Tăriceanu a fost Răzgândeanu şi cu statul paralel. Cum a dat-o la întors liderul ALDE pe tema interceptării telefoanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu. FOTO Inquam Photos
Călin Popescu Tăriceanu. FOTO Inquam Photos

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte al Senatului şi unul dintre liderii care consideră că trebuie să existe un control mai strict al servciilor, are printre principalele obiective ale acestei sesiuni înfiinţarea Autorităţii Independente de Interceptare a Comunicaţiilor, instituţie care ar fi scoasă „din zona serviciilor“, dar sub controlul Parlamentului. Însă, când era premier, Guvernul pe care îl conducea s-a opus unui proiect similar.

În 2005, parlamentarii Gabriel Oprea, George Maior, Eugen Bejinariu şi Ion Stan depuneau un proiect de lege prin care cereau înfiinţarea Centrului Tehnic pentru Securitate Naţională, adică „autoritatea desemnată în materia protecţiei faţă de interceptările ilegale, precum şi punerea în aplicare a actelor judecătoreşti de autorizare şi pentru punerea în aplicare a actelor judecătoreşti de autorizare a interceptării comunicaţiilor“. Directorul Centrului urma să fie numit de CSAT, iar structura se afla sub control parlamentar. Însă, proiectul de lege a fost respins atât de Camera Deputaţilor, cât şi de Senat.

Mai mult, Guvernul condus de Tăriceanu a dat aviz negativ, adică nu a fost de acord cu o asemenea structură, considerându-se că ar încălca drepturi şi libertăţi ale celor din România.

Lupta cu serviciile secrete, o constantă

În toamna lui 2016, Călin Popescu Tăriceanu depunea un proiect prin care voia înfiinţarea Autorităţii Independente de Interceptare a Comunicaţiilor, însă acesta nu a mai intrat în circuitul legislativ fiind retras de către Senat.

Până la urmă, liderul ALDE a revenit asupra temei în acest an, inclusiv în ultimelesăptămâni, insistând asupra faptului că serviciile nu ar mai trebui să aibă nicio legătură cu interceptările, acest lucru fiind făcut doar de poliţia judiciară. Bineînţeles, noua structură ar ajunge să dea socoteală tot Parlamentului, adică aşa cum era prevăzut şi varianta din 2005 a aleşilor social-democraţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite