Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, după ce un bloc plin cu români a fost incendiat în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un imobil din localitatea Bergkamen, lângă Dortmund, în care figurau cazate peste 40 de persoane, dintre care 33 de români, a ars în noaptea dintre 30 noiembrie şi 1 decembrie. Şapte dintre victime sunt în stare gravă şi poliţia ia în calcul posibilitatea ca focul să fi fost pus intenţionat. Klaus Iohannis le-a oferit jurnaliştilor „Adevărul“ o reacţie legată de acest caz.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este consternat de incidentul care a avut loc în localitatea germană Bergkamen, într-o clădire în care locuiesc şi cetăţeni români, chiar de Ziua Naţională a României. Preşedintele Klaus Iohannis este foarte îngrijorat de faptul că un act de o asemenea cruzime, soldat cu zeci de răniţi, poate avea loc în Europa anului 2017 şi condamnă cu fermitate acest incident. Preşedintele României se interesează personal de această situaţie, va urmări evoluţiile şi se aşteaptă ca ancheta autorităţilor germane să elucideze cu maximă urgenţă circumstanţele producerii incendiului“, se arată în reacţia trimisă de administraţia prezidenţială jurnaliştilor „Adevărul“.

Reamintim că o maşină şi un imobil în care locuiau 33 de români şi opt molodveni au fost incendiate, în noaptea de joi spre vineri în localitatea Bergkamen, din Germania. Dintre cele 41 de persoane care figurau cazate în clădire, la momentul incendiului erau în casă cel puţin 31 de persoane, toate ajungând la spital intoxicate cu fum. Conform presei germane, poliţiştii iau în calcul ca incediul să fi fost provocat intenţionat. Şapte persoane se află în stare gravă, mai arată presa germană.

Ce spune MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, la solicitarea „Adevărul”, un punct de vedere referitor la incendiul din Germania. Potrivit MAE, în clădire figurau cazate 45 de persoane, dintre care 33 de români. MAE confirmă că şapte persoane sunt în stare gravă, dar susţine că viaţa nu le este pusă în pericol. Redăm mai jos răspunsul MAE:

„Consulatul General al României la Bonn urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de incendiul produs la data de 1 decembrie 2017, într-un imobil situat în localitatea germană Bergkamen.

Oficiul consular a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.

Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile locale, în imobilul afectat de incendiu locuiau 45 de persoane, printre care şi cetăţeni români. 33 dintre persoanele afectate au fost spitalizate, urmare intoxicaţiei cu fum, 7 dintre acestea fiind în stare gravă, fără a le fi pusă viaţa în pericol. O parte dintre persoanele spitalizate au fost externate.

Conform datelor comunicate de către autorităţile locale, ancheta privind cauzele producerii incendiului este în desfăşurare.

Consulatul General al României la Bonn monitorizează cu prioritate cazul şi menţine în permanenţă legătura cu autorităţile competente, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară.“


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite