Preşedintele Băsescu, la Izvoru Mureşului: „Vă garantez că reorganizarea administrativă a României nu se va face pe criterii etnice!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent, luni, la cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, preşedintele Traian Băsescu declarat că reorganizarea administrativă a României nu va ţine cont de criteriile etnice.

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre proiectul de reorganizare administrativă a României, subliniind că niciodată nu va mai exista o regiune autonomă maghiară, precum cea înfiinţată în mod artificial în perioada stalinistă.

“Vă garantez că reorganizarea administrativă a României nu se va face pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va mai fi în România. În primul rând că România este stat autonom şi nimeni nu poate fi mai autonom ca altcineva între frontierele României”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele şi-a exprimat speranţa că Parlamentul va finaliza acest proiect. “Vreau să cred că Parlamentul nu se va împiedica până la urmă în proiectul de reorganizare administrativă de exigenţe care nu au nimic în comun cu definiţia pe care o are statul român de stat unitar şi că acest proiect va merge înainte, fiind necesar României”, a mai spus Băsescu.

Liderii comunităţilor româneşti prezenţi la Izvoru Mureşului

Liderii comunităţilor româneşti din vecinătate şi din Balcani se reunesc, în aceste zile, la Izvoru Mureşului, la Universitatea de Vară a românilor de pretutindeni. Dezbaterile se desfăşoară în perioada 12-16 august.

Sub genericul “România europeană şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”, cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului propune teme importante de dezbatere.  

Printre acestea se numără: comunităţile româneşti din vecinătate între deznaţionalizare şi integrare europeană, drepturile minoritarilor din România vs. drepturile minorităţilor româneşti din jurul graniţelor, implicaţiile regionalizării asupra românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, autonomia teritorială pe criterii etnice a Ţinutului Secuiesc, politica partidelor parlamentare faţă de românii de pretutindeni, sprijinul statului român pentru păstrarea identităţii etnice a românilor din jurul frontierelor şi din Balcani etc. 

Liderii comunităţilor româneşti, prezenţi la dezbateri Printre participanţii la această ediţie se numără Bojan Aleksandrovic, parohul bisericii româneşti de la Malainica (Valea Timocului), Zaviza Jurj, preşedintele Asociaţiei culturale “Ariadnae Filum” (Valea Timocului), Stevan Mihailov, liderul Comunităţii Românilor din Serbia (Voivodina), Ivo Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români “AVE” din Vidin (Bulgaria), Eva Simon (Ungaria), Aurica Bojescu, secretar executiv al “Comunităţii Româneşti din Ucraina” şi Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei Basarabia. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite