Politică

articolul anterior articolul urmator

Republica Moldova are nevoie de umbrela UE si NATO, pentru a nu cădea pradă unui alt „Plahotniuc“

11
15 Jun 2019 07:38:41
Ştefan Vlaston

Final fericit la Chişinău. Plahotniuc a fugit, se pare că a părăsit chiar şi teritoriul Republicii Moldova, iar partidul său a anunţat că renunţă la guvernare, guvernul Filip a demisionat. Pur şi simplu n-au rezistat presiunii uriaşe exercitate de UE, America, Rusia şi România. Pe viitor, singura şansă reală pentru a evita astfel de crize o reprezintă unirea cu România, şi apărarea oferită de „umbrela” UE şi NATO.

În spatele uşilor închise a existat şi presiunea exercitată de la Bucureşti. Plahotniuc a înţeles că toată asistenţa României pentru Republica Moldova va înceta, dacă se cramponează de putere.

Ce va fi de acum încolo?

Este de presupus că oameni politici de la Chişinău au înţeles la ce riscuri se supun dacă nu au umbrela unei alianţe puternice, aşa cum este UE pentru România. Împrejurarea că Rusia a vrut şi ea să scape de Plahotniuc a fost un atu important în încheierea crizei de la Chişinău. Dar dacă nu exista acest atu? Ce s-ar fi întâmplat în Republica Moldova?

Şi România a trecut printr-o criză comparabilă cu aceea din Republica Moldova. Clanul Dragnea & Tăriceanu a vrut să încalece justiţia, pentru a-şi salva pielea de puşcărie. Nu le-a mers datorită reacţiei UE şi Americii, a populaţiei, a presei independente. Populaţia a administrat o lovitură năucitoare coaliţiei de guvernare în 26 mai. Preşedintele Iohannis a reuşit, cu un referendum votat de 80% dintre alegători, să securizeze lupta împotriva corupţiei. Dragnea a ajuns în închisoare, prin decizia unor magistraţi curajoşi.

Curtea Constituţională din Republica Moldova s-a făcut de râs

Toate deciziile din ultimele zile emise de CC a Republicii Moldova frizau ridicolul. CC se erija în Dumnezeul ţării, dizolva parlamentul, guvernul, suspenda preşedintele ţării. O dictatură în toată regula. Apare întrebarea dacă astfel de acţiuni nu pun sub semnul întrebării Curţile Constituţionale din alte ţări, inclusiv din România. Nu poate o mână de oameni să decidă soarta unei ţări, igorand suveranitatea poporului şi organele liber alese. Trebuie revăzut cadrul legal în care funcţionează aceste Curţi Constituţionale, pentru că în multe cazuri acţionează politic, făcând jocurile unor partide sau ale unor oameni politici.

Ce ar trebui să facă România mai departe?

„Umbrela” de securitate şi siguranţa statului de drept, UE şi NATO, ar trebui extinsă şi asupra Republicii Moldova. Cum este puţin probabil ca UE să accepte o extindere a sa către est, extindere care s-ar lovi de opoziţia acerbă a Rusiei, singura cale rapidă şi rezonabilă este unirea Republicii Moldova cu România. Trauma din ultimele zile ar trebui să dea de gândit politicienilor şi cetăţenilor conştienţi de pericolele care pândesc ţara lor. Dacă data viitoare Rusia ar susţine un alt „Plahotniuc”, Republica Moldova n-ar mai scăpa aşa de uşor de dictatură şi capturarea ţării de către un oligarh.

Sunt câteva direcţii în care România poate acţiona imediat, prin iniţierea unor proiecte importante.

Interconectarea sistemelor energetice ale celor două ţări. Presiunea pe care o poate exercita Rusia asupra Republicii Moldova prin furnizarea gazului vital pentru economia ţării, trebuie să înceteze. PIB-ul Republicii Moldova este de doar 8 miliarde de euro. Al României de 200 miliarde de euro. Nu ar fi nicio problemă ca economia României să absoarbă economia Republicii Moldova, cu avantaje mari pentru ţara vecină. Vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi istorie. S-ar repeta, într-un fel, unirea Germaniei de Vest cu Germania de Est.

Construirea autostrăzii Chişinău-Tg Mureş. România ar trebui să extindă studiile de fezabilitate şi proiectare a autostrăzii Iasi-Tg Mureş, la varianta Chişinău-Tg Mureş. Ar fi un prim pas care să arate interesul României pentru unirea cu fraţii de peste Prut.

Sincronizarea sistemelor de educaţie din cele două ţări. Nu ar fi dificil ca două comisii, formate din experţi, una la Bucureşti şi alta la Chişinău, să studieze asemănările şi deosebirile dintre cele două sisteme de educaţie şi să propună celor două state soluţii care să conducă la sincronizarea celor 2 sisteme de educaţie.

Lupta anticorupţie. După alegerile şi referendumul din 26 mai este de aşteptat ca lupta anticorupţie să-şi reia avântul în România, după temporizarea indusă de Dragnea şi clica sa. De structurile DNA, DIICOT, ale parchetelor de la noi, ar putea beneficia şi Republica Moldova, pentru că automat instituţiile noastre mai puternice şi-ar extinde activitatea şi în Republica Moldova.

Banii europeni ar ajunge mai repede în Republica Moldova. Este vorba, în primul rând, de subvenţiile la hectar, acordate tuturor agricultorilor din ţările UE. Investiţiile, româneşti şi străine, ar avea drum mai rapid către teritoriul Republicii Moldova, odată ce, prin unirea cu România, ar face parte din UE.

Standardul de viaţă al cetăţenilor moldoveni s-ar ridica imediat la nivelul celui din România. Este vorba de pensii, salariul minim, salariile aparatului bugetar, care vor fi ridicate la nivelul celui din România.

Libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor, ideilor. Piaţa forţei de muncă a UE s-ar deschide imediat şi pentru cetăţenii moldoveni. România a câştigat şi câştigă enorm de pe urma celor 4 milioane de români care muncesc în ţări din UE. Zeci de miliarde de euro trimise acasă, relaţii de afaceri, de desfacere a mărfurilor, în primul rând din agricultură la preţurile din UE, firme deschise de români în străinătate, iată doar câteva dintre avantajele de care s-ar bucura şi cetăţenii moldoveni în cazul unirii Republicii Moldova cu România.

Şi România ar avea de câştigat. Creşterea populaţiei sale cu 3 milioane de români, extinderea teritoriului spre est, până la Nistru, creşterea importanţei şi ponderii în cadrul UE, nu sunt lucruri de neglijat.

Sigur că Rusia s-ar opune. În faţa dorinţei şi deciziei celor două popoare nu are nici Rusia ce să facă. Referendumurile din cele două ţări ar închide şi gura Moscovei, dacă ar decide unirea. Cu sprijinul UE şi NATO, unirea este acum posibilă. Depinde doar de voinţa celor două popoare să se şi realizeze. Şi de înţelepciunea conducătorilor politici din cele două ţări. Nu este sigur că va mai exista curând o fereastră de oportunitate asemănătoare celei prezente.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Mircea Lupan
15.06.2019, 08:00:16

Conform ultimului recensamant (2014), in RM traiau 2068000 de moldoveni si 192800 de romani. Credeti ca cei care nu constientizeaza ca vorbesc limba romana vor sa se uneasca din suflet cu Romania? Sa nu ne imbatam cu apa rece. Initiativa unirii trebuie sa le apartina lor, ca in 1918.

+3 (3 voturi)
tisaciatritatidva
15.06.2019, 08:19:15

Comentariu considerat abuziv.

Sorin Barbul
15.06.2019, 08:21:06

Deviatule sociopat, troll roșu împuțit, nu se putea să nu minți și tu ceva ca să-ți servești stăpânii.

+1 (3 voturi)
Tomescu Tom
15.06.2019, 08:27:11

Voință la cele două popoare, pentru unire .. este . Destulă. Însă dacă vorbim de conducătorii politici (români) , lucrurile nu mai stau la fel .. Au interese personale prea multe ! Și NU mai au timp să se gândească și la interesul țării . La unirea ei cu Moldova. Ei au de administrat averi , de distrus o economie națională .. de făcut praf legile justiției. De asigurat bătrânețile cu pensii speciale :))) ... Astea's lucrurile serioase la care se gândesc .. P.S. Nu știu dacă și-au asigurat și locurile în rai ..însă cred că mai au timp ... P.P.S Discută, totuși, cineva oficial in România despre unirea cu Moldova ? Despre un referendum pe tema asta ? Nimeni !

+1 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
15.06.2019, 08:28:13

”Şi România a trecut printr-o criză comparabilă cu aceea din Republica Moldova. Clanul Dragnea & Tăriceanu a vrut să încalece justiţia, pentru a-şi salva pielea de puşcărie. ” Fals..! ”Tragere de păr” caracteristica unei propagande bazate pe..umor si ..umoristi (involuntari, desigur:), asa cum este propaganda iohannista..! Dar, da..! Exista totusi o criza in istoria recenta a Romaniei, criza in care, doua formatiuni politico-mafiote, care trecusera la un ”viguros” discurs antieuropean si antiamerican, au pus clar in pericol drumul european al tarii si realtiile Romaniei cu partenerii externi din UE si NATO, fiind necesara la vremea respectiva o interventie a acestoara din urma pentru a ”linisti” situatia..E vorba de tentativa de lovitura de stat din vara lui 2012, cand cele doua Mafii Nationale,PSD si PNL, aflate in cardasie oficiala sub sigla USL si sprjinite si de mass media aflata sub conducerea mafiotului notoriu Dan Voiculescu, au incercat sa demoleze statul de drept si sa ”incalece” justitia cu ajutorul unui referendum, cu care sperau urma sa-l ”anihileze” pe singur om care li se mai opunea: Traian Basescu..! Si e bine de amintit ca unul dintre cei care le tineau atunci hangul celor doua mafii nationale, era chiar ..Klaus Iohannis, nimeni altul decat marioneta pe care mafiile PSD si PNL o plimbau ca pe un pudel docil pe la mitingurile lor comune, pentru a-l proune ca..premierul de la GRIVCO..! In ceea ce priveste ..”abordarea” de catre ”conducatorii” Romaniei a situatiei din Republica Moldova... Ei bine ”cireasa de pe..coliva” falimentului politicii externe romanesii a carei titular e Klaus Iohannis, a venit mai deunazi..! Oligarhul Vlad Plahotniuc (lasat jos din brate si de catre americani) a ajuns ce-a ajuns si datorita sustinerii serviciilor romanesti, a lui Iohannis si a o buna parte din membrii camarilei lui Iohannis, carora mafiotul Plahotniuc (mafiot in care nenorocitii nostri de decidenti in politica externa, in frunte cu tradatorul intereselor romanesti si a dezideratului Reintregirii Neamului plantat la Cotroceni de grupari politico-financiare din tara si de-afara, se incaptanau sa-l creda ca fiind un ”pro-european”, desi se vedea si din avion ca Plahotnic juca pe fata si fara nicio jena si cartea Kremlinului) le-a fost..recunoscator din plin..! Asta e si motivul pentru care desi americanii il abandonasera in mod evident pe Plahotniuc, iar Franta, Germania, Marea Britanie, Polonia si Suedia isi anuntasera inca de luni sustinerea fata de parlamentul Republicii Moldova si guvernul Maia Sandu, ”titularul” politicii externe romanesti, Klaus Iohannis, precum si acei ”consilieri” ai lui, carora Plohotniuc l-a fost ..indeajuns de recunoscator pentru ca acestia sa continue sa ”tine ochii inchisi” zile interegi (lor li se aduga si batrânul senil care se trateza de Alhzeimer si Parkinson din salariul obtinut ca Ministru de Externe in guvernul premierului Dancila, care , premier Dancila probabil nici nu stie ca Basarabia e in Europa si ca in ea traiesc tot romani), ”codindu-se” in a o sustine ferm pe Maia Sandu pana mai ieri, cand escrocul imobiliar cu 17 dosare penale calsate si gasca lui mafioti, smenari, cocalari si papitoi care-si spun ”liberali”,in sfârsit, a dat Domnul si au anuntat in diferite forme ca sustin si ei guvernul lui Maia Sandu..! Intarzierea cu care au facut-o insa e penibila chiar si pentru niste escroci imobiliari si cocalari politici de nivelul lichelismului lor fara de margini ..! Romani, deschideti ochii..! Escrocii si Impostorii aflati acum in cel mai importante functii ale tarii (Presedinte, parlamentari, premier, ministri, etc) sunt si cei mai mari tradatori ai intereselor voastre, cei mai mari tradatori ai viitorului copiilor si nepotilor vostri..! Nu uitati asta cand veti merge din nou la vot..!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)