Politică

articolul anterior articolul urmator

„Reclădim România“ - un program lipsit de cultură

1
2 Jul 2020 13:19:35
Ionuţ Vulpescu
Platforma #ROMANIANCULTUREAFTERLOCKDOWN
Platforma #ROMANIANCULTUREAFTERLOCKDOWN

Cultura este un domeniu inexistent în programul PNL - „Reclădim România”. Termenul apare doar în compunerea cuvântului „agricultură”, ceea ce spune deja suficient despre locul în care ne aflăm, sub o guvernare liberală care face din anumite sectoare domenii strategice pentru intervenţia financiară, iar din altele, domenii uitate complet de planul naţional de investiţii şi relansare economică.

În urmă cu două săptămâni am publicat un plan pentru relansarea economică a sectorului cultural postpandemie, platforma #ROMANIANCULTUREAFTERLOCKDOWN. Să fie acesta motivul pentru care PNL a considerat că nu ar trebui să adauge nicio vorbă despre cultură în planul lor de redresare economică a României? Din cele 40 de măsuri pe care le-am formulat, câteva puteau fi lesne adoptate în acest program de relansare economică generală, pentru ca angajaţii sectorului cultural, ultimul care se deschide în România, să beneficieze de ceea ce, în documentul liberalilor, e doar un subtitlu: măsuri de protecţie socială.

M-aş fi bucurat ca liberalii să înţeleagă din platforma culturală pe care am lansat-o că aceste două concepte cheie – asistenţa socială a artiştilor şi antreprenoriatul artistic – trebuie să compună cei doi versanţi ai planurilor pe termen lung pentru realizarea unui fond de dezvoltare, respectiv de urgenţă, pentru securitatea financiară a culturii noastre. Nimeni nu poate reclădi o ţară decât plecând de la cultura ei. Nefinanţat, vulnerabil, în ritmul acesta sectorul cultural nu poate fi „reclădit”, ci va trebui „renăscut”. 

Dacă răsfoiţi planul PNL pentru relansarea economică a României veţi vedea că nicio schemă de calcul nu a cuprins domeniul culturii şi, implicit, nici vreuna dintre sugestiile pe care le-am formulat în platforma #ROMANIANCULTURAFTERLOCKDOWN, şi care răspundeau atât liniei de investiţii cât şi celei de măsuri sociale pe care  liberalii şi le-au propus. Dau câteva exemple: dezvoltarea fondului de urgenţă al culturii pentru constituirea pachetelor de sprijin financiar alocate operatorilor culturali, prin proiectarea granturilor de salvgardare, stimulentelor financiare şi liniilor adiţionale de finanţare în mod diferenţiat; realizarea unui sistem de protecţie şi asigurare socială a artiştilor; dezvoltarea unui fond de pensii pentru operatorii culturali independenţi; dezvoltarea unor axe de finanţare a proiectelor culturale competitive în baza principiilor generatoare de venituri regionale; creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene prin accesarea liniilor de finanţare a accesibilizării şi digitalizării patrimoniului cultural. Situaţia e simplă: am avansat idei, propuneri, un plan concret pentru relansarea financiară a sectorului cultural. Iar liberalii au ignorat nu numai ideile şi planul, ci cultura, cu totul, în ansamblul ei. 

Singura referire la sectorul cultural din programul liberal este la rubrica „Investiţii în dezvoltarea locală”, ultimul punct: „reabilitare monumente istorice, patrimoniu cultural şi clădiri administrative”. Pentru că la următoarea pandemie, artiştii se vor refugia în clădiri administrative unde, probabil, vor întinde iar mâna cu un dosar plic pentru o finanţare mediocră dintr-un program care nu permite depunerea online a aplicaţiilor. Să ni se spună de la tribuna de putere PNL: la următoarea pandemie, artiştii vor mânca mai puţin şi vor sta izolaţi în clădiri restaurate? 

La masa guvernării liberale nimănui nu îi pasă de faptul că antreprenoriatul artistic din sfera industriilor creative reprezintă o contribuţie sustenabilă la PIB. Astăzi, mai mult ca niciodată, am omis faptul că dimensiunea culturală a producţiei de bunuri simbolice produce un răspuns economic pozitiv pe termen lung, şi pe deplin sustenabil. Avem, din reflex, tendinţa de a considera sectorul cultural auto-rezilient, de vreme ce reuşeşte să supravieţuiască şi fără intervenţia puterii publice, însă nu avem nici un instinct în a preface sectorul cultural într-un instrument pentru configurarea unei economii reziliente. 

PS: E şi ceva luminos în cele întâmplate ieri. Avem dovada că, în România, încă se mai scrie literatură SF!

Platforma #ROMANIANCULTUREAFTERLOCKDOWN poate fi descărcată de la următoarea adresă: 
bit.ly/ROMANIANCULTUREAFTERLOCKDOWN  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

eu doar constat
5.07.2020, 17:50:10

Recladim... O declaratie lipsita de ratiune, iar cand e vorba de politica. asa cum este cea din Rpmania, nu anunta nimic bun. Asa ca nu ma mira ca unii politicieni nu isi iau bacalaureatul nici dupa 40 de ani, pentru ca au probleme cu limba romana. A recladi, presupune intai de toate a demola vechiile constructii, dupa care cladesti altceva in loc. Daca e diferit de ce s-a demolat, nu poti spune ca recladesti. Deci, trebuie sa cladesti acelas lucru, poate mai solid si mai durabil ca edificiul demolat. Oare are legitimitate un partid, indiferent care este impactul sau in masse, daca n-are majoritate parlamentara, sa decida demolarea, poate si a ceva bun, construit (cladit) de alt partid? Iata, de exemplu, legea pensiilor, prin care trebuia de la 1 septembrie a.c. sa se mareasca punctul de pensie cu 40%, ar urma sa fie "demolata", pentru a fi inlocuita cu ce?. Ce va pune PNL in locul acestei legi, care sa aduca beneficiile actualei legi pentru pensionari? Si, fiind vorba despre cca 5 mil. pensionari, aceasta demolare lezeaza un sfert din populatia tarii si o treime din electorat. Nu-mi amintesc nimic din programul PNL care sa inlocuiasca acest drept al pensionarilor, care e pe punctul de a fi desfiintat. PNL va striga sus si tare, ca aceasta masura, rezultata dintr-o obligatie legala, nu este sustenabila si va aduce "n" argumente, dar daca ramanea PSD la guvernare, va asigur ca legea ar fi fost respectata. Si, va asigur, ca s-ar fi descurcat si in continuare, chiar daca ar fi apelat, precum binomul Catzu-Orban, tot la credite. Diferenta e ca creditele altui guvern decat Orban (care are deja apropape 20 mild euro imprumutati doar in 5-6 luni), mergeau inspre obligatiile legale ce-i reveneau. Ori, unde s-au dus imprumuturile lui Catzu, ca nu se vede? Economia a scazut cu peste 6%, Deficitul va trece usor de 10% din PIB la sfarsitul trim III. Iar cursul leu-Euro se apropie vertiginos de 5. E o dovada clara de incompetenta, daca nu si hotie, in guvernul Orban Poate neamtul de la Cortoceni nu intelege ce inseamna "a recladi", dar are zeci de consilieri si tzutzeti platiti de la buget, care il pot invata. Poate Orban, pe jumatate ungur, de asemenea habar n-are ce inseamna a recladi. De fapt e inginer de profesie si un inginer, pentru a fi considerat intelectulal trebuie sa mai dea niste diferente, pe care Orban nici n-a incercat sa le dea. Deci, frati romani, pregatiti-va sa va demoleze mai intai guvernul actual, pentru a avea camp de lucru pentru a "recladi" Romania. Iar daca prin molozul rezultat va veti gasi si dvs, impreuna cu cunoscuti de-ai dvs, nu va faceti probleme. Faceti parte din "pierderile colaterale" nu ale incompetentei criminale a unui guvern, ci a pandemiei. Sigur nu ati pastrat distanta sociala (Ce notiune tampita! Nu era mai bine s-o fi declarat distanta politica?), nu v-ati pus masca si, cel mai grav, nu v-ati tinut gura.

+1 (1 vot)