Adevărul Live. Despre reforma clasei politice şi finanţarea partidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presidency.ro
FOTO presidency.ro

Reforma clasei politice are nevoie de un punct de la care să pornească, un consens al forţelor potrivnice pe un subiect care să poată restarta modul în care se face politică. Deşi cererile electoratului sunt clare la adresa clasei politice, procesul nu poate demara pur şi simplu şi este nevoie de răbdare şi înţelegere chiar cu actuala clasă politică, temătoare şi ezitantă atunci când vine vorba de schimbare.

 

Principalele declaraţii:

Dan Ionescu: Din ce punct începe reforma clasei politice?

Cristi Hriţuc: Reforma clasei politice începe prin ieşirea din ipocrizie. Primul pas ar fi trecerea la votul pe listă. Avem nevoie de o lege a finanţării partidelor politice şi avem nevoie ca în jurul clasei politice să fie aduşi experţi. Dar aceşti oameni vor veni numai cu bani. Sunt trei legi necesare doar să înceapă această reformă a clasei politice. Avem însă un Parlament care va bloca acest proces.

Barbu Mateescu: O mare schimbare o aduce acum DNA, care modifică ierarhii, inclusiv la nivel judeţean. Este vorba de o modificare puternică. Când vine vorba de scopul electoral, partidele îşi urmăresc scopul. Se poate întâmpla să se aducă modificări sistemului electoral, iar efectul să nu fie cel dorit. Există o presiune din partea societăţii şi un joc al negocierii pe care îl joacă scena politică cu societatea.

Septimius Pârvu: Intervenim şi noi ca organizaţii neguvernamentale.Trebuie să facem cetăţenii să înţeleagă că e mai important ce s-a întâmplat după alegeri. Noi ne uităm la faptul că reforma trebuie să înceapă din local. Partidele nu mai reprezintă ce vor cetăţenii şi sunt tot felul de grupuri civice. Noi propunem ca un partid să se înfiinţeze de la trei membri fondatori. Este mult mai important să înfiinţezi un partid ca să reprezinţi nişte interese.Am cerut şi micşorarea pragurilor, pentru că, având nişte praguri mari, nu ajungi prea departe. În ceea ce priveşte finanţările, ne aşteptăm la o egalizare a resurselor, pentru ca şi partidele mici să aibă acces la ele.

Despre partidele mici

C. Hriţuc: Se pune întrebarea: România este pregătită pentru mai multe partide mici? Am avut cazul uninominalului şi am crezut că clasa politică va progresa. A fost un eşec! Finanţarea partidelor cu trei membriar putea să fie speculată de oameni ca Dan Diaconescu. Trebuie studiat foarte atent. Această lege ar pune presiune pe partidele mari. Aş face, în prima fază, o coagulare a societăţii civile cu partidele, un fel de contarct social: să se definească clar liderii partidelor de dreapta şi de stânga.

B. Mateescu: Partidele principale recunosc că nu sunt capabile să integreze energia socială care nu este cuprinsă în partide. De exemplu, PSD ar putea spune că nu suntem dornici să integrăm mesaje de stânga post-moderne aşa că faceţi-vă partide. S-ar putea ca această situaţie să ajute şi partidele foarte mari.Scenariul interesant este apariţia unor partide care să aibă anvergură la nivel local. Acei oameni ar putea avea forţa să obţină unul-două locuri în Consiliul local. Iar partidele vor fi obligate să negocieze cu aceşti actori.

S. Pârvu: Scopul nostru este de a porni de la o schimbare la nivel local. Noi am inclus pentru orice candidatură liste de susţinători legalizate. Schimbările trebuie gândite, pornite de la o viziune. Acum este un proces de cârpeală pe legislaţie. Nu ar împiedica cu nimic existenţa partidelor o structură atât de suplă. Acum există şi partide extremiste.

Extremismul va apărea sub o formă sau alta. Aţi identificat o cerere din partea societăţii către o relaxare totală?

S. Pârvu: În ultimii 25 de ani au fost cam aceleaşi partide.Este foarte greu să intri pe piaţă. Cu acest partide mici se vor auzi mult mai multe voci. Dar probabil nu vor ajunge în Parlament.

C. Hriţuc: Dacă vă duceţi în Consiliile locale, veţi vedea că opoziţia nu există. Nu cred că în acest moment vom rezolva vreo problemă prin înfiinţarea acestor partide mici. Avem nevoie de o spargere a monopolului, dar nu ştiu dacă aceasta este soluţia cea mai bună. Până să avem această lege cred că e mai bine să avem o dezbatere pe finanţare. votul pe listă şi o lege a finanţării funcţionarului public.
Despre finanţare

B. Mateescu: Cheia este în ce măsura finanţarea se face corect. Una dintre problemele vitale este: De ce vrei să faci politică? Răspunsul este ca să ajungem la putere.Cutremurul care are loc este că semnalează de către instituţiile statului că vii la putere pentru altceva decât pentru bani.

S. Pârvu: AEP trebuie să aibă capacitatea de a face audit de profunzime.Este o mică problemă tehnică, dar se poate rezolva.Dacă AEP i s-ar da putere şi resurse.. Dacă vă uitaţi pe afişe, doar 20% au trecut cine le-a printat. Apropo de elegea partidelor, toate donaţiile ar trebui să se facă prin control bancar. Rămâne problema contractelor pe care ţi le recuperezi după alegeri. Dar este greu de controlat.

Există nişte limite de cheltuieli, iar ieri în Comisia de Cod Electoral s-a stabilit că se vor reduce. Dar ce a făcut până acum comisia sunt principii, nu s-a lucrat pe partea tehnică.Apropo de baronii care cumpăără oameni ca să-şi facă partid, există şi acum.

Ce înseamnă o campanie transparentă?

C. Hriţuc: Există restricţii privind bugetul. Dacă mergem în teren vedem supradepăşirea acestor sume. Trebuie să vedem unde s educ principalii bani într-o campanie electorală. Pe panotaj, pe pomeni electorale, numărul d epliante. Toate acestea sunt făcute din bani negri pentru că s eintră într-o competiţie. Dacă îl văd pe rivalul meu că a pus un afiş, mai pun şi eu un afiş. În Franţa se pune la dispoziţie spaţiu publicitar gratuit şi spaţiu în emisiuni tot gratuit. Un om nou nu va intra în malaxorul acesta, ci tot un politician vechi.

S. Pârvu: Lucrurile se vor schimba încet.Nu mă aştep ca în 2016 să avem legi noi care să stopeze furtul la alegeri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite