Recuperarea politică a unui borfaş

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o scurtă perioadă în care Iaşul devenise respirabil şi în care părea a se angaja în căutarea unor noi repere politice pentru a ieşi din ruşinoasa zodie a primarului borfaş ce a utilizat poliţia locală în scopuri personale, iată că asistăm la un recul: recuperarea lui Nichita de către organizaţia locală a PSD.

Se ştia de ceva vreme că Nichita umbla pe la primarii din judeţ pentru a le cere să-l cheme disperaţi să revină în funcţie. Lucru s-a produs, biroul politic judeţean votând ceea ce nici nu trebuia votat: revenirea în funcţie după ce Nichita se autosuspendase. De ce nu a revenit pur şi simplu aşa cum a plecat pentru scurtă vreme din funcţie? Simplu: pentru a se întoarce mai bărbat, pentru a arăta lumii că partidul îl sprijină. De ce a revenit? El spune că pentru a asigura unitatea partidului.

Propunerea a plecat de la organizaţiile teritoriale şi de la primari. Ei mi-au cerut să revin. Înce­pem discuţiile cu cei care au vrut să divi­zeze partidul. Vom avea un dialog de unire a partidului. Nu există un proiect politic şi administrativ personal în clipa de faţă al lui Gheorghe Nichita. Am fost chemat doar pentru a stăvili aceste mişcări centrifuge din partid”.

Se simţise PSD Iaşi în pericol de dezmembrare? Bazaconii! Doar Gigi Nichita simţise „în clipa de faţă”, cum mereu repetă trăgându-şi umerii, că pierde filiala. Înainte de suspendare nu trecuse pe la primării, pentru că era prea mare pentru a se coborî la nivelul celor din teritoriu. Acum i-a descoperit şi, mai mult, cei ce făceau anticameră la el fără sorţi de izbândă îl imploră să revină. De râsul lumii! Cine îl crede?

Gestul lui Nichita şi al filialei sale este coerent cu comportamentul PSD, al partidului care a dovedit de fiecare dată solidaritate cu membrii condamnaţi sau cercetaţi penal. În fond, de ce nu ar reveni cercetatul penal Nichita în funcţie atât timp cât partidul este condus de un condamnat penal?

Unirea partidului de care vorbeşte Nichita este solidaritatea găştii în jurul borfaşului şef. Cum poate ţine unit partidul un individ care a transformat poliţia locală în propriul serviciu de securitate?

Prin solidarizarea cu el a celor care, dacă ar fi avut puterea lui, ar fi făcut la fel. Demenţa unui individ poate fi înţeleasă; mai greu de înţeles este demenţa unui grup organizat. Modelul Nichita este răspândit în toată organizaţia. Nichita nu e singurul care a luat poşete în cap de la amantă şi nici singurul care consideră că primăria e budoarul său iar salariaţii, sclavii săi. Toţi cei care l-au votat sunt la fel ca el.

Problema gravă este că PSD este total dezinteresat de lume, că nu este interesat de semnalele care îi vin din societate sau de efectele negative pe care le-ar avea astfel de comportamente. Ce să mai ceri acestui partid să mai propună modele, să lanseze programe de reformare? Singura lui ţintă este protejarea borfaşilor proprii. PSD e un partid ce acţionează ca un grup mafiot.     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite