Politică

articolul anterior articolul urmator

Reacţia Jobbik, după atacurile lui Băsescu şi Ponta: Au ca scop generarea unei atitudini antimaghiare

3
13 Mar 2014 14:14:48
Autor: Alina Boghiceanu
Erdely Bela SURSA erdely.ma
Erdely Bela SURSA erdely.ma

Liderul Jobbik Cluj, Erdely Bela, a reacţionat, joi, la atacurile dure ale preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta,  despre care spune că au drept scop generarea unei atitudini antimaghiare, scrie Mediafax.

„Nici nu înţelegem de ce domnul Băsescu ne atacă. Motivul dânsului, se pare, este de a genera o atitudine anti-maghiară, aşa crescând popularitatea noului partid băsist. Iar domnul Ponta, un aliat al partidului MSZP, de stânga, din Ungaria, un partid profund socialist, cu rădăcini din vechiul partidul comunist maghiar, face afirmaţii cu ţeluri asemănătoare celor ale domnului Băsescu: de-a genera popularitate, cu acuze false referitoare la maghiarimea din Ardeal. Noi refuzăm aceste afirmaţii iredentiste, şoviniste“, a spus Erdely.

 Erdely Bela a mai spus că Jobbik nu vrea să devină un partid politic român. „Nu avem filiale în România, numai grupuri de simpatizanţi. Noi nu vrem să creăm probleme, noi vrem să rezolvăm problemele maghiarimii din Ardeal. Nu o să ducem, fiindcă nu vrem, o politică împotriva românilor“, a explicat Erdely misiunea Jobbik în România. 
 
În altă ordine de idei, Erdely Bela a explicat că Jobbik nu este un partid extremist, ci unul radical, care, totodată, menţine valorile creştine.
 
„La Târgu Mureş, reprezentanţii Jobbik nu au fost implicaţi în niciun fel de scandal, nici nu au fost folosite steagurile şi simbolurile partidului. Deci, şi isteria şi atacurile politice asupra membrilor partidului sunt minciuni“, a conchis Erdely Bela.
 
La scurt timp după marşul secuilor de la Târgu-Mureş, unde s-au scandat lozinci antiromâneşti, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta, dar şi Parlamentului, să interzică, printr-un act normativ emis de urgenţă, partidul extremist maghiar Jobbik, dar şi pe liderul acestuia, Vona Gabor.

Potrivit legii în vigoare, Vona Gabor, liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, poate fi declarat indezirabil numai printr-o decizie a instanţei, după sesizarea preşedintelui  sau a ministrului de Interne.

Citeşte şi:
 

VIDEO Băsescu: Extremismul de stânga şi cel de dreapta prind iarăşi rădăcini în Europa, pe fondul crizei

„Vin ungurii!” într-o nouă versiune

Semnal de alarmă pentru România la mitingul extremist maghiar de la Târgu-Mureş

Băsescu: Cer emiterea unui act normativ care să interzică prezenţa extremiştilor din Jobbik pe teritoriul României

Gyorgy Frunda: Nu poţi să interzici venirea membrilor Jobbik sau ai Gărzii Maghiare în România

Ponta, solidar cu Băsescu: Poate interzice prezenţa în ţară a liderului Jobbik, Vona Gabor

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Sorin Pietrar
13.03.2014, 15:03:58

1 Nu duce o politica impotriva romanilor,intr-adevar,ci impotriva Romaniei ! 2 Sa intelegem ca un partid extremist din Ungaria are filiale in Romania ,sau Jobbik este inregistrat legal ca partid in Romania si noi nu stim ?

+6 (6 voturi)
Suzana j
13.03.2014, 15:12:55

Romania are nevoie de pace si prosperitate,nu de mitinguri si idei strigate in gura mare despre autonomia maghiarilor.Cine nu le place aici sa plece unde or sa vada cu ochii. Si daca tot le place asa de mult Ungaria sa se intoarca de unde au venit initial.

+6 (8 voturi)
bula titi
13.03.2014, 17:27:41

O spurcatanie mai mare ca asta n-am vazut.Ptiu, sa-ti scuipi in san ca sa nu-l visezi

0 (2 voturi)
Modifică Setările