Reportaj. Fluieraţi acasă, liderii europeni au fost primiţi ca vedetele rock, la Sibiu. Iohannis şi Tusk, la concertul din Piaţa Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angele Merkel, primită cu căldură de cetăţenii Sibiului. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Angele Merkel, primită cu căldură de cetăţenii Sibiului. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

În 2007, Sibiul, pe atunci condus de primarul Klaus Iohannis, a fost capitală culturală europeană timp de 12 luni. 12 ani mai târziu, Sibiul preşedintelui Klaus Iohannis s-a transformat în capitala politică a UE pentru 24 de ore, o zi în care cei mai puternici lideri europeni au coborât de pe podium din nou printre oameni. La propriu. Rezultatul: emoţie, aplauze, îmbrăţisări şi, probabil, voturi.

GALERIE FOTO

Piaţa Mare din Sibiu. Un covor roşu taie piatra cubică până în pragul Primăriei. Preşedintele Klaus Iohannis, gazda summitului european, calcă primul. Pe marginea covorului, sute de jurnalişti din toate colţurile lumii caută un cadru bun, strecoară microfoane, trag cabluri, ţipă, scot telefoane: REC, PLAY. Preşedintele vorbeşte în limba română despre viitorul UE, despre alegerile europarlamentare, Schengen şi referendumul pe Justiţie. Se mută câţiva metri mai la dreapta şi vorbeşte în limba germană. Primeşte şi întrebări în engleză, apoi intră în clădirea Primăriei, fostul său loc de muncă timp de 14 ani, în apaluzele sutelor de sibieni strânşi în centru.

Merkel, Tusk, Tsipras

Rând pe rând, limuzinele negre opresc în mijlocul pieţei. Coboară  Angela Merkel, într-un sacou verde-brotac. „Frau Merkel, Frau Merkel!“, ţipă mulţimea. Şi Frau Merkel se întoarce, salută şi zâmbeşte. Dintr-un colţ apare, pe jos, preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, cel care, în iarnă, a emoţionat o ţară întreagă pomenind în discursul de la Ateneu numele lui Helmuth Duckadam. Ca recompensă, Duckadam i-a oferit lui Tusk, la Sibiu, puţină palincă făcută cu mâinile lui, mâini care au adus Cupa Campionilor la Bucureşti în urmă cu 33 de ani. Era vremea Cortinei de Fier care împărţea Europa.

Coboară premierul grec Alexis Tsipras, singurul lider european care nu poartă niciodată cravată. Ultimul ajunge cancelarul austriac Sebastian Kurz, exponentul noului val în politica europeană. Stârneşte câteva suspine.

După o primă rundă de discuţii, liderii UE ies în Piaţă pentru poza de grup. Se urcă pe un podium lung, unde fiecare politician îşi caută iniţialele lipite pe podea. E protocol chiar şi la aşezarea în poză. Zâmbete largi, aplauze din partea sibienilor. Urmează punctul culminant. De fapt, normalitatea. Politicenii coboară de pe scenă şi merg spre mulţime, spre cei cărora le cer votul ca apoi să-i conducă. Gardurile instalate de jandarmi sunt anulate de îmbrăţisările dintre politicieni şi sibieni. E o combinaţie energică de naturaleţe şi interes politic.

Baia de mulţime

Mai sunt câteva zile până la alegerile europarlamentare, deci până şi cei mai puternici lideri ai Europei se dedau la băi de mulţime. Însă oamenii simpli nu ţin cont de aceste calcule incorecte politic. „Nu ne mai spălăm o săptămână“, glumesc două doamne trecute de prima tinereţe, după ce l-au atins pe preşedintele Franţei Emmanuel Macron. „Vive la France!“, strigă alt domn. O bătrână cuprinde faţa cancelarului Angela Merkel. Mâinile sale cu urme de timp sunt o prelungire a ridurilor care brăzdează faţa cancelarului Merkel. Imaginea e imortalizată de un fotoreporter. Angela zâmbeşte şi merge mai departe. Mai târziu, în sala de presă, jurnaliştii de presă scrisă sunt încântaţi. „Băi, e fabuloasă poza făcută de Octav Ganea. E de copertă”, spune un reporter.

„Cel mai emoţionant moment“

Interacţiunea dintre politicieni şi oamenii simpli ia sfârşit. „A fost totul spontan. Liderii europeni au simţit căldura românilor. Este cel mai emoţionant moment din întregul summit”, spune Klaus Iohannis. Preşedinţii şi premierii părăsesc Piaţa Mare. Ofiţerii SPP răsuflă uşuraţi. Jurnaliştii fug spre conferinţele de presă. Pe margine, sibienii mai stau puţin. „Europa, Europa“ . „Vă iubim!”, strigă oamenii. Exact în acel moment trece prin faţă o echipă de la o „îndrăgită“ televiziune. „Nu pe voi!”, au corectat imediat mesajul. 9 mai 2019. Ziua Europei. Sibiu.

***

UPDATE 20:20 Klaus Iohannis şi Donald Tusk au ieşit din nou în Piaţa Mare din Sibiu, unde joi seară are loc un concert susţinut de Junii Sibiului.

iohannis si tusk piata mare concert junii sibiului

Cei doi s-au plimbat, au dat mâna cu oamenii şi i-au salutat, fiind aplaudaţi de sibienii aflaţi în Piaţa Mare.

„Am sărbătorit în cel mai potrivit si cel mai demn mod, împreună cu toţi liderii europeni, în inima României, aici, la Sibiu, nici că se putea mai bine. Astăzi, dragii mei, reţineţi, astăzi, 9 mai 2019, Europa a venit la noi în România. Astăzi, România a dovedit că este o ţară profund europeană, astăzi România, prin voi, a dovedit că este o ţară primitoare. Astăzi România a primit Europa la ea acasă", a spus Iohannis de pe scena din Piaţa Mare, fiind aplaudat de cei prezenţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite