Politică

articolul anterior articolul urmator

Iohannis reacţionează dur: „Relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional. N-am fost informat“

72
20 Apr 2018 09:44:57
Autor: Sebastian Zachmann, Dan Anghel
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că liderul PSD Liviu Dragnea nu l-a consultat înainte de a anunţa relocarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Potrivit Constituţiei, şeful statului este titularul politicii externe. Surse politice au declarat pentru Adevărul că premierul Viorica Dăncilă va pleca săptămâna viitoare în Israel pentru a demara efectiv mutarea Ambasadei la Ierusalim.

„Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia“ - se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale de vineri dimineaţă.
 
În comunicat, se arată că:
 
„Preşedintele Klaus Iohannis consideră că iniţiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părţi.
 
Preşedintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, reiterează faptul că poziţia constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor.
 
Preşedintele României reafirmă faptul că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie.
 
Administraţia Prezidenţială reaminteşte faptul că există o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare şi justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant. 
 
Ţinând cont de toate aceste aspecte, Preşedintele Klaus Iohannis îndeamnă toţi factorii guvernamentali şi politici la responsabilitate şi discernământ în ceea ce priveşte deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea şi cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale, decizia finală aparţinând, din punct de vedere constituţional, Preşedintelui României“.
 
Potrivit unor surse politice, premierul Viorica Dăncilă va pleca, la mijlocul săptămânii viitoare, într-o vizită oficială în Israel, cu scopul de a discuta mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, au declarat surse politice pentru Adevărul. În şedinţa de ieri a Executivului, George Ciamba, secretar de stat în MAE, a prezentat un proiect de Memorandum care viza mutarea Ambasadei. Sursele citate susţin că ministrul de Externe Teodor Meleşcanu se împotriveşte.
 
Trump a dat tonul
 
Şi Herman Berkovits, medicul personal de origine română al premierului israelian Benjamin Netanyahu, numit zilele trecute consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă, susţine mutarea Ambasadei României. „Ierusalimul este capitala milenară a Israelului, a poporului evreu. Noi ne-am rugat timp de generaţii să ne putem întoarce în Ierusalim. Este foarte important că preşedintele Americii, Donald Trump, a recunoscut acest fapt şi în curând va muta Ambasada SUA în Ierusalim“, a declarat Herman Berkovits într-un  interviu pentru „Adevărul“.
 
Decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a reaprins vechiul conflict din zonă. Sute de palestinieni au protestat, în decembrie, imediat după anunţul lui Trump, în Cisiordania şi Fâşia Gaza.
 
Ierusalimul este extrem de controversat din punct de vedere politic. Israelul spune că e capitala sa, cu tot cu partea de est, pe care a ocupat-o în 1967. Palestinienii, în schimb, susţin că Ierusalimul de Est e capitala lor.
 
Dragnea: „Să zicem că noi ne mutăm capitala la Braşov“
 
În decembrie anul trecut, la scurt timp după anunţul lui Donald Trump, liderul PSD, Liviu Drganea, a cerut MAE să mute şi capitala României în Ierusalim. „MAE trebuie să ia în serios lucrul ăsta şi are toată capacitatea instituţională şi nu numai să facă o analiză serioasă. Mie nu mi se par foarte complicate lucrurile. Israelul este un stat suveran şi are aceleaşi drepturi pe care le avem şi noi în interiorul statului. În Israel ambasadele sunt în Tel Aviv, instituţiile centrale sunt în Ierusalim. În fiecare dimineaţă ambasadorii vin la Ierusalim, seara se duc înapoi. Dacă Israelul îşi va muta capitala în mod oficial la Ierusalim, noi o să stăm cu ambasada la Tel Aviv? Să zicem că noi ne mutăm capitala la Braşov. Ambasadele o să rămână în Bucureşti?”,  spunea Dragnea.
 
Amal Jado, secretar de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul palestinian de Externe, a exprimat furie în legătură cu declaraţiile făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor din România, liderul PSD Liviu Dragnea, privind posibilitatea mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Oficialul palestinian a atras atenţia că o astfel de hotărâre ar încălca reglementările internaţionale, inclusiv rezoluţii ONU, în special Rezoluţia 478 a Consiliului de Securitate ONU, intrând în contradicţie şi cu poziţia Uniunii Europene privind statutul oraşului Ierusalim.
 
România nu are ambasador în Israel
 
La mijlocul lunii martie, preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a cerut ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să vină cu o propunere pentru funcţia de ambasador în Israel, neocupat de mai bine de un an. Potrivit unor surse diplomatice, prima şansă pentru a pleca la Tel Aviv o are Monica Gheorghiţă, secretar de stat în MAE pentru Afaceri Globale, promovată în funcţie în ianuarie 2017 de guvernarea PSD. Monica Gheorghiţă a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, are un master în relaţii internaţionale la SNSPA şi un doctorat în ştiinţe militare la Academia SRI, sub îndrumarea profesorului Cristian Troncotă. Surse diplomatice o descriu succint: „E foarte obedientă, dar profesionistă“. Vorbeşte fluent engleză, franceză, spaniolă şi are cunoştinţe de germană şi de chineză.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

72 Comentarii

Un cititor
20.04.2018, 09:58:36

Domnule Presedinte daca nu va implicati in tot si-n toate vis-a-vis de acesti incompetenti care ne conduc vom ajunge f f rau. Aveti parghii sa-i opriti !! Dv. ne puneti in fata mereu democratia dar ce fac acesti derbedei de un an si jumatate este democratic?! Daca nu-i monitorizati si nu luati mereu atitudine vom ajunge rau de tot. Au fost scapati de sub control. Ei simt ca nu vor fi impiedicati si prind putere. Pana acum 4 ani mai aveau oprelisti dar acum au drum liber, nu mai asculta de nimic.Isi fac de cap.

+19 (23 voturi)
Adrian Foangă
20.04.2018, 10:33:06

Domnule Iohannis, mergeti domne la fatza locului sa vedeti cum e treaba. Mergeti si la Tel Aviv si la Ierusalim, si mai mergeti si-n alte locuri din Israel pentru a vedea conditiile.

-10 (18 voturi)
Toru Okada
20.04.2018, 10:22:07

Dragnea este dator vandut la israelieni pentru sprijinul in campaniile electorale si in campaniile de manipulare a opiniei publice. Israelienii au trimis un "consilier onorific" pe langa Guvernul Dancila ca sa il stranga pe Dragnea de boașe sa isi plateasca datoriile. Dragnea nu este in pozitie sa isi plateasca datoriile. Dragnea trebuie sa mai astepte pana cand ajunge presedinte ca sa isi poata plati datoriile.

+15 (17 voturi)
gogu58
20.04.2018, 10:28:03

Din cate am auzit presedintele este cel care decide in probleme de politica externa asa ca nu vad ce treaba are Dancila in mutarea ambasadei

+12 (12 voturi)
Pribeagul Ro
20.04.2018, 10:30:48

Guvernantii nosi sunt cuprinsi in virtejul nebuniei. Nimic din ceea ce fac nu este temeinic, nu se bazeaza pe ratiune. In loc sa gospodareasca temeinic tara, bazindu-se si punindu-i in valoare bogatiile si oportunitatilei, ei alearga dupa cai verzi pe pereti, lanseaza in spatiul public idei care de care mai traznite si-si pierd vremea sa le puna in practica. Tot jocul asta aiuritor este condus de Dragnea, care dovedeste clar, prin actiunile sale ca-i nebun. Ca sa-spuna in practica aiurelile, format un guvern de oameni mediocri, complet nepregatiti, care cred ca a guverna inseamna a pune in tica traznaile care-i trec prin minte lui Dragnea. Cind un om ca Iordache, alungat din guvern de furia populara, este pus sa coordoneze legiferarea in domeniul Justitiei si a codurilor penale, o insulta grava la adresa romanilor, inseamna ca de la Dragnea te poti astepta la orice nebunie. Cu un asemnea om nu te poti astepta la nimic bun si trebuie alungat rapid de la conducerea tarii.

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (72)

Modifică Setările