VIDEO Dacian Cioloş îi dă replica lui Dragnea: „PSD confundă suveranitatea cu autocraţia. Liviule, nu ţine!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax Andreea Alexandru
FOTO Mediafax Andreea Alexandru

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a reacţionat la atacul lansat de liderul PSD Liviu Dragnea în disputa privind colaborarea cu fosta Securitate sau cu actualele servicii secrete. El a criticat, într-o emisiune la Digi24, şi lipsa de credibilitate şi nivelul mediocru al dezbaterilor publice animate de liderul PSD.

Fostul premier a identificat  automatismele discursive limitate şi  reactivate constant de membrii PSD în cadrul schimburilor de replici cu opoziţia:

 „Liviule, nu ţine cu poveştile astea cu care te plimbi prin presă de câţiva ani de zile, povestea cu servicii e tot scoasă de la naftalină, o dată la 2-3 ani, prima dată când eram candidat pentru poziţia de comisar european, pe care unii din PSD  o voiau pentru Adrian Severin şi atunci au început să plimbe pe holurile Parlamentului European povestea asta cu servicii de informaţii. Nu a ţinut, PE m-a votat. 

Mai încolo, când am devenit premier, după ce nu i-a convenit d-lui Dragnea ce am făcut noi la guvernare, pentru că îi încurcam socotelile, a reînceput povestea cu străinii, dar de data asta s-a dus pe alt brand – Soros. Acum reia povestea cu ba Securitate, ba naţionalism, ba servicii de informaţii străine, tot felul de poveşti”, a punctat Dacian Cioloş, la Digi24.

Reacţia lui Cioloş vine după ce  Liviu Dragnea a declarat luni intr-o conferinta de presa: „e o tactică securistă. Are ceva tupeu băiatul ăsta. Dacian, nu ţine!”, în contextul în care liderul PLUS i-a cerut să vorbească despre relaţia membrilor PSD cu Securitatea.

„Dar eu îl întreb pe dl Dragnea, unde sunt cei care au lucrat în securitate, care au rămas în FSN, care apoi au trecut în PSD şi unii dintre ei care au fost chiar la vârf. Unde sunt fotografiile alea cu diferiţi şefi ai serviciilor de informaţii democratice din România, cu care dl Dragnea a lucrat? Dacă ne facem un calcul cine a fost la guvernare din 1990, cam 70% a fost PSD”, a completat fostul premier care a evocat tactica notorie  a moştenitorilor FSN folosită de-a lungul a celor 30 de ani de la Revoluţie în scopul de a întreţine în sânul societăţii o psihoză a suspiciunii alimentată de acuzaţii fără fundament.

„Ei sunt zmei acasă, dar în discuţiile directe cu oficialii europeni numai lapte şi miere.”

În aceeaşi tonalitate, Dacian Ciolos a mai atras atenţia faţă de dublul limbaj  al administraţiei PSD atât în faţă cetăţenilor, cât şi în discuţiile cu reprezentanţii instituţiilor europene:

„Liviule, nu ţine cu poveştile astea! Şi mai bine ar fi să începeţi voi să explicaţi românilor unde e bunăstarea aia pe care o promiteaţi în 2016 cu carioca pe tablă frumos desenată. Aia nu mai vedem, dar vedem în continuare că dl Vâlcov e acolo la împărţirea bucatelor, vedem că povestea cu Fondul Suveran de Investiţii reapare, pentru că probabil mai sunt nişte companii care trebuie date în stânga şi în dreapta, tot pe la străini. Banii pe care îi daţi pe pensii şi salarii tot de la străini vin, cu dobânda cea mai mare din regiune. Cam asta e povestea cu împrumuturile şi străinii. Când nu aveţi explicaţii, o reluaţi cu securitatea şi serviciile.”, a afirmat Cioloş.

Potrivit fostului prim-ministru, elementul discursiv deseori manipulat de liderii PSD cu privire la suveranitatea ţării este folosit în interesul de a masca incompetenţa şi sărăcia intelectuală din rândul membrilor partidului aflat la guvernare : „Suveranitatea României se exprima prin institutiile europene la care România ia parte.(…) Romania nu-si pierde suveranitatea daca are oameni competenti.” 

Acesta a mai denunţat izolarea politică de care suferă România pe scena europeană, adăugând că omologii europeni evită să se afişeze cu actualii guvernanţi care nu înţeleg mecanismele instituţionale de la Bruxelles şi nu dispun de diplomaţia şi de competenţele necesare pentru un dialog la nivel european:  „Acolo trebuie sa ai pareri argumentate, ceea ce nu e în obiceiul  celor din PSD.”

 În vederea liderului din opoziţie, patriotismul , promovat în mod eronat de partidul aflat la putere, constă în reprezentarea „cu demnitate” a intereselor României la nivel european şi nu manipulările populiste biciuite constant în dezbaterile publice „care silesc români să părăsească ţara cu capul plecat. (...) patriotismul este şi cel al românilor care trimit bani din afară.”

Dacian Cioloş a mai vorbit despre miza alegerilor europarlamentare din 26 mai care vor reprezenta un mesaj faţă de actuala guvernare: „in societatea romaneasca începe un reviriment, lumea se trezeşte, o simt în stradă  şi semnale vin chiar şi din interiorul PSD.”, a subliniat liderul PLUS amintind că până la alegerile din mai societatea civilă şi opoziţia ar trebui să se folosească de toate pârghiile democratice pentru a bloca încercările de „pesedizare a instituţiilor statului” deoarece  „tot cetăţeanul plăteşte în cele din urmă populismul şi incompetenţa PSD.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite