REPORTAJ Ce nu s-a văzut la televizor la Consiliul Naţional al PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos
Ludovic Orban şi Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos

Peste 1.400 de liberali au participat la Consiliul Naţional al PNL, eveniment la care a participat şi şeful statului, Klaus Iohannis, fost preşedinte al PNL. Prezenţa acestuia a distras atenţia de la tensiunile din PNL legate de modificarea Statutului, dar a reuşit să-i adune în acelaşi loc şi pe greii partidului, fiind pentru prima oară după mult timp când au participat atâtea persoane cu influenţă din formaţiune la un asemenea eveniment.

GALERIE FOTO

Conducerea liberală a reuşit să reunească aproape 90% din delegaţii chemaţi la Consiliu, cu toate că este o perioadă de concedii şi pentru cei din lumea politică. Înainte de şedinţa propriu-zisă, liberalii veniţi din toate colţurile ţării s-au înghesuit la cozile unde se servea mâncare sau au format mici grupuri pentru a discuta despre guvernarea Dăncilă, diferenţele dintre Klaus Iohannis şi Traian Băsescu, dar şi cum ar fi să încerce PSD o suspendare a actualului preşedinte. De asemenea, nu au lipsit fotografiile simple şi selfie-urile cu lideri ai PNL în faţa sălii unde era şedinţa sau în apropiere de scena unde urmau să fie ţinute discursurile.

La evenimentul liberal au venit oameni din toate grupările partidului, adică şi susţinători ai lui Ludovic Orban, dar şi persoane care în spatele uşilor îl critică pe acesta pentru că, fie este prea slab ca lider, fie încearcă înlăturarea diferitor lideri de filiale şi impunerea unor persoane fidele. Departe de ochii delegaţilor, Biroul Politic Naţional a făcut o şedinţă rapidă în care a decis „greii“ partidului care vor începe din următoarele săptămână să lucreze la strategia pentru europarlamentare şi prezidenţiale. Printre aceşti liberali sunt nume ca Vasile Blaga, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Robert Sighiartău, Marian Petrache, Dan Motreanu sau Alina Gorghiu. 

Discuţiile despre modificarea Statutului PNL, tema care a încins spiritele în partid la începutul săptămânii, au fost date uitării. Se pare că solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de la întâlnirea de marţi seară, când le-a spus celor prezenţi să termine cu atacurile între ei, a dat roade. De altfel, Iohannis a fost acela care a atras atenţia încă din momentul în care a intrat în sala pentru şedinţa Consiliului Naţional, fiind aplaudat îndelungat de cei prezenţi. „Aşa trebuie să facă preşedintele“, declarat un delegat din sud, în timp Iohannis ţinea un discurs în care i-a atacat dur pe Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, întreg PSD-ul. Susţinerea lui Iohannis pentru o atitudine mai agresivă e dovada că o parte a PNL încă a rămas cu gândul la Traian Băsescu, preşedintele-jucător. 

„Cum a dispărut optimismul? Cum a revenit pesimisul între oamenii de afaceri, investitori, parteneri internaţionali, între noi? Explicaţia este cât se poate de simplă: Cu un politician pe nume Dragnea, împreună cu câţiva acoliţi, au pus mâna pe puterea în PSD, Guvern şi Parlament şi, de atunci, încearcă să folosească această putere în interes propriu şi personal, pentru a scăpa de justiţie. Nu-i preocupă nici ţara, nici economia, nici românii, ce să mai vorbim de imaginea în Europa şi în lume. Îi preocupă pur şi simplu să scape de dosare. Aşa ceva nu am avut în România. Aşa ceva nu este posibil într-o ţară europeană, democratică", a afirmat Iohannis, în aplauzele sălii. 

Iohannis şi ironiile

Şeful statului le-a povestit şi episodul intrării în concediu a Vioricăi Dăncilă şi faptul că aceasta nu a procedat bine când a decis să-l lase interimar pe Paul Stănescu. „„Am ajuns să avem un Guvern iraţional. Ieri am avut o discuţie care chiar m-a făcut să cred că avem un Guvern ireal. Dacă n-ar fi trist, ar fi de râs, dar e trist. După ce doamna prim-ministru a publicat în Monitorul Oficial o decizie prin care domnia sa instaura un premier interimar. Surpriză! Am crezut că este atributul meu şi am contestat la CCR acest demers. E un conflict constituţional de natură juridică. După ce am înaintat acest demers, m-a sunat doamna prim-ministru să-mi spună că pleacă în concediu şi că toate sunt bune. Asta, în paranteză fie spus, după ce publicase acel draft de rectificare bugetară, care este o catastrofă. Ştiţi ce mi-a spus? Nu a ştiut că se publicase! Mai ireal decât atât, mă scuzaţi, nu cred că se poate!“, a declarat Klaus Iohannis. 

După discursul preşedintelui, sala a început să golească într-un ritm accelerat, deşi evenimentul începuse de mai puţin de oră. De altfel, cuvântul a mai fost luat de Andrei Năstase, primar ales al Chişănului, dar căruia i-a fost invalidat mandatul de instanţele de peste Prut, şi de Ludovic Orban, preşedinte formaţiunii care a ţinut un discurs de doar câteva minute. Niciun contestatar al actualei conduceri nu a mai mers la microfon, cu toate că aşa era planul în cazul în care se ajungea la discuţii pe tema modificării Statutului.

Consiliul Naţional PNL - Ludovic Orban / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 4 aug 2018

FOTO Inquam 

Blaga, din nou în centrul atenţiei

Fostul copreşedinte Vasile Blaga a fost una dintre persoanele care au atras cel mai mult atenţia. Numeroşi lideri au mers la acesta lângă scenă sau chiar pe scenă să-l salute şi chiar să vorbească cu el. În ultimele săptămâni acesta a început să fie din ce în ce mai activ, în condiţiile în care, potrivit unor surse din PNL, chiar Iohannis i-a cerut să reînceapă să se ocupe mai mult de partid.  

FOTO Mediafax

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite