Dezvoltării vrea reorganizarea instituţiei, dar într-un mod total diferit faţă de ceea ce propunea în lunile mai-iunie 2021, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern pregătit. Pe lângă faptul va fi menţinut acelaşi număr de posturi din aparatul propriu al ministerului, va avea loc şi suplimentarea funcţiilor de conducere.

„Se înfiinţează Direcţia generală implementare PNRR, ca structură distinctă cu atribuţii în gestionarea mecanismului de implementare pe componentele PNRR care corespund domeniilor de competenţă ale ministerului (...) Noua structură va dispune de posturile rezultate din redistribuirea posturilor vacante de la nivelul ministerului. Numărul de personal, structura posturilor pe compartimente, precum şi redistribuirea posturilor şi funcţionarilor din aparatul de lucru al ministerului în interiorul noii structuri se stabilesc de către ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin ordin, în condiţiile legii”, prevede nota de fundamentare a Hotărârii de reorganizare. De asemenea, pentru că ar fi volum mare de lucru, Cseke Attila mai vrea înfiinţarea unui al şaptelea post de secretar de stat. 

De la 9 la 12 demnitari

Până aici, lucrurile par simple şi că are loc doar o reaşezare a instituţiei. Însă decizia lui Cseke Attila e la 180 de grade faţă de ceea ce dorea în urmă cu şapte luni, când a înaintat o altă propunere de reorganizare a ministerului. La sfârşitul lunii mai 2021, când ministru era tot Cseke Attila, instituţia anunţase că va reduce numărul de posturi cu 65, „fără afectarea capacităţii de lucru al acestuia”. De asemenea, din celelalte 86 de posturi vacante, jumătate ar fi trebuit să fie transformate în funcţii pentru debutanţi, pentru a încuraja venirea de personal nou în administraţie. „Menţionăm că posturile care vor fi reduse sunt posturi vacante. Totodată, reducerea cu două posturi de subsecretar de stat nu va afecta capacitatea managerială în cadrul ministerului”, mai arăta precizarea instituţiei din nota de fundamentare a Hotărârii de reorganizare. Aşadar, UDMR-istul umbla nu doar la posturile simple, ci şi la cele de conducere. Între timp, prin construirea noii Coaliţiei, de la o schemă cu nouă demnitari (ministru, secretari de stat şi subsecretari), Ministerul Dezvoltării e pe cale să ajungă la 12 demnitari, secretarii de stat având o leafă brută de 16.640 de lei lunar, iar un subsecretar, 14.560 de lei. Practic, Ministerul Dezvoltării va fi instituţia cu cel mai mare număr de demnitari din Guvern.

Referitor la direcţia responsabilă de PNRR, schimbarea între prima formă şi cea propusă acum este legată de faptul că acum ministrul cere înfiinţarea unei direcţii generale, adică o structură în care pot fi aduse mai multe persoane faţă de o direcţie simplă. Pe scurt, are loc schimbarea cadrului legal pentru a trimite mai mulţi oameni la această structură, în condiţiile în care o direcţie are între 15 şi 24 de oameni, iar o direcţie generală, minimum 25 de persoane.

Potrivit organigramei instituţiei, publicată pe site-ul propriu, în Ministerul Dezvoltării sunt vacante nu mai puţin de 155 de posturi. Conform HG-ului pregătit de Cseke Attila, majoritatea posturilor vacante pot fi direcţionate către această structură.

Citeşte şi:

Culise. Cronica unei reforme eşuate. Cum a pus „Grindă” pe jar un întreg minister

Scandalul de la Ministerul Dezvoltării continuă. Comisiile de examen, schimbate în noaptea de dinaintea concursului

Puterea mai încearcă o dată reorganizarea ministerelor. Unul dintre autorii eşecului de la Dezvoltare „sparge gheaţa” prin evaluarea celor din MIPE

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite