Relaţia Băsescu-Barroso s-a răcit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat voalat pe portughezul Jose Barroso, preşedintele Comisiei Europene, pentru eşecul gazoductului Nabucco

Ratarea proiectului Nabucco a stârnit reacţia critică a preşedintelui Traian Băsescu, care a trimis acuze voalate către Comisia Europeană. Şeful statului a declarat că nu este la vârsta „pubertăţii politice“, ca să creadă „vorbele de consolare“ privind conectarea României la conducta TAP (Trans-Adriatic Pipeline), aleasă în detrimentul Nabucco, pentru aprovizionarea cu gaz extras din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaidjan).

„Sigur că România ar fi avut de câştigat dacă proiectul Nabucco se făcea. Eu nu sunt la vârsta pubertăţii, ca să cred afirmaţia făcută că au câştigat amândoi (n.r. – Barroso şi  Ilham Aliyev, preşedintele Azerbaidjanului) pentru că din TAP vom face nişte prelungiri care vor acoperi statele prin care ar fi trebuit să treacă Nabucco. Am trecut de vârsta pubertăţii politice. Sunt vorbe de consolare, dar România trebuie să îşi ia soarta strategiei energetice în mâini“, a afirmat Băsescu, la Bruxelles, după Consiliul European.

PONTA, ARBITRU
Premierul Victor Ponta s-a ferit să comenteze poziţia acidă a Traian Băsescu, considerând că declaraţia preşedintelui este „extrem de nediplomatică“ la adresa lui Barroso, şeful Comisiei Europene. „Eu aş prefera să nu comentez această declaraţie pentru că este o declaraţie extrem de nediplomatică la adresa preşedintelui Barroso, cel care a spus că nu a pierdut nimeni, sau, mă rog, au fost doi, Barroso şi preşedintele Azerbaidjanului, s-au văzut la Bruxelles şi au spus că nu pierde nimeni prin faptul că se alege TAP şi nu Nabucco. Daţi-mi voie să fiu eu mai diplomat şi să nu comentez în niciun fel, în astfel de termeni, declaraţiile totuşi ale preşedintelui Comisiei Europene şi ale preşedintelui Azerbaidjanului. M-aş feri să fac în public asemenea comentarii“, a spus Ponta la Antena 3.

BĂSESCU MIZEAZĂ PE GAZELE DE ŞIST
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după reuniunea Consiliului European, că România îşi va redefini politica energetică după eşecul Nabucco. Traian Băsescu a insistat pentru exploatarea gazelor de şist şi a zăcămintelor de ţiţei din Marea Neagră. „Opţiunea mea acum este, fără niciun fel de dubii, că România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist. De asemenea, să evalueze şi să treacă la exploatarea gazelor şi ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră“, a declarat şeful statului.

Băsescu a subliniat că în privinţa gazelor de şist trebuie explicat românilor că tehnologiile au evoluat foarte mult în ultima perioadă. „În momentul de faţă trebuie să explicăm că, în privinţa exploatării gazelor de şist, ele au evoluat foarte mult faţă de imaginile pe care le mai vedeam în America de la începutul utilizării gazului de şist. (...) Sigur, aici trebuie grijă. Şi nu suspectez că ar fi companii care nu ar veni cu ultimele tehnologii, fie că vorbim de exploatare şi explorare în Marea Neagră, fie că vorbim de gazele de şist, dar trebuie să ne asumăm. Eu ştiu că stârnesc o furtună spunând acest lucru, dar în acelaşi timp sunt şeful statului şi trebuie să îmi asum şi să le spun românilor ce trebuie făcut“, a susţinut Băsescu. 

NABUCCO ŞI TAP
Proiectul Nabucco prevedea alimentarea Europei cu 31 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, printr-o conductă care urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria. Conducta TAP (Trans-Adriatic Pipeline) va face legătura între Turcia şi Italia, tranzitând Grecia, Albania şi Marea Adriatică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite