Reforma Legii salarizării se loveşte de opoziţia ministerelor USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Ion, ministrul Justiţiei. FOTO FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Stelian Ion, ministrul Justiţiei. FOTO FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Cîţu nici nu a început bine pregătirea unei noi legi a salarizării şi se confruntă cu prima problemă: opoziţia mai multor miniştri ai USR, care nu sunt de acord cu plafonarea la 20% a sporurilor.

Primul ministru al USR care a ieşit în faţă şi a afirmat că instituţia pe care o conduce se opune a fost Stelian Ion, titularul de la Justiţie. Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ pe memorandumul privind salarizarea, în baza căruia toate ministerele vor trebui să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public. Potrivit demnitarului, soluţiile propuse de ministrul Muncii „nu au fost considerate unele bune pentru sistemul judiciar”.

O poziţionare împotriva schimbărilor Legii salarizării vine şi pe partea de sănătate, acolo unde s-a ajuns la sporuri de până la 80% din salariu. Deputatul USR Adrian Wiener, medic de profesie, a declarat miercuri că plafonarea sporurilor la 20%, aşa cum propune Ministerul Muncii, va duce „categoric la o scădere” a veniturilor personalului medical, lucru inacceptabil.

 „Corpul medical este o resursă strategică în pandemie, nu se pune problema ca acest lucru să fie acceptat de către noi sau de coaliţie în ansamblul său. Nu cred că este o decizie acceptabilă”, a spus Adrian Wiener despre plafonarea sporurilor în sistemul medical. Întrebat dacă a discutat pe această temă cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, deputatul USR a precizat: „Poziţia Ministerului Sănătăţii este că nu este de acord cu această plafonare a sporurilor, nicidecum acum în pandemie, dar nici în general nu este justificată”. Mai mult, a subliniat că avizul Ministerului Sănătăţii va fi negativ.

Nemulţumiri faţă de posibile schimbări sunt şi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, instituţie condusă de Cristian Ghinea (USR). Surse din minister au precizat pentru „Adevărul” că şefului instituţiei i-a fost transmis că angajaţii din instituţie se opun unei măsuri de plafonare a sporurilor. Poziţionarea se datorează mai ales faptului că persoanele care au gestionat fonduri europene au avut mereu sporuri mari, care uneori au ajuns şi spre 50%.

Noi sporuri

De altfel, chiar dacă în prezent sunt purtate discuţii despre tăierea sporurilor, ministerul condus de Cristian Ghinea a reuşit să treacă prin Guvern o ordonanţă de urgenţă prin care e modificată Legea privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare. Concret, ministerul înfiinţează o nouă structură în instituţie, formată din 30 de persoane, care se ocupă de proiectele care ţin de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cele 30 de persoane din cadrul direcţiei nou-înfiinţate vor primi un spor de aproximativ 5.300 de lei lunar, acesta fiind adăugat la salariul lor de bază, potrivit ordonanţei de urgenţă, adoptată pe 31 martie, potrivit Newsweek. De asemenea, zece persoane din Secretariatul General al Guvernului, adică salariaţii Direcţiei Coordonare Politici şi Priorităţi, ar urma să primească un spor de 3.800 de lei, detaliu stabilit tot de OUG recent adoptată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite