Renate Weber, despre şansele Codruţei Kovesi de a ajunge procuror european: S-a dus acolo pe cont propriu şi trebuia lăsată pe cont propriu. A distrus DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renate Weber
Renate Weber

Renate Weber, candidat pe lista ALDE la alegerile europarlamentare, a vorbit, la Adevarul Live, despre şansele Laurei Codruţa Kovesi de a mai ajunge în fruntea Parchetului European, după ce au eşuat mai multe runde de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE. „Eu, dacă aş fi fost acolo, în COREPER ( for al Consiliului UE - n.r), nu aş fi susţinut-o, pentru felul în care a manageriat DNA“, susţine Renate Weber.

Adevărul: Ce şanse mai are doamna Kovesi să mai obţină postul de procuror-şef european? Ce se întâmplă cu voturile primite în PE?
Renate Weber: Voturile rămân. Nu sunt voturile Parlamentului, ci au fost date de două Comisii din PE. Depinde cine va face parte din noua echipă de negociere a Parlamentului cu Consiliului UE. Avem un Regulament destul de vag. Aşa e când legiferezi pe repede-nainte. Va continua procesul de negociere. Consiliului UE nu renunţă la poziţia sa pentru candidatul francez, care m-a impresionat.

Cine are putere mai mare: PE sau Consiliul UE?
Întotdeauna Consiliul, care înseamnă guvernele statelor membre.

A greşit Guvernul României pentru că nu a susţinut-o pe Kovesi?
Doamna Kovesi nu trebuie nici susţinută, nici împotriva ei făcut ceva. Doamna Kovesi s-a dus acolo pe cont propriu şi trebuia lăsată pe cont propriu. Eu, dacă aş fi fost acolo, în COREPER, nu aş fi susţinut-o, pentru felul în care a manageriat DNA. După ce azi a apărut acel amplu raport al Inspecţiei Judiciare, vedeam că doamna Kovesi a făcut dezastru acolo, a distrus DNA.

Nu a pierdut România o şansă de a obţine o funcţie importantă la nivel european?
Nu e o funcţie a României. E o funcţie pe cont propriu. Cine se duce acolo trebuie să fie un procuror independent, care conduce o instituţie. România nu a pierdut aici o şansă. România are nevoie de un comisar în viitoarea Comisiei cu un mandat puternic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite