Politică

articolul anterior articolul urmator

Reportaj. Ucraina şi Rep. Moldova, tot mai aproape de statutul de ţări candidate la UE. Ce spun liderii europeni

2
23 Jun 2022 07:13:56
Autor: Maria Dinu
FOTO Arhivă Facebook EPP
FOTO Arhivă Facebook EPP

Susţinerea pentru acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina este reconfirmată zilele acestea la Parlamentul European, în contextul în care Consiliul European urmează să dea un vot pe această speţă. Situaţia Georgiei rămâne însă una incertă.

Europarlamentarii au discutat miercuri acordarea statutului de ţară candidată pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, după ce Comisia Europeană a recomandat oferirea acestui statut doar  pentru cele dintâi, explicând însă că Georgia trebuie mai întâi să îşi rezolve actuală problemă politică, fapt ce a stârnit proteste în acest stat. A fost o nouă încercare a Parlamentului European de a impulsiona Consiliul European să nu amâne decizia sau să nu existe piedici puse de anumite state, cum e cazul Ungariei.

În cadrul dezbaterilor, europarlamentarul roman, Siegfried Mureşan a arătat că eurodeputaţii cer „Consiliului European să acorde statutul de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi să ofere Georgiei o perspectivă europeană”, felicitând-o pe şefa Comisiei Europene.

Europarlamentarul a explicat decizia privind susţinerea acordării statutului pentru Ucraina şi Republica Moldova, arătând că „asistăm” la modul în care ucrainenii luptă pentru democraţie, pentru libertate şi pentru a-şi decide propriul viitor şi dând exemplul cetăţenilor Moldovei care şi-au deschis casele refugiaţilor şi care acţionează  „într-un spirit cu adevărat european în ultimele luni”.

Din partea României a luat cuvântul în plen şi Rovana Plumb (PSD), care a explicat că trebuie să dovedim solidaritate faţă de poporul ucrainean, dar şi faţă de Republica Moldova, cea din urmă fiind la fel de expusă, şi că „ambele state şi-au făcut lecţiile”.

Eurodeputatul Dragoş Tudorache (Grupul Renew) a explicat faptul că „trăim acum unul dintre aceste momente din istorie când adevăraţii lideri politici trebuie să se ridice la înălţime”. „Moldova şi Ucraina aparţin aici. Acest Parlament a spus-o. Comisia a spus-o. Acum este timpul ca Consiliul să spună acelaşi lucru”, a subliniat Tudorache în plenul Parlamentului European.

Georgia, cu perspectivă europeană, dar fără statut de candidată la UE  

În ceea ce priveşte acordarea statutului pentru Georgia, potrivit europarlamentarului Mureşan, Comisia Europeană şi Parlamentul European, prin rezoluţia pe care urmează să o voteze joi „spune da, Georgia are perspectiva europeană, precizând însă că „regulile sunt aceleasi pentru toţi” şi că procesul de reformare din acest stat nu decurge atat de bine precum în Republica Moldova.

„Georgia are perspectivă europeană, va primi statutul de stat candidat, după îndeplinirea unor condiţionalităţi, a mai susţinut eurodeputatul, explicând că „depinde acum doar de Georgia când şi cât de repede va îndeplini acele condiţionalităţi”. „Noi suntem dispuşi să acordăm statutul de îndată ce aceste condiţionalităţi vor fi îndeplinite”, a declarat Siegfried Mureşan la Parlamentul European.  

Deşi discuţia era despre situaţia Ucrainai, Republicii Moldova şi Georgia, unii parlamentari au mai găsit prilej de a-şi arăta nemulţumirile faţă de aspecte ale altor state care au pretenţia să devină state UE. Eurodeputata elena Maria Spyraky, de la Noua Democraţie, a atras atenţia că Turcia, prin comportamentul său, mai mult se depărtează de UE. „Am un mesaj de adresat Turciei. E important să le spunem tuturor că Erdogan are o abordare ciudată şi încearcă să încalce legislaţia internaţională, mai ales în Cipru. Turcia creează instabilitate”, a afirmat eurodeputata elenă.

Decizia, în mâinile şefilor de stat şi de Guvern 

Continuarea dezbaterilor şi adoptarea unei noi rezoluţii are loc în contextul Consiliului European, care are loc zilele acestea şi unde va fi solicitată acordarea statului de către statele membre UE, fiind necesară o decizie în unanimitate în acest sens.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a explicat susţinerea pentru Ucraina arătând că „are o scocietate deosebit de democratică care trage Guvernul său la răspundere”, fiind dat exemplul măsurilor împotriva corupţiei, „dar şi al unei legi „curajoase pentru a frânge impactul pe care îl au oligarhii”. Şefa Comisiei Europene a mai afirmat că Republica Moldova „a făcut paşi fermi spre Europa, printr-un mandat foarte clar care l-a primit din partea cetăţenilor”.

Despre Georgia, Ursula Von der Leyen a declarat că împărtăţeşte aceleaşi trăsături şi aspiraţii, precum celelate două state care cer acum acordarea statutului de ţară candidată la UE. Preşedinta Comisiei Europene a precizat însă că în ceea ce priveşte candidatura sa are puncte forte în ceea priveşte orientarea înspre piaţă, însă ţara trebuie să se unească din punct de vedere politic şi să stabilească o cale clară pentru a realiza reformele structurale necesare înspre UE, una care să puncteze reformele necesare, să unească societatea civilă şi să beneficieze de un sprijin politic amplu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Omul UnOm
23.06.2022, 07:50:59

Statutul de candidat "obisnuit" nu este neaparat ceea ce isi dorea Ucraina de la UE.Ucrainienii isi doreau un "drum expres", o aderare rapida in care UE sa faca rabat de la setul de cerinte minime.Altfel, perspectiva europeana nu inseamna nimic pe termen scurt si mediu pentru ca exista reforme structurale si economice dureroase care vor trebui facute.Chiar nu vad populatia ucraineana sa mai poata suporta, dupa terminarea conflictului. ani de "terapie economica de soc".Pentru ca Ucraina (ca si Moldova) a ramas puternic ancorata in structurile economice sovietice. Cu industrie grea energofaga de talie mare, care nu poate functiona decat intr-un sistem clientelar in care materiile prime sunt furnizate sub preturile lor de pe piata libera. Ce guvern ar avea curajul sa supuna o populatie abia iesita din razboi unei reforme economice dure care sa puna industria pe niste baze sanatoase? Drumul european al Ucrainei va fi mult mai lung decat al oricarui alt stat (inclusiv cele din Balcanii de vest care nu au aderat nici macar dupa 10 ani de la inceperea negocierilor). Citeste mai mult: adev.ro/rdwvzv

+2 (2 voturi)
Ludwig
23.06.2022, 08:30:04

albania si muntenegru asteapta din 2010, Turcia din anii 80. Nu uita ca atat ucraina si moldova chiar daca au guverne prooccidentale, coruptia politica si sociala e imensa. UE nu este un organism militar. Ca sa intre in UE trebuie sa indeplineasca conditii de starpirea coruptieie, securizare granite -cum? , cu problema Transnistria, gagauzia, donbas, crimeea, donettk, lugansk??? , conditii sociale, drepturile minoritatiiilor. Cum credeti ca va intra ucraina si moldova in ue cu trupe ale armatei rosii pe teritoriul lor? Totul este pe fondul emotional al razboiului, atat. Noi am stat 15 ani sa intram in UE din 1993-2007. La moldova si Ucraina termenul ar fi de minim 20 de ani asta daca nu castiga iar comunistii pro rusi si inceteaza negocierile. Imi pare rau de Georgia, au iesit zeci de mii de oemeni in strada ca sa intre si ei, dar au fost lasati de izbeliste. Probabil nu au granita comuna cu un stat UE, asta a fost buba. Dintre cele 3 tari, Georgia era singura ce merita. Ati vazut la chisinau sau kiev manifestatii pro UE ca in Georgia de au iesit 100 mii de oamni zilele trecute?

+3 (3 voturi)
Modifică Setările