Politică

articolul anterior articolul urmator

Referendumul – valută de speculă politică

20
3 Mar 2017 16:58:25
Teodor Răileanu-Olariu
Referendumul se mai amână (foto: EVZ)
Referendumul se mai amână (foto: EVZ)

Ştirea zilei: Preşedintele anunţă că amână organizarea referendumului vizavi de lupta împotriva corupţiei. Motivul: doreşte să îl foloseasc drept poliţă de asigurare faţă de derapajele eventuale ale puterii PSD.

Deşi am fost uşor dezamăgit, nu pot spune că gestul Preşedintelui Iohannis mă surprinde. Aceeaşi ezitare, aceeaşi atitudine de speculare a momentului. Dacă momentul a trecut, revenim în poziţia din tranşee.

Însă, ce ar putea înţelege din gestul de amânare cetăţeanul simplu, dar informat şi, câteodată (rar!) implicat? Că Preşedintele pune pe hold lupta împotriva corupţiei? Adică acum totul este în regulă? A picat OUG 13, iar procesul de normalizare şi „spălare” a României continuă pe drumul domniei legii şi Statului de drept? Dar ce spune acum Klaus Iohannis de respingerea OUG 79/2016, pentru „profesionalizarea şi depolitizarea managementului spitalelor, combaterea nepotismului şi a conflictelor de interese în spitale” (citat din fostul ministru al Sănătăţii) propusă de Vlad Voiculescu (ministrul „meu”) şi respinsă acum de Parlament. Nimic? Acolo nu este potenţial generator de corupţie?

Preşedintele comite aceeaşi greşeală ca Dragnea: consideră România pe persoană fizică, iar cetăţenii nişte cifre (de sondaje, de manifestanţi sau de susţinători). Deşi a încercat să se autoproclame un reprezentant al străzii (#rezist) în lupta contra „ciumei roşii” (deşi Preşedintele purta o geacă foarte roşie când afirma asta din stradă), Iohannis priveşte politica românească ca un „speculant de valută”: cum apare o ocazie de a obţine un cât de mic profit pe baza evenimentelor cotidiene, imediat se reprofilează.

Îmi permit, în calitate de cetăţean implicat să îi transmit un mesaj public, deschis şi sincer Preşedintelui României:

„Domnule Preşedinte, aţi anunţat un referendum. Cetăţenii de bună credinţă l-au susţinut. Chinuit, dar şi parlamentarii au dat aviz pozitiv. Nu ştiţi să formulaţi întrebarea? Vreţi să mai ţineţi la buzunar referendumul că poate mai punctaţi ceva politic? Ghinion! Tocmai aţi început să reluaţi aceeaşi pantă descendentă în sondaje de dinainte de #rezist! Dacă nu v-au explicat consilierii dvs. plătiţi, îmi permit să vă explic gratis: cădeţi din nou în sondaje fiindcă vă comportaţi ca un speculant politic. Fără strategie, fără viziune, fără constanţă, fără consultare. Apropos, ultimul cuvânt puteţi să îl înlocuiţi cu „referendum”. Succes!”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

VERTY VERTY
3.03.2017, 17:16:49

Mi-a placut discursul dvs in parlament (dar doar atat!), a fost foarte bun si cel mai potrivit! Dar ce faceti acum, domnule Johannis, seamana a fi un troc prin spate, pe undeva. Sa fie vreun santaj sau pur si simplu niste jocuri de culise, ca de obicei, in abjecta politica romaneasca? Ma simt tradata, de-aceea, in sprijinul protestatarilor nu exista acum decat mana de jurnalisti adevarati si independenti si DNA, singura care are parghiile sa scoata pe branci infractorii din parlament si guvern! In rest, politicienii nostri, TOTI O APA SI-UN PAMANT! DE 27 de ani, fix tot ei, fix aceleasi metehne, fix aceleasi jocuri de culise, toate facute pentru a-si da putere absoluta si drept deplin asupra bogatiilor tarii si a fortei de munca a tinerilor (cea care le permite sa ia credite imense in numele si viitorul lor pentru a-si indeplini scopurile)! Rusine, tuturor! V-ati batut joc de Romania si continuati sa o faceti! DUMINICA ROMANIA SUSTINE DNA!

+4 (6 voturi)
Iulian Arion
3.03.2017, 17:19:12

Domnule Teodor Raileanu, Mi se pare o eroare politica sa va puneti sperantele intr-un politician. Noi trebuie sa initiem referendumuri pentru orice problema de interes national. Daca problema nu este de interes national, nu vor fi votanti ai referendumului. Daca vor fi intr-un numar insuficient, ramane un simplu sondaj de opinie. Daca va fi o participare care sa valideze referendumul, atunci el va fi exercitarea suveranitatii cetatenilor conf. Art. 2 din Constitutia Romaniei. Va deveni lege. Daca parlamentarii nu vor sa adopte legea respectiva, suntem in alta situatie pe care Constitutia o interzice: Exercitarea suveranitatii in numele unui individ sau al unui grup. Impotriva acestor indivizi este moral sa lupti prin orice mijloace. Aceasta lupta are nevoie de sprijin popular!

+5 (5 voturi)
Laurenţiu Faighel
3.03.2017, 17:27:24

KWJ este doar un oportunist, preocupat mai mult de imaginea personală. Desigur, îşi doreşte cu ardoare un al doilea mandat, dar între dorinţă şi împlinirea ei e o prăpastie pe care cifrele din sondaje par a o adânci necontenit.

+4 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.03.2017, 17:49:10

Subscriu intru totul la cele spuse de dl. Teodor Raileanu. In plus, trebuie spus ca Iohannis ramane ce-a fost inca de la de la inceputul activitatii sale de..”politician providential”: un farsor fanfaron, un mic escroc imobiliar provincial, un impostor care s-a trezit ”imparat” pe valul de antipatie la adresa lui Ponta, desi el n-avea minte si caracter nici cat un..argat. Si sa fim intelesi..! Ionannis n-a fost niciodata altcineva fripturistul colaborationist pe care mafiotii PSD+PNL+PC il plimbau pe la televziuni si pe la mitingurile USL-lui, propunandu-l premier marioneta in 2009 (un fel de Grindeanu din zilele de azi) ..! Priviti cum a ajuns Romania dupa 2 ani de ”regim Iohannis” si veti intelege cine e cu adevarat ”maretul politician cu cap de neamt” Klaus Iohannis..!:))

0 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.03.2017, 17:50:28

”n-a fost niciodata altcineva decat..”

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările