Reacţii politice de Ziua Unirii Principatelor. Ciolacu: Avem nevoie de stabilitate / Cioloş: Trebuie să depăşim orice obstacol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul şi liderii principaelor partide. Colaj Adevărul
Premierul şi liderii principaelor partide. Colaj Adevărul

Liderii formaţiunilor parlamentare au reacţionat cu mesaje legate de importanţa Zilei Unirii Principatelor, fiecare pledând pentru diferte principii şi demersuri pe care ar trebui să le aibă clasa politică.

„La 163 de ani de la Unirea Principatelor, românii au nevoie mai mult ca oricând de unitate şi de stabilitate! Românii au nevoie de fapte şi decizii corecte care să demonstreze că le suntem alături”, a transmis, luni, Marcel Ciolacu.   Preşedintele PSD afirmă că ”dezbinarea nu ne va salva în aceste momente dificile”. „Dezbinarea nu ne va salva în faţa provocărilor economice, sanitare şi de securitate, ci tocmai idealurile care i-au animat pe unioniştii de la 1859 şi care încă îi mai animă pe români! La mulţi ani, dragi români”, a mai transmis Marcel Ciolacu.  

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a vorbit de modul cum era structura puterea internă şi externă în 1959, şi cum arată acum situaţia în zona geografică în care se află şi România.  „În 1859, Moldova şi Ţara Românească erau înconjurate de trei imperii, ameninţate de mari puteri militare, erau măcinate de mişcări separatiste şi de boieri complotişti, cărora unirea le ameninţa privilegiile. Însă o mână de idealişti din politică şi administraţie şi mai mulţi intelectuali activi au reuşit să insufle populaţiei viziunea unui singur stat, cu un singur domnitor, iar oamenii i-au urmat, în ciuda presiunii a trei imperii cu armatele la graniţe şi a comploturilor interne. Asta este lecţia Unirii de care avem nevoie astăzi. Avem nevoie doar de curaj ca să depăşim orice obstacol. Şi nici măcar atât de mult pe cât le-a trebuit înaintaşilor noştri, care s-au confruntat cu ameninţări externe mult mai mari decât avem noi şi cu riscuri politice care mergeau până la a-şi pierde capul la propriu, nu doar puterea vremelnică”, a scris Cioloş pe Facebook

Liderul PNL, Florin Cîţu, a fost scurt şi la obiect: „24 ianuarie reprezintă mai mult decât Unirea Principatelor Române. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate este dovada clară că avem nevoie de unitate pentru a scrie istorie”, a scris preşedintele PNL în mesaj. Liderul liberal le transmite un mesaj românilor: „Dragi români, mesajul meu pentru voi e simplu: singura soluţie pentru a dezvolta România, pentru a continua ceea ce au început înaintaşii noştri, rămâne LIBERALISMUL. La mulţi ani!”.

Şi Ludovic Orban, liderul Forţa Dreptei, a făcut o retrospectivă istorică, apoi a cerut raţiune şi înţelepciune la actualii lideri: „Îmi doresc ca ţara noastră să găsească mereu tăria de a învinge în momente grele pe care le traversează şi să aibă parte de conducători care să valorifice pe deplin şansele pe care istoria ni le aşază în faţă, întrucât obiectivele Unirii nu sunt încă pe deplin atinse”. 

Mesajul unităţii a fost promovat şi de premierul Nicolae Ciucă, politician care a apărut la manifestările dedicate acestei zile alături de Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite