Reacţia lui Iohannis privind anunţul premierului de a muta ambasada României de la Tel Aviv: Demonstrează ignoranţă în domeniul politicii externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO AFP
Klaus Iohannis FOTO AFP

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică un comunicat de presă în care răspunde afirmaţiei făcute de premierul Viorica Dăncilă la Washington privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Şeful statului spune că premierul „demonstrează încă o dată totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe”, şi explică că decizia de mutare nu aparţine doar Guvernului.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declaraţiile susţinute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorinţa de a-şi revendica o decizie care nu aparţine doar Guvernului României, aşa cum doreşte să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbeşte să facă anunţuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziţia Preşedintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri şi nu va fi reluată acum”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului mai explică că această decizie va avea loc doar după finalizarea unei analize la care participă toate instituţiile cu atribuţii de politici externe şi securitate naţională şi că, potrivit Constituţiei, ultimul cuvânt îl are acesta.


„Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfăşoară în prezent şi doar cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale. Decizia finală aparţine Preşedintelui României, care este, potrivit Constituţiei, titular al deciziilor de politică externă a României şi reprezentant al ţării noastre în plan extern.

Administraţia Prezidenţială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunţată în repetate rânduri de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului şi Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că Guvernul României va lua decizia mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, după finalizarea analizei de către „toţi actorii constituţionali şi în deplin consens“.

„După cum ştim, preşedintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil şi curajos ne-a impresionat pe mine, guvernul meu şi poporul român. Mutarea ambasadei americane este emblematică şi demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american şi cel israelian.
De asemenea, acest gest a lansat, la nivel internaţional, un proces de reflecţie. Guvernul României a iniţiat, de atunci, un proces de evaluare a oportunităţii mutării ambasadei României la Ierusalim”, a declarat Dăncilă la Washington.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite