Politică

articolul anterior articolul urmator

Realeşii patriarhatului

9
4 Oct 2020 10:28:10
Péter Demény

Cu toate bucuriile şi feeriile alegerilor mi se face gust amar şi părul măciucă cînd citesc că acum o săptămînă au fost realeşi primarul care se crede în vestul sălbatic de la Băţanii Mari şi primarul care-şi terorizează copiii de la Sîngeorz-Băi. Exemplele, din păcate, pot continua.

Unde trăim, vai de mine? Chiar nu mai avem niciun Dumnezeu? Nu mai contează nimic?

Eu cred că contează. Problemele sunt structurale şi ţin de patriarhatul haotic în care trăim. Forţa care în ochiul public este echivalentă cu agresivitatea produce stimă şi respect. „Mare bărbat”, „bărbat adevărat”, „aşa tre' să fie un tată” şi alte asemenea inepţii ne sufocă de decenii. 

Îmi pot imagina destinul multor copii care se plîng unei rude sau unui vecin (dacă, fireşte, mai îndrăznesc să facă asemenea „răutăţi”). Ce de stereotipii le e dat să audă, Dumnezeule mare! „Respectă-ţi părinţii, copile!”, „Şi eu am răbdat destul”, „E totuşi tatăl tău” şi alte asemenea măgării influenţează definitiv şi irevocabil soarta unui omuleţ.

Lasă că nici măcar nu sunt stereotipii pro-familie. Sunt de fapt laşitatea celor din jur care nu vor să se implice nicicum, nici măcar cu un gînd în viaţa „altora”. Vai, discreţia tuturor nulităţilor! Asta şi mai abitir dacă e vorba de un „om puternic” sprijinit de putere, marele tabu al tuturor conservatorilor încuiaţi.

Nici mentalitatea nu te sprijină. Înainte de rudele-ţi convenţionale te pedepseşte mentalitatea desolidară. Agresorul e în topul societăţii, bărbat pînă la cer şi înapoi, de care te temi şi pe care încerci să şi-l iubeşti dacă mai e şi tatăl tău. 

Aici trăim, nu altundeva. În oraşele mai mari se mai izbesc valorile, cu chiu, cu vai se face loc şi pentru alţii, dar în multe dintre localităţile mici nu este loc de nimic în afara muşchilor descreieraţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Slibovita
4.10.2020, 12:03:42

Ba ! De educatia copiilor raspund parintii ! Si ar trebui sa-ti dai cu capu ala sec de pereti la cati copii criminali rasar ca ciupercile !

-1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
4.10.2020, 12:07:29

Comentariu considerat abuziv.

Stei
5.10.2020, 05:34:25

Ba analfabet familial , ia uite aici ce ajung fara educatie https://adevarul.ro/locale/targu-jiu/fetele-snopit-bataie-umilit-eleva-13-ani-audiate-violentele-revoltat-intreagatara-1_5f5616545163ec4271bf92b1/index.html

Mircea Nistor
5.10.2020, 10:43:30

Nenea Demény ziceți bogdaproste că trăiți în România .Dacă publicați articolul ăsta la Budapesta, în presa sugușată de acolo,vă ridicau a doua zi gealații domnului Orban(Viktor) , că o comiteați de lezmajeste la adresa Marelui Tătuc Înțelept .al Hungariei Libere (și potențial Mari)...

-3 (3 voturi)
Lucian Pufu
5.10.2020, 13:08:50

E mai mult decat frica de a da piept cu ticalosii, tirani in familie. Ce sa vorbim, daca-i voteaza inseamna ca-i apreciaza sau ca nu gasesc nimic de reprosat in ce au facut. Astea, cuplate cu votul unui mort la primarie, arata, daca mai trebuia, ca Romania face inca spagatul; o mentalitate de ev mediu tarziu coexista cu o societate care se pregateste sa intre in era comunicatiilor 5g. O combinatie potential exploziva.

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările