Politică

articolul anterior articolul urmator

Reacţia Comisiei Europene după modificarea codurilor penale:  România trebuie să revină urgent pe calea procesului de reformă

11
24 Apr 2019 20:09:26
Autor: Ion Gaidau
Comisia Europeană FOTO Arhivă
Comisia Europeană FOTO Arhivă

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a oferit o primă reacţie de la Bruxelles în legătură cu modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală. România este invitată să revină urgent pe calea reformelor.

„Am luat act de votul cu privire la modificarea codurilor penale care a avut loc azi (miercuri, n. red.) în Parlamentul României. Vom examina cu atenţie măsurile adoptate înainte de a decide paşii următori.

Înţelegem că încă nu au fost promulgate şi nu au intrat în vigoare. Permiteţi-mi să vă reamintesc că Executivul european a fost foarte clar în poziţia sa faţă de situaţia statului de drept în România. România trebuie să revină urgent pe calea procesului de reformă. Dacă preocupările noastre nu sunt îndeplinite, Comisia va trebui să acţioneze rapid şi să-şi folosească mijlocele de care dispune“, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Camera deputaţilor a adoptat miercuri legile de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Codul Penal a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, cu 180 de voturi pentru, 81 împotrivă şi două abţineri. Voturile UDMR şi ale minorităţilor naţionale a contat decisiv. Coaliţia PSD-ALDE are doar 158 de voturi la Camera Deputaţilor, cu 7 sub limita majorităţii. Însă cele 13 voturi de la UDMR plus cele 7 venite de la minorităţi au refăcut deficitul coaliţiei. Legea va fi contestată de Opoziţie la CCR, apoi va ajunge pe masa preşedintelui pentru promulgare. Iohannis o mai poate întoarce o dată în Parlament, însă va fi ignorat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Până la finalul lunii mai, noile prevederi vor intra în vigoare. Pe 20 mai, Dragnea are termen în dosarul angajărilor fictive din Teleorman, în care a fost condamnat la trei ani cu executare în primă instanţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Mos Gerila 2
24.04.2019, 20:39:26

Ha ha, buna dimineata, Bruxelles.... Romania nu mai revine, Romania a luat-o pe calea dictaturii neocomuniste a infractorilor si a analfabetilor....

0 (4 voturi)
m lupascu
24.04.2019, 20:40:43

- vrajeala, usl victorie - pas cu pas

-3 (3 voturi)
viorel paun
24.04.2019, 20:53:46

Romania nu are ce cauta in Uniunea Europeana!...E clar ca nu impartasim aceleasi valori cu restul Europei Cred ca-i pare rau Europei ca ne-a primit si ca nu are un mecanism cu care sa ne arunce pe scari,... E trist!!!

-1 (3 voturi)
M Costi
24.04.2019, 21:00:23

Interesant , desi respectivul purtator de ...vorbe ( o fi al lui Macovei ? ) nu cunoaste inca despre ce e vorba ("...Vom examina cu atenţie măsurile adoptate înainte de a decide paşii următori....") , totusi a trasat deja Romaniei inca o directiva (...România trebuie să revină urgent pe calea procesului de reformă..." !?! ("reforma" lui Pruna , Kovesi , Coldea , Negulescu ? ) Discurs de politruc gargaragiu , prins cu lectia neinvatata , care da un raspuns cu caracter general , bun la toate ( si la nimic !).

+1 (3 voturi)
Florin Ioanid
24.04.2019, 21:29:26

Astăzi în Parlamentul României s-a votat codul penali lor. România nu mai este o democrație iar statul de drept nu mai exista. Liber la furat pentru mafia psdista.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)