Politică

articolul anterior articolul urmator

Reportaj. USR Bucureşti, la bilanţul de un an, cu plusuri şi cu minusuri. Wring: „Suntem în Consiliu, rezistăm“; Tocilescu: „Fiţi răi, fiţi vocali“

4
25 Jun 2017 19:38:20
Autor: Radu Eremia
Formaţiunea înfiinţată de Nicuşor Dan a ajuns la un an de când are repreznetanţi în consiliile locale din Capitală. FOTO Arhivă Adevărul
Formaţiunea înfiinţată de Nicuşor Dan a ajuns la un an de când are repreznetanţi în consiliile locale din Capitală. FOTO Arhivă Adevărul

USR Bucureşti şi-a prezentat, duminică, bilanţul de un an de când, în urma alegerilor locale din 2016, a dat zeci de consilieri generali şi de sector. Liderul USR din cadrul CGMB, Roxana Wring, a subliniat că în Primăria Generală nu domneşte democraţia, ci „tirania majorităţii“, fiind trecute doar proiectele PSD şi ALDE, în timp ce unul dintre invitaţi, scriitorul Alex Tocilescu, le-a cerut consilierilor USR să fie „răi, vocali“.

Peste o sută de membri ai USR şi simpatizanţi ai formaţiunii, precum şi invitaţi din societatea civilă, s-au reunit duminică după-amiază, în sala unui cinematograf, pentru a face bilanţul primului an de activitate în consiliile locale ale Capitalei. Vremea de afară, peste 30 de grade Celsius, nu ia împiedicat pe USR-işti să umple sala rezervată pentru eveniment. 
 
Prezentarea bilanţului a început cu un scurt film despre cum funcţionează Primăria Generală, după care liderul consilierilor generali ai USR, Roxana Wring, a prezentat realizările formaţiunii sale: mai multă transparenţă prin filmarea şedinţelor de către consilierii USR, chiar dacă acest lucru au dus la agresarea acestora, 536 de interpelări şi 530 de întrebări pentru Primăria Generală, vigilenţă faţă de proiectele propuse de Puterea din Consiliul General, diminuarea risipei cheltuirii banilor publici, atacarea în instanţă a înfiinţării mai multor societăţi comerciale subordonate Primăriei, plângerea împotriva Gabrielei Firea pentru abuz în serviciu. Concluzia realizărilor: „Suntem în Consiliu, rezistăm“, a precizat Wring, care a recunoscut, pe de altă parte, că e greu ca formaţiunea sa să treacă vreun mare proiect prin Consiliul General. 
 
Sală de şedinţă ca în Coreea de Nord
Totodată, aceasta a punctat faptul că reprezentanţii USR au fost de mai multe ori ţinta unor abuzuri sau agresiuni fizice în timpul şedinţelor de Consiliu General, însă conducerea instituţiei nu a luat atitudine. „Democraţia participativă e golită de conţinut şi înlocuită cu tirania majorităţii“, a mai spus Wring, care a subliniat că până şi forma sălii în care se desfăşoară şedinţele este similară cu cea a parlamentelor Rusiei sau Coreei de Nord, nu cu  a unor democraţii ca Marea Britanie, Islanda sau Germania.
 
Dintre liderii din Parlament ai USR au luat cuvântul senatoarea Florina Presadă şi liderul deputaţilor Nicuşor Dan, preşedinte demisionar al formaţiunii. Nicuşor Dan a amintit faptul că după dou-trei luni de activitate în Consiliu şi-au dat seama că teoria nu se potriveşte cu practica. Precis, pregătirea şedinţelor nu însemna două ore de muncă ci peste 20 de ore. De asemenea, acesta a precizat că e necesară mărirea indemnizaţiei de consilier local, în condiţiile în care acum un membru de CL primeşte 500 de lei pe lună şi gestionează un buget de peste un miliard de lei.
 
La evenimentul USR au fost invitaţi şi mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile printre care scriitorul Alex Tocilescu, activiştii Mircea Toma şi Irina Zamfirescu, precum şi fostul secretar de stat în Guvernul Cioloş, Valeriu Nicolae (ONG-ist specializat în problemele comunităţii rome).
 
„Vă bruiaţi singuri“
Tocilescu le-a cerut membrilor USR să fie mai vocali, să anunţe de fiecare dată când apar probleme.„Comunicarea USR cu publicul e dificilă. Uneori, vă bruiaţi singuri. Fiţi răi, fiţi vocali, comunicaţi cu noi“, a declarat Tocilescu. Pe de altă parte, Valeriu Nicolae le-a spus celor din sală două bancuri ale căror concluzii erau: găsirea nişei pe care trebuie să o exploateze USR şi insistenţa membrilor în realizarea proiectelor pe care le au pe agendă.  
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stancu Dan
25.06.2017, 19:55:41

In ritmul asta la urmatoarele alegeri vor fi votati de "sub 3 %" din electorat. Si pe bune ca e pacat. Da' daca marile probleme ale natiei sunt prezenta in consiliul local si bancurile s-ar putea ca nici aia 3 % sa nu fie siguri.

IacobM
25.06.2017, 20:41:41

E bine ca isi arata adevarata valoare, macar acum... un partid de papagali, fara principii, iar putinii oameni de valoare pe care ii au (vezi Clotilde Armand) sunt marginalizati. Vot irosit !

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
25.06.2017, 22:20:41

Comentariu considerat abuziv.

eu doar constat
26.06.2017, 13:55:40

Errare humanum est, perseverare diabolicum. Asta se intampla in USR. Daca vezi ca nu merge, gandeste-te unde ai gresit si nu persevera in greseala. Asta daca vrei sa faci sau sa obtii ceva. Pana acum USR-istii n-au facut decat scandal si tot ei se plang ca au fost agresati. (NB: n-au fost agresati consilierii USR, ci masa de manevra adusa de USR la sedintele de Consiliu General pentru atmosfera ostila si n-au fost agresati de ceilalti consilieri PSD si ALDE, ci de gardieni). Eu l-as completa pe Tocilescu: Fiti rai cu prostia (si nu in toate si fara rost) si mai ales fiti inteligenti. Si incepeti cu prostia proprie. A fi rau nu inseamna neaparat a-ti castiga adepti (Un partid trebuie sa traga tare pentru castigarea permanenta de adepti noi). Poti si sa-i pierzi pe cei pe care deja ii ai, tocmai urmare unei politici de Gica-contra, asa, de "principiu".

Modifică Setările