Politică

Reprezentare corectă în politică

24
28 Dec 2015 09:19:16
Alina Gorghiu

În Constituţia României stă scris: „Funcţiile şi demnităţile publice [...] pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea”. M-am întrebat de multe ori: chiar aşa o fi? Am ajuns la concluzia că e un drum lung de la ce stă scris în Constituţie şi până la realitate.

În consecinţă, PNL a depus în Parlament două iniţiative legislative care să introducă o reprezentare echilibrată a femeilor în rândul candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare: cel puţin 30% pe lista de candidaţi a fiecărui partid.

Am fost întotdeauna o susţinătoare a implicării femeilor în politică. Recunosc însă că am fost adepta progreselor naturale în această privinţă, nu a intervenţiilor legislative. Realitatea mi-a demonstrat însă că progresele naturale cer un timp îndelungat. Dacă vrem să le accelerăm şi să intrăm în rândul statelor moderne, iniţiativa legislativă depusă de PNL e răspunsul corect la realitatea „din teren”. Iar cifrele nu mint: în Parlamentul României femeile reprezintă 11,5% din totalul parlamentarilor, în comparaţie cu 28%, media din ţările membre UE. Situaţia nu diferă nici când vine vorba de administraţia locală, iar conform Raportului Global al Echilibrului de Gen pentru anul 2014 România se situează pe locul 91, din 142 de ţări analizate, în ceea ce priveşte egalitatea de gen în viaţa politică.

Aş putea continua cu un lung şir de statistici care nu ne fac cinste, la fel cum aş putea putea scrie o lungă expunere de motive. Mă voi rezuma doar la câteva argumente.

Reprezentarea echilibrată înseamnă normalitate. Reprezentarea echilibrată în Parlament şi în administraţia locală este un proiect care trece barierele politicii. Proiectul acesta poate să unească oameni de toate vârstele, convingerile politice, bărbaţi şi femei cu preocupări diverse. O singură cauză poate să ne unească pe toţi, aşa cum a mai făcut-o în câteva rânduri: normalitatea. Pentru că e normal, într-o democraţie, ca societatea să fie corect reprezentată la nivel politic şi administrativ. 

Când ai 52% femei în ţară şi doar 11,5% femei în Parlamentul acelei ţări, e clar că ai de-a face cu un dezechilibru care trebuie corectat şi că e nevoie de o ajustare a legislaţiei, pentru a face loc femeilor la vârful politicii.

Reprezentarea echilibrată înseamnă performanţă. Românii – mai ales cei tineri – vorbesc, de câţiva ani, despre dorinţa de a trăi în România „ca afară”. Au perfectă dreptate, acesta trebuie să fie obiectivul, doar că avem nevoie să definim foarte bine ce presupune „o ţară ca afară”. Eu cred că o ţară ca afară este, printre altele, o ţară care recunoaşte potenţialul tuturor categoriilor de populaţie. Este o ţară care ştie să-şi valorifice resursele astfel încât să obţină performanţă.

La nivelul companiilor de top se caută atingerea unui echilibru de reprezentare în echipele de management, pentru că s-a constatat o legătură directă cu creşterea indicatorilor de performanţă. Şi acum vă întreb: e cineva care nu doreşte performanţă în Parlament şi în administraţia locală? Atunci, de ce să ignorăm potenţialul femeilor, în loc să căutăm modalităţi de a-l utiliza cât mai eficient?

Reprezentarea echilibrată înseamnă înnoirea clasei politice. Înnoirea este revendicarea numărul 1 a societăţii, adresată clasei politice. PNL răspunde acestei revendicări, nu doar prin fixarea unor reguli de integritate în partid. Ne-am propus, în acelaşi timp, să facem politica accesibilă pentru acele categorii care pot avea o contribuţie valoroasă şi care până acum au avut prea puţine oportunităţi de a se implica. Iar când vine vorba de femei, s-o recunoaştem: partidele nu şi-au asumat niciodată în mod serios o politică de promovare a lor. Astăzi, pot să spun că nu a existat în politica noastră un context mai potrivit ca partidele să recruteze şi să aducă în prim plan mai multe femei capabile să facă performanţă.

Discriminarea persistă şi în statele cele mai dezvoltate, sub diferite forme, iar România nu face excepţie. Ca politicieni, avem şansa şi obligaţia să dăm un semnal de corectitudine şi de normalitate. Impunerea reprezentării echilibrate pe listele electorale este un mesaj puternic către societate, prin care putem să impulsionăm o schimbare de mentalitate. Fără îndoială, piaţa muncii, societatea în ansamblu vor simţi această influenţă şi vor produce propriile schimbări: femeile vor avea acces mai uşor în funcţii de conducere în orice instituţie, vor fi renumerate fără discriminare, se vor bucura de drepturile pe care le au.

Închei prin a vă îndemna să semnaţi Petiţia pentru reprezentarea corectă a femeilor în politicăprin care puteţi susţine demersul PNL. Mi-aş dori să construim în jurul acestei iniţiative o comunitate a oamenilor care îşi doresc o ţară corectă, o ţară normală, o ţară performantă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

gogu58
28.12.2015, 11:55:30

Deja o lege care sa introduca o "cota" obligatorie pentru femei reprezinta o incalcare a constitutiei. Acesta garanteaza egalitatea iar cota garanteaza obligativitatea

+2 (6 voturi)
marius cristian
28.12.2015, 12:19:48

Madam Gorghiu mai slabeste-ne cu COTELE OBLIGATORII DE GEN , ca suntem satui deja de COTELE PERMANENTE SI OBLIGATORII de colonisti musulmani. In plus , avand in vedere cum ai devenit Presedinta PNL , impusa prin bataia cu pumnul in masa a dlui KWJ Pas Cu Pas , ar trebui sa-ti fie rusine sa mai macani aberatii d'astea corect politice , si ANTI - CONSTITUTIONALE.

0 (8 voturi)
Iulian Arion
28.12.2015, 12:31:57

"În consecinţă, PNL a depus în Parlament două iniţiative legislative care să introducă o reprezentare echilibrată a femeilor în rândul candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare: cel puţin 30% pe lista de candidaţi a fiecărui partid." Doamnă Gorghiu, În legea funcţionării partidelor trebuie să fie stipulat obligativitatea organizarii periodice a alegerilor pentru funcţiile de conducere în partide, inclusiv alegerea candidaţilor, prin votliber, secret, individual sub supravegherea judecătorilor (puterii judecătoreşti). Rezultatele votului membrilor de partid trebuie să fie obligatorii! Ideea că femeile şi tinerii reprezintă virtutatea s-a dovedit a fi neutră. Există persoane tinere cu principii morale, d-na Florica Chirecheş (PNL) şi persoane tinere condamnate penal pentru fapte comise din poziţia de demnitate publică (condamnata Iacob-Ridzi Monica). Electoratul fiecărui partid trebuie să decidă cine să-i reprezinte, nu oligarhia din partid.

-1 (5 voturi)
Iulian Arion
28.12.2015, 12:37:54

"România se situează pe locul 91, din 142 de ţări analizate, în ceea ce priveşte egalitatea de gen în viaţa politică." Toate genurile sunt chemate să participe activ la dezbaterile şi deciziile din societate. Nu toate genurile au curajul, tăria de caracter pentru a-şi asuma responsabilităţi. Genul seniorilor partidelor se remarcă în spaţiul public prin familiarismul vulgar tinerilor şi femeilor din PDL: O să vă arunc pe centura politicii româneşti!

-1 (3 voturi)
Marcus
28.12.2015, 13:07:31

Stimata doamna, abordati teme de la intalnirile cu femeile din partid,. Eu as pleda pentru o reprezentare cinstita in politica, fara coruptie, trafic de influenta si pensii speciale. Ah, si un Parlament redus ca nr si personal auxiliar. Puteti face ceva in privinta aceasta ?

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările