Reforma electorală începe prin crearea de noi funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul pregăteşte adoptarea ordonanţei de urgenţă care preşedinţii de CJ vor fi aleşi de consilierii judeţeni. Odată cu aceasta, PNL a decis şi suplimentarea numărului de consilieri, fiecare judeţ urmând să aibă cu unul în plus.

Guvernul are în consultare publică ordonanţa de urgenţă pe care ar vrea să o adopte pentru schimbarea modului de alegere a preşedinţilor de Consiliu Judeţean. PNL vrea revenirea la alegerea şefilor de CJ prin votul majorităţii consilierilor, adică la fel ca în 2016, dar legea a fost schimbată prin OUG, în 2019, de Viorica Dăncilă, procedura fiind vor într-un tur, adică la fel ca la primari.

Pe lângă schimbarea modului de alegere al preşedinţilor, Guvernul a sporit şi numărul consilierilor, adică fiecare judeţ urmând să aibă cu unul în plus. Suma lunară primită de un consilier judeţean este de aproximativ 1800 de lei lunar, în condiţiile în care potrivit noului Cod Administrativ, indemnizaţia a fost dublată. Singura obligaţie: să fie prezent la o şedinţă de consiliu pe lună. Suma ar putea să se înjumătăţească dacă astăzi Curtea Constituţională declară neconstituţionalitatea Codului Administrativ.

PNL nu dă înapoi în faţa USR

Guvernul va decide azi şi forma finală în ceea ce priveşte schimbările aduse la alegerea primarilor în două tururi, fiind angajată răspunderea în Parlament. Potrivit unor surse politice, Guvernul nu va renunţa la condiţia ca o persoană să nu poată vota într-o unitate administrativă dacă şi-a făcut reşedinţă în ultimele luni. În prima formă, liberalii au mers pe varianta a 90 de zile înainte de ziua votului, însă sunt şanse mari ca aceasta să fie diminuată la 60 de zile.  USR vrea eliminarea cu totul a acestei cerinţe. „Amendamentul nostru le va permite cu adevărat să voteze studenţilor, tinerilor angajaţi, celor care-şi caută o viaţă mai bună departe de casă”, a subliniat senatorul USR Florina Presadă. Pe lângă asta, USR mai solicită reducerea numărului de semnături pentru candidaturi de la 1% la 0.5% din numărul de alegători, precum şi întocmirea unei proceduri mai facile pentru acreditarea observatorilor.

Răspunsul dat până acum de Orban e că PNL vrea să evite „turismul electoral” şi argumentează că cine vrea cu adevărat să voteze într-o localitate ar putea să-şi facă din timp reşedinţa. La proiectul aflat în Parlament pentru angajarea răspunderii, ALDE şi Pro România au depus un amendament ca preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale. Pe scurt, aceştia nu au mai aşteptat să vadă ce decizie ia Guvernul în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă privind alegerea şefilor de CJ. De cealaltă parte însă, USR şi PMP cer ca preşedinţii de CJ să fie aleşi în continuare de către cetăţeni, iar votul să fie în două tururi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite