Politică

articolul anterior articolul urmator

Reacţia lui Ponta la explicaţiile CCR: "Ar fi groaznic ca CC să nu ne permită decât o lege cu 300 de aleşi"

38
13 Dec 2012 19:09:14
Autor: Lucian Negrea
Victor Ponta nu este de acord cu un Parlament unicameral şi 300 de aleşi FOTO Reuters
Victor Ponta nu este de acord cu un Parlament unicameral şi 300 de aleşi FOTO Reuters

Premierul Victor Ponta a reacţionat, după ce a citit motivarea Curţii Constituţionale privind invalidarea uninominalului pur. Premierul a explicat că actuala lege electorală ar trebui schimbată în primăvară, dar nu vede posibilă adoptatea unei legi care să limiteze numărul de parlamentari la 300 şi Parlament unicameral.

"E clar că în primăvară trebuie să decidem care e sistemul de vot. Cel actual e un eşec, pentru că nimeni nu şi-a dat seama în 2008 ce se va întâmpla în 2012", a afirmat Victor Ponta, care se află la Bruxelles.

Premierul dă vina pe Curtea Constituţională pentru actuala structură a Parlamentului, care are 588 de aleşi. El a explicat că USL a dorit să schimbe această lege, după preluarea majorităţii parlamentare, dar Curtea Constituţională s-a opus.

"Dacă acum CCR adaugă că nu va permite niciun fel de lege electorală decât cea cu 300 de parlamentari şi unicameral e o problemă şi mai mare. Dacă vrem să facem bicameral şi să avem 200 de parlamentari, înseamnă că nu ne lasă Curtea? Rămânem cu 600? E foarte ciudat comunicatul Curţii. Sigur că ei vor să se  dezvinovăţească. N-au ştiut atunci când ne-au respins legea că o să se înmulţească atât de tare parlamentarii. Ei s-au gândit să nu câştigăm noi prea mult (…) Nici să reducem nu ne lasă? Ar fi groaznic să nu mă lase să reduc la 200 de parlamentari", a adăugat premierul.

"Sigur, este obligatoriu să reducem numărul de parlamentari. Dar tocmai de aceea m-am speriat de comunicatul Curţii. Adică dacă nu sunt fix 300 nu ne lasă. Dacă sunt 302?", s-a mai întrebat şeful Guvernului.

Liderul PSD a spus că trebuie analizat şi optat după o dezbatere în care să fie implicaţi şi specialişti şi societatea civilă pentru una dintre cele trei variante de sistem electoral: pe listă, uninominal pur sau "sistem mixt cu jumătate în colegii şi jumătate pe listă".  

Într-un comunicat de presă emis joi, Curtea Constituţională a făcut o trecere în revistă a argumentelor pentru care, în luna iunie, a declarat neconstituţională legea uninominalului pur. Aceasta prevedea ca la numărul de mandate stabilite pe baza normei de reprezentare să se ţină cont de ponderea unei minorităţi.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Smithy
13.12.2012, 19:21:20

Ar fi groaznic ca Ponta sa fie ales prim-ministru iar. Dar cum suferim si noi, sa sufere si el...vorba vine.

+15 (17 voturi)
Guardian R
13.12.2012, 21:10:24

Poporul e bun si suveran numai cind voteaza la referendumul de demitere atunci da' e vointa popurului, nu cind voteaza un parlamant de 300 (si asa e prea mult, si trei sute)...bai dom' doctor in drept, citeste bai frate motivatia de mai multe ori ca esti greu de cap...daca tot nu intelegi intreaba-l pe prietenul lui fenechiu, judecatorul constitutional Toader, ca si el a votat pentre neconstitutionalitate, ori pe prietenul lui iliescu, ala de are 100 de ani deci se presupune ca-i intelept, ca si el a votat la fel...Nu curtea constitutionala se opune, ci poporul, care e asa de bun cind va face pe plac, si "groaznic" cind nu...CCR doar apara optiunea poporului bai masterand de Catania si frate mai mare a lui Pinochio...

+14 (16 voturi)
petronel
13.12.2012, 19:24:18

Ar fi groaznic pentru voi astia care va bucurati de naivitatea si prostia masei populare care de peste doua decenii o cam jucati in picioare.Ar fi exact ce a vrut si sunt sigur ca majoritatea romanilor doresc exact ceea ce s-a votat, acel referendum de trei sute de parlamentari.Ar fi o lovitura buna data de CCR acestui flagel politic care in loc sa imbunatateasca traiul romanului ,imbogateste clasa politica cu capuse care toaca economiile Tarii.

+16 (16 voturi)
Sorana Cotaescu
13.12.2012, 19:36:13

In Constitutie scrie ca poporul este suveran. Iar poporul suveran a decis prin referendum care a fost validat ca vrea Parlament unicameral cu 300 de alesi! Ponta, ca de obicei, ne demonstreaza ce groaznic este pentru el sa respecte Constitutia! Toti cei care ati contribuit la acordarea licentei in drept, nu mai mentionez a doctoratului acestei nulitati in materie de drept ar trebui sa va dati putin cu capul de pereti. Asta in situatia in care nu suntetivoi insiva tot niste nulitati!

+13 (13 voturi)
geek-a-contra
13.12.2012, 19:44:44

de ce nu mergeti pe sistemul din camera reprezentantilor din sua? pina la un numar de X reprezentanti la fiecare atitia Y din fiecare comunitate / alegatori garantindu-se un minimum de Z de reprezentanti pentru comunitatile mici, in cazul Ro ptr minoritatile nationale. numarul X se re-legifereaza periodic in functie de evolutia populatiei. acum sint 435 de reprezentanti la cca 315mil de americani vs fara numar, fara numar... parlamentari ptr ceva mai putin de 20milioane de romani...

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările