Recolta de incompatibili: 42 de senatori şi de deputaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cei 42 de membri ai Parlamentului României declaraţi incompatibili de ANI, 22 candidează pentru un nou mandat la alegerile din 9 decembrie FOTO Adevărul
Din cei 42 de membri ai Parlamentului României declaraţi incompatibili de ANI, 22 candidează pentru un nou mandat la alegerile din 9 decembrie FOTO Adevărul

42 dintre actualii parlamentari au intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). 22 dintre aceştia candidează pentru un nou mandat în Legislativ.

Inspectorii ANI au verificat, în ultimii ani, mai mulţi parlamentari care au probleme de integritate. ANI a identificat diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate, conflicte de interese, incompatibilităţi sau indicii privind săvârşirea unor fapte penale.

Unul dintre cazurile de durată s-a dovedit cel al senatorului PNL Mircea Diaconu. Senatul a luat act, marţi, de incompatibilitatea acestuia, la şase luni după decizia instanţei de pierdere a mandatului. Chiar şi şedinţa de marţi a Senatului, ţinută cu patru zile înainte de alegeri, când mandatul lui Diaconu expira oricum, ridică semne de întrebare.  

La şedinţa de marţi nu a fost cvorum, ceea ce a dat naştere la interpretări potrivit cărora vacantarea mandatului nu poate deveni act oficial.

În 27 ianuarie 2011, ANI a constatat că senatorul liberal este în incompatibilitate, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director al Teatrului „C.I. Nottara“ din Capitală. Diaconu a contestat hotărârea în justiţie, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 19 iunie 2012, că Diaconu este incompatibil. El şi-a pierdut postul de ministru al Culturii, dar nu şi pe cel de senator. 

Parlamentul a dat vot negativ, iar CSM s-a adresat Curţii Constituţionale care a decis, recent, că Senatul trebuie să pună în aplicare decizia instanţei supreme. 

Un caz similar a fost cel al deputatului PC Sergiu Andon, declarat incompatibil de Camera Deputaţilor în 11 septembrie, la cinci luni după decizia instanţei. Inspectorii ANI au constatat, în iunie 2009,  că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupţie. În 3 aprilie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis irevocabil că deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil.


Parlamentari declaraţi incompatibili:Sergiu Andon, Matei Brătianu, Cristian Rădulescu, Ioan Botiş, Ovidiu Silaghi

Parlamentari declaraţi incompatibili

Incompatibili supravieţuitori

În alte cazuri, politicienii cu probleme candidează pentru un nou mandat, în absenţa unei decizii definitive a instanţelor sau a unei hotărâri cu caracter politic a partidelor din care provin. Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL, a fost declarat incompatibil de ANI pentru că,  din evaluările făcute asupra declaraţiilor sale de avere, reiese că el nu poate justifica 120.000 de euro. Pe baza acestei decizii, Comisia de Etică a ARD, condusă de Monica Macovei, a propus ca Rădulescu să nu poată candida. Liderii ARD, care au avut cuvântul final, i-au permis, însă, să candideze.

Şi senatorul USL Nicolae Bădălău candidează din nou. În 2009, ANI a sesizat DIICOT în legătură cu săvârşirea de către Niculae Bădălău a infracţiunilor de spălare de bani şi fals în declaraţii. În declaraţiile de avere şi interese, el nu a menţionat un teren extravilan, situat in Bolintin Vale, în suprafaţă de 2.715 mp, dobândit în anul 2001 de soţia sa. Pentru un nou mandat candidează şi deputatul UDMR Károly Kerekes.  Potrivit ANI, deputatul şi-a angajat atât soţia,  cât şi fiul în cadrul propriului birou parlamentar din judeţul Mureş.

Un caz spectaculos s-a dovedit a fi şi cel al fostului ministru al Muncii, Ioan Botiş (PDL), care, deşi a părăsit Guvernul, şi-a terminat mandatul de deputat. Ioan Botiş a demisionat in 20 aprilie 2011 din Guvernul Boc, în contextul scandalului legat de angajarea soţiei sale într-un proiect european finanţat de
Ministerul Muncii.

ANI a solicitat cercetarea sa pentru conflict de interese. Şi deputatul PSD Matei Brătianu şi-a terminat mandatul, deşi,  potrivit ANI, a deţinut atât calitatea de deputat, cât şi funcţia de preşedinte al sindicatelor din Poşta Română. 

Miniştri incompatibili

alegeri parlamentare 2012 infografie
alegeri parlamentare 2012 infografie

Lista demnitarilor cu probleme  este completată de câţiva miniştri care nu sunt şi parlamentari.

În prima zi a campaniei electorale, trei miniştri ai Cabinetului Ponta – Ovidiu Silaghi, Liviu
Pop şi Eduard  Hellvig  – au fost  acuzaţi de ANI că ar fi incompatibili.

În cazul ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ANI a constatat existenţa unei diferenţe semnificative, în cuantum de 206.798 lei, între modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate
mai – octombrie 2012.

Citeşte aici mai multe informaţii despre candidatul din colegiul tău

De asemenea, ANI a anunţat că ministrul Dezvoltării,  Eduard Hellvig, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 7 mai – 31 octombrie, deoarece a exercitat simultan funcţia de ministru al Dezvoltării şi pe cea de director în cadrul unei societăţi comerciale.

ANI l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe Liviu Pop, întrucât în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.

                                                                                                                      Alegeri parlamentare 2012

               

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite