DEZBATERE. Ce venituri are Regele Mihai în România, de unde provin şi cât sunt de juste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai I FOTO Arhiva Adevărul
Regele Mihai I FOTO Arhiva Adevărul

Majestatea Sa are o pensie lunară de numai 1.000 de lei, dar îşi completează bugetul cu sume consistente obţinute de la proprietăţile închiriate.

Cel dintâi reprezentant al Casei Regale, Regele Mihai, obţine venituri din chiria proprietăţilor pe care le deţine, din pensie, din  indemnizaţia de fost şef de stat şi din cea de membru al Academiei Române, spune  Ion Tucă, directorul Casei Regale a României, conform revistei Forbes. Trăgând linie, suma lunară pe care se poate baza Regele se ridică la aproximativ 22.100 de euro pe lună. 

Cea mai mare sumă provine de la Castelele Peleş şi Pelişor, închiriate Muzeului Peleş şi Ministerului Culturii pentru 12.000 de euro lunar. Pe acelaşi domeniu funcţionează Vila Economat, care a încheiat primul an de funcţionare în regim privat şi care aduce un venit de 2.500 de euro pe lună. 

Tot de pe Valea Prahovei, Casa Regală încasează chirii în valoare totală de aproximativ 6.000 de euro, de la două hoteluri de la Stăvilar - pensiunea Cuţitul de Argint şi hotelul Bastion. Regele Mihai îşi mai rotunjeşte veniturile cu o pensie de 1.000 de lei, o indemnizaţie de fost şef de stat în valoare de 4.000 de lei şi una de membru al Academiei Române, care se ridică la 2.000 de lei. 

Chiar dacă sumele obţinute sunt mari, cheltuielile sunt pe măsura unei Casei Regale. Familia regală este nevoită să suporte cheltuielile pentru proprietăţile pe care le are în folosinţă, dar care nu îi aparţin, precum Palatul Elisabeta din Bucureşti. Numai întreţinerea acestuia costă în jur de 5.000 de euro pe lună, potrivit lui Ion Tucă. În acest moment, vistieria reaglă susţine renovarea Castelului Săvârşin.

„O sumă foarte  mică, o bătaie de joc“

Politologul Stelian Tănase, fervent susţinător al monarhiei, crede că veniturile obţinute de Regele Mihai nu sunt pe măsura rangului său. „Este o sumă foarte  mică, o bătaie de joc. Indiferent dacă suntem sau nu monarhişti, Regele este cel mai important  român al secolului XX, a fost unsul lui Dumnezeu. El reprezintă România , nu se reprezintă pe sine. Cu această sumă nu poate să primească oaspeţi din strănătate, nu-şi permite să dea o recepţie“, argumentează Stelian Tănase, care a subliniat implicarea monarhului în viaţa socială. „Regele nu are nevoie de bani ca să mănânce o îngheţată. Din aceşti bani, Regele Mihai susţine biserici, premiază tineri geniali, susţine oameni de cultură “, susţine, tranşant, Tănase.

Politologul adaugă că Regele Mihai este îndreptăţit să primească şi indemnizaţia din partea Academiei. „Până în 1947, Regele era preşedintele de onoare al Academiei şi prezida toate evenimentele acestui for. În acele vremuri, Academia era onoarea României, nu mizeria care este astăzi.Foarte mulţi oameni de elită făceau donaţii consistente către Academie“, a conchis Stelian Tănase.

“N-am bănuit că a trăit vreodată prost

Sociologul Alfred Bulai nu este la fel de volubil când vine vorba despre câştigurile Casei Regale. „N-am bănuit că ex-Regele Mihai a trăit vreodată prost. Să nu uităm că n-a plecat tocmai sărac din România. Totuşi, 20.000 de euro nu este o sumă nici mare, nici mică, având în vedere că Mihai a fost odată rege. Este unul dintre personajele care a beneficiat, la graniţa dintre corect şi incorect, de statul român“, e de părere Bulai.

Regele nu are nevoie de bani ca să mănânce o îngheţată. Din aceşti bani, Regele Mihai susţine biserici, premiază tineri geniali, susţine oameni de cultură
Stelian Tănase, politolog

Monarhia câştigă teren

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani. În ipoteza în care România şi-ar schimba forma de guvernământ, 29,9% din populaţie l-ar vedea tot pe Regele Mihai pe tron, acesta fiind urmat de Principesa Margareta, cu un procent de 19%.

 


Citeşte şi:

FOTO Regele Mihai I şi Regina Ana, o iubire care a împlinit 65 de ani

Regele Mihai I şi Regina Ana au sărbătorit luni „Nunta de Safir“. Căsătoria lor a avut loc la Atena, în anul 1948, în anul în care Mihai I a fost obligat să părăsească România.

Poveşti cu fantome din casa englezească în care au locuit Regina Ana şi Regele Mihai

Regina Ana a României mărturiseşte, în cartea sa autobiografică, „Un război, un exil, o viaţă“, că, între anii 1951-1952, casa din Bramshill (Anglia) în care a locuit împreună cu Regele Mihai şi cu primele două fiice ale lor, Margareta şi Elena, era bântuită de fantome.

10 mai 1946: ultima reprezentaţie de gală a Regelui Mihai

Pe 10 mai 1946, România sărbătorea cea din urmă zi naţională sub semnul monarhismului. Aceasta este reconstituirea acelei zile, în care ţinutele regale şi banchetele somptuoase au fost acoperite de pozele cu Stalin şi discursurile ideologice ale bolşevicilor.

VIDEO Povestea imnului „Trăiască Regele”, cel mai longeviv din istoria României

Imnul regal „Traiască Regele” are o istorie lungă şi zbuciumată. Muzica a fost compusă în 1862, anul în care, odată cu încheierea complexului proces al Unirii din 1859 prin unificarea politică şi trecerea la numele de România, s-a organizat şi un concurs pentru alegerea unui imn de stat.

Monarhia: cum ar fi fost ceea ce n-a mai fost să fie

Se împlinesc 147 de ani de la momentul în care, la 10 mai 1866, Carol, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost proclamat domnitor, urmând ca, pe 10 mai 1881, să fie încoronat rege.

Cum mi-au cumpărat Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana bilet de tren

„Era în 1993. Câstigasem o bursă de la Faculatea de Medicină pentru câteva săptămâni în spitalul Inselspital din Berna, Elveţia. Bursa era pe timpul vacanţei de vară. Am fost foarte încântat de reuşita mea, pentru că am câştigat bursa după un concurs care a conţinut şi un examen de limbă germană”, poveşte dr. Dan, medic specialist Hematologie şi Oncologie din Manhattan (New York, SUA), pe blogul său de pe adevarul.ro.

81 de ani de mornarhie, 43 de ani de comunism şi 23 de ani de tranziţie

În ultimii ani auzim tot mai des susţinătorii reinstaurării monarhiei aducând în discuţie subiectul în viaţa publică. Regele Mihai redevine, încet, încet, un simbol recuperat din nebuloasa manipulare comunistă referitoare la regalitate. Ziua regalităţii române este propusă a deveni zi naţională a României, datorită uriaşei contribuţii aduse de monarhie la formarea şi recunoaşterea  statului român modern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite