Remus Borza, despre efectele coronavirus asupra economiei: Zeci de mii de firme sunt cu un picior în groapă. BNR nu a luat nicio măsură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Borza - FOTO Eduard Enea
Remus Borza - FOTO Eduard Enea

Consilierul onorific al premierului Ludovic Orban, Remus Borza, a argumentat azi că statul va trebui să sprijine companiile afectate de coronavirus. Acesta a dat exemplul altor state care au alocat o sumă importantă de bani pentru combaterea epidemiei şi e de părere că România ar trebui să facă la fel, cu un ajutor de „100-200 de milioane de lei” ţintit către transportatorii aerieni şi producătorii de medicamente,

„Va trebui să identificăm in Buget 100-200 de milioane de euro pentru a acorda ajutoare de salvare rambursabile pe o perioadă de 6-12 luni pentru companiile strategice şi aici am în vedere transportatorii aerieni şi producătorii de medicamente. Pentru ceilalţi agenţi economici din alte industrii, afectaţi de COVID-19, trebuie să venim cu măsuri fiscale prin care să îi scutim pe o perioadă de 3-6 luni de plata CAS sau CASS precum şi prin preluarea la bugetul de stat a plăţii zilelor libere pe perioada suspendării cursurilor pentru părinţii copiilor şcolarizaţi în ciclul preşcolar şi primar. Toate aceste măsuri s-ar putea să nu fie de ajuns şi să nu putem evita o nouă criză economică. În acest context, Guvernul trebuie să îşi asume, în al 12-lea ceas, reforma marilor sisteme publice: administraţie, sănătate, învăţământ. Sa urmărească optimizarea cheltuielilor în sectorul bugetar, creşterea veniturilor colectate la bugetul de stat, crearea de excedente bugetare şi comerciale şi în primul rând susţinerea şi finanţarea investiţiilor, singurele în măsură să dea sustenabilitate economiei româneşti. BNR, la rândul ei, trebuie să reducă dobânda de politică monetară într-un interval de 1,5-2%, trebuie să ia măsuri de creştere a gradului de intermediere financiară care în prezent este la 27%, cel mai mic din Europa, şi să determine băncile comerciale să finanţeze şi economia, nu doar statul”, a precizat Remus Borza pe blogul personal.

Acesta a argumentat că atât bursele asiatice, europene cât şi americane au scăzut constant odată cu declanşarea epidemiei de COVID-19, notând că pierderile depşesc 10.000 miliarde de dolari. Remus Borza adaugă că guvernele statelor europene, ale Chinei, Japoniei, Coreei de SUD şi ale Statelor Unite au luat deja primele măsuri de contracararea acestor efecte.

„În SUA, FED a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, respectiv de la 1,5% la 1%, reprezentând cea mai mare reducere din 2008 încoace. La fel a procedat şi Banca Angliei, care a redus dobânda de referinţă de la 0,75% la 0,25%. Şi Banca Canadei a redus dobânda de referinţă de la 1,75% la 1,25%, ajungând la cel mai mic nivel din 2009 încoace. Prin aceste decizii ale băncilor centrale se urmăreşte injectarea de lichiditate în piaţă la un cost scăzut care să permită companiilor aflate în dificultate să se salveze de la faliment”, a mai declarat consilierul.

Borza mai subliniază că deşi economia este afectată de coronavirus, BNR „nu a luat nicio măsură”.

„În România, din păcate, avem alte priorităţi. Desemnarea candidaţilor pentru primării şi Consilii Judeţene, alegeri legislative anticipate sau la termen, în timp ce zeci de mii de firme sunt cu un picior în groapă”, a mai relatat acesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite