Politică

articolul anterior articolul urmator

Razna

100
12 May 2014 10:05:55
Andrei Pleşu

Unul dintre modurile în care oamenii o pot lua razna este vorbirea la întîmplare, folosirea nechibzuită a cuvintelor, cultivarea frivolă a non-sensului. Lucrurile nu mai sunt numite pe numele lor adevărat, legătura între cuvînt şi realitate e suspendată, conceptele intră în delir. Ideile devin idei deviate şi fixe, asocierea lor devine aleatorie.

Se poate spune orice, pornind de la convingeri şi strategii obsesive, cu tentă maniacală. „A o lua razna“ înseamnă a bate cîmpii, a-ţi pierde cumpătul, „a o lua pe arătură”, a te sminti. Indivizii o iau, uneori, razna şi trebuie trataţi ca atare, adică răbdaţi şi îngrijiţi. Dar naţiunile o pot lua razna? Înclin să cred că nu. O pot însă lua razna conducătorii lor, politicienii lor, iar consecinţele sunt, în asemenea cazuri, devastatoare.

Nu e zi în care, uitîndu-mă, cu o vinovată încăpăţînare la televizor, să nu am sentimentul că „vedetele” scenei noastre publice şi, datorită lor, o parte din populaţia ţării, au luat-o razna. Un inventar al derapajelor, deopotrivă comice şi îngrijorătoare, de care avem parte fără încetare ar atinge dimensiunile unei vaste enciclopedii. Voi enumera, pînă una alta, doar cîteva „mărunţişuri”. 

Cu ceva timp în urmă, o remarcabilă jurnalistă contemporană, care s-a distins producînd un serial de televiziune tulburător despre închisorile comuniste şi despre victimele lor, s-a trezit proclamînd că Adrian Năstase e un „deţinut politic” asemenea lui Iuliu Maniu. Cînd auzi o astfel de trăznaie, te întrebi, inevitabil, dacă doamna cu pricina a înţeles ceva din mesajul propriei ei producţii. Căci dacă Maniu a fost un precursor al lui Năstase, toată problematica dictaturii, a stalinismului, a universului concentraţionar devine derizorie. O analogie de acest tip nu poate fi decît rezultatul unui mecanism psihofiziologic care a luat-o razna: bunul simţ s-a deplasat spre viscere, gîndirea s-a instalat în ficat.

Un alt gazetar, căruia nu experienţa îi lipseşte, a comparat-o, de curînd, pe Tiţa lui Dionisie din comuna Nana cu Elisabeta Rizea. O manevră pompoasă, al cărei singur efect e terfelirea imaginii unui impunător martir al securităţii comuniste. Elisabeta Rizea a fost torturată vreme de 12 ani în puşcăriile ţării ei şi s-a comportat ca o sfîntă. Nu stau să judec întîmplarea penibilă de la Nana, a cărei „eroină” se ceartă cu soacra ei „pentru un veceu în curte” şi pe care Florică, bărbatul ei o face „tîmpită” pe un post de televiziune. Dar a cupla îmbrînceala mitocănească de-acum cu destinul Elisabetei Rizea e, pur şi simplu, a o lua razna. „Trei zile dacă mai trăiesc, da' vreau să ştiu că s-a limpezit lumea” – e una din vorbele memorabile ale Lisavetei. „Lasă că ţi-o limpezeşte dom` Cornel!” – îţi vine să reacţionezi, caragialeşte, dinaintea acestei frumoase năzuinţe: „a  limpezi lumea” e tocmai a o împiedica să o ia razna. E ceea ce se ştia în lumea ţărănească tradiţională şi nu se mai ştie azi, printre orăşenii prea slobozi la gură din jur.

Parcurg, uneori, rapid, comentariile de pe forum, postate la capătul cîte unui articol publicat de mine sau de alţii. Sunt stupefiat. Să nu se supere autorii comentariilor cu pricina, dar nu pot să nu observ că ceva o ia zilnic razna în demersul lor. Articolul e, de regulă, un simplu pretext. Unii, mereu aceiaşi, mă beştelesc crîncen, ceea ce nu duce nicăieri. Nici eu, şi, sper, nici ei, nu trăim din asta. Ceilalţi se irosesc în lungi cafturi intestine, cînd brutale, cînd infantil sarcastice, fericiţi, pare-se, să-şi dea o identitate. Cutărică îl sfîşie pe Cutăroi, Cutăroi îl calcă în picioare pe Cutărică. Cinstit vorbind, această trîntă patetică nu interesează pe nimeni. E un simplu ecou, anonim, al bătăliilor mediocre de la vîrful piramidei politice. Ar fi mult mai profitabil, dacă nemiloşii combatanţi ar mai citi vreo carte, ar asculta ceva muzică, ar face o plimbare în aer liber.

Dar cum să le porţi pică, atunci cînd vezi cum o ia razna, cu o rîvnă de stahanovist, prim-ministrul. A devenit un campion al inadecvării, al bramburelii comportamentale. Zice „fascist”, dar nu ştie exact despre ce e vorba. Zice „război” şi rîde. Îi încondeiază pe Patapievici şi Mihăieş, fără să aibă nici cea mai mică idee despre ce-au făcut şi ce au scris. Domnul prim-ministru – se vede cu ochiul liber – n-a citit prea pofticios în viaţa lui. Marea lui performanţă e că, fără să fi citit decît niţeluş şi fără să fi scris nimic, a căpătat titlul de doctor. E Che-Guevarist, dar (ca şi dl. Mazăre, impozantul său amic), nu ştie cine e, de fapt, Che Guevara. E supărat pe „anti-români”, dar nu realizează că tinde să devină o dezonorantă caricatură a ţării pe care se străduieşte, stîngaci, să o reprezinte

Într-o ţară normală, într-o ţară care n-ar fi luat-o razna, dl. Ponta ar fi rămas, în cel mai bun caz, pînă la adînci bătrîneţi, preşedintele tineretului socialist din frumosul sat Ghizdăveşti. Dar a ajuns şef al întregului popor. Şi se identifică sincer cu acest trist accident. E băşcălios cînd trebuie să fie sobru, sau măcar bine crescut, e burzuluit şi autoritar cînd ar fi de preferat un pic de umor. În principiu, „a o lua razna” nu îngăduie grade de comparaţie. Dar dl. Ponta e dincolo de gramatică. E „mai razna” decît ne-am fi putut închipui. E foarte razna. Am putea însă, dacă-l votăm, să ajungem chiar mai razna decît el!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

master of disaster
12.05.2014, 10:16:41

Vanatorul, Mandy...gata, pregatiti?! dati-i drumul! vedeti, sa fie ceva "catchy", la sentiment, vorba aia...hihihi...ma opresc aici cu indicatiile, doar stiti voi unde sa cautati...si sa nu uitati cumva partea cu "mafia pesedista de sorginte comunista"...va las! succes..

-27 (61 voturi)
herr v2.0
12.05.2014, 10:18:07

On topic si nu prea... (Vanatorul): "Omul de cultura Andrei Plesu, ramane tot om de cultura si pe colacul toaletei si in fotoliul unei functii publice..! E de-a dreptul idiot cine nu intelege asta..! ". De studiat "puterea" argumentului precum si lejeritatea scriiturii. La Academia pentru prosti, digur ca daaa...

-23 (43 voturi)
Mandy
12.05.2014, 10:23:16

S'-au repezit propagandistii de partid, dar un lucru e clar: Romania ar fi putut fi de mult in Schengen, cu toate avantajele economice si politice ce decurg de aici, daca n-ar fi fost baronii pesedeisti obsedati de bani si putere, care au sabotat fara nici un fel de scrupule eforturile si reformele guvernului Boc!.. PDL-lui Boc, (nu cel de cumetrie, al vamesului Blaga), a incercat si, cu toata impotrivirea mafiei pesediste, a reusit partial cateva reformele promise, in Invatamant, Sanatate, Justitie, Legislatia muncii, Sistemul de pensii. Imediat dupa ce-a castigat puterea prin manipulari grosolane si promisiuni electorale imbecile, nobilimea securist-comunista a USL-lui a demolat intr-un timp record tot ceea pe care reusise sa faca guvernul Boc in conditii politico-economice foarte dificile. Din punctul de vedere al securisto-comunistilor ce tipau din toate puterile contra a tot ce facea guvernul Boc, era in regula ca Romania sa fi ajuns mai rau decat Grecia, de rasul Europei si a lumii civilizate. Numai lor sa le fie bine si sa le reuseasca toate jafurile!.. De aceea tipa si acum impotriva justitiei, unicul obstacol ramas.. Tipa si impotriva intelectualilor de dreapta, numindu-i "fascisti" si "neo-nazisti", pentru ca cineva trebuia transformat in tap ispasitor pentru neindeplinirea promisiunilor mincinoase cu care PSD a pus mana pe putere: -crearea a 1.000.000 (!!!) de slujbe noi în opt ani -investiţii de 10 miliarde euro până la 31 decembrie 2013 -1.800 de kilometri de autostrăzi, până în 2020, în plus faţă de cei peste 600 existenţi... Unde-s cele 10 miliarde de euro, domnule Ponta?!... Unde-s locurile de munca promise, cand n-ati facut decat sa cresteti rata somajului??.. De ce guvernul dvs nu-i in stare decat sa puna biruri noi pe romani, si nu e capabil sa atraga fonduri europene??... Nimic din prestaţia guvernului dvs penal nu ne poate face să credem ca va veti apropia macar de tintele promise!.. Un singur lucru s-ar impune, de-mi-sia!!.. Dar la ce corectitudine ati dovedit pana acum, nu veti pleca nici cand pierdeti la vot!..

+32 (50 voturi)
Romeo Dumitru
12.05.2014, 10:22:14

Stimate d-le Plesu ... nu aveti dreptate cand spuneti ca Ponta "mai razna". Il nedreptatiti. NU AVEA CUM sa ramana in satul Ghizdavesti ... pt ca el este imaginea in oglinda a Romaniei profunde ... din pacate. Din pacate Romania profunda nu este cea pe care (i se pare ca) o vede Maestrul Dn Puric. Romania profunda este cea formata din votacii lui Ponta, din postacii lui Felix si din grobienii lui Jiji.

+14 (20 voturi)
herr v2.0
12.05.2014, 10:23:46

Am cetit editorialul Maestrului. Da, PSD e nashpa iar PMP parfum :))... Bine ca nu s-a impiedicat Presedintele Nostru de veto-ul premierului si i-a decorat pe cei mai merituosi dintre intelectuali. Dar nu l-am vazut printre ei pe Maestru? De ce oare?

-15 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările