Republica Moldova se reîntoarce timid către halta Kremlin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neînţelegerile dintre liderii PLDM şi PDM cu privire la resetarea alianţei pro-europene AIE 3 alături de PL şi de PPEM  menţine Republica Moldova în zona gri a instabilităţii politice interne şi externe, în lipsa unui guvern legitim care să continue implementarea reformelor de modernizare a statului convenite cu oficialii UE.

Pe de altă parte, adâncirea crizei politice  din tabăra pro-europeană va determina presiunea forţelor politice pro-putiniste de la Chişinău, către organizarea de alegeri anticipate şi implicit spre conturarea unei guvernări de stânga cu opţiune pro-putinistă. Incapacitatea liderilor PLDM şi ai PDM de a găsi un consens în rundele de negocieri desfăşurate, din momentul căderii cabinetului Streleţ la moţiunea de cenzură din 29 octombrie, aduce în plan extern serioase prejudicii de imagine statului moldovean care este asociat cu un nivel foarte ridicat al corupţiei la nivel politico-instituţional. Absenţa unui lider autentic care să joace rolul de mediator în conflictul dintre PLDM şi PDM lasă spaţii generoase de manevră forţelor obediente Kremlinului (PSRM, PCRM şi Partidul Nostru) în a se recalibra electoral în aşteptarea anticipatelor ce s-ar putea plia cu alegerile noului şef al statului moldovean din această primăvară. În momentul de faţă, rundele de negocieri care se desfăşoară între PDM, PLDM, PL şi PPEM sunt sortite eşecului pentru că mizele sunt diferite: PDM doreşte prim-planul puterii iar PLDM impune condiţii draconice pentru a nu pierde postura de locomotivă a AIE, deşi se află în pragul destructurării.

"Anume acum când PLDM-ul numai deţine din anumite motive mai multe mandate decât alte partide, e mai slab decât anterior, foarte straniu, ei au renunţat la toate principiile anterioare, la pricipiul european care spune că cine are mai multe mandate acela are prima opţiune şi poate să aleagă inclusiv funcţia de premier. Anume acum, PLDM-ul vine cu nişte condiţii care anterior nu au fost", a declarat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, potrivit Publika.md.

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat în presa de la chişinău că PLDM nu vrea negocieri ci alegeri anticipate deşi liberal-democraţii ar mai putea ceda “unele lucruri”.

"Negocierile nici nu au început. Pentru ca să fie negocieri, fiecare parte trebuie să vină fără condiţii. PLDM rămâne pe poziţia veche, pe de o parte nu vrea să recunoască acordul AIE-3, pe de alta dacă vii cu condiţii înseamnă că nu sunt negocieri. Am impresia, posibil că se gândesc la alegeri anticipate, altfel nu mai ştiu ce să zic. Atunci când conştientizezi că suntem într-o situaţie foarte proastă din punct de vedere financiar-politic, nu trebuie să pui condiţii, dar mai cedezi, ca să se mişte lucrurile înainte. Nu văd această dorinţă, aşa că aşteptăm să ne aşezăm şi să începem să găsim calea cea corectă", a adăugat preşedintele PL, Mihai Ghimpu. 

În lipsa unui de set de principii, după care să se desfăşoare negocierile între liderii forţelor politice pro-europene, vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ condiţionează posibila resetare a AIE 3 prin impunerea a două condiţii : depolitizarea instituţiilor şi numirea unui premier apolitic.

"PLDM urmează să-şi convoace încă o dată Consiliul Politic Naţional şi să ia o decizie, fie în vedere continuării discuţiilor, dacă se vor schimba unele abordări din faţa colegilor, fie să declarăm că nu vom mai participa la aceste discuţii", a declarat liderul PLDM, Valeriu Streleţ.

Opoziţia PLDM este determinată de jocurile de culise pe care le face oligarhul Vlad Plahotniuc care doreşte să îşi impună voinţa în alcătuirea noului cabinet şi-n alegerile pentru noul şef al statului moldovean. Potrivit jurnaliştilor moldoveni, Plahotniuc controlează discret “negocierile” pentru formarea unui nou cabinet pro-european şi-n acest sens şi-a trimis un emisar la discuţiile cu liderii PLDM, PL şi PPEM pe Serghei Iaralov care deşi este membru PDM nu deţine nicio funcţie publică.

“Este dovada clară că plecarea lui Plahotniuc din legislativ NU a schimbat nimic în ecuaţia puterii, sforile fiind trase în continuare, din umbră, de controversatul oligarch”, afirmă surse  politice de la Chişinău.

Din acest spectacol grotesc al negocierilor forţelor pro-europene de la Chişinău câştigătorul pare să fie Vlad Plahotniuc care  ar agrea inclusiv şi varianta anticipatelor dacă nu îi sunt lezate propriile interese în statul moldovean de către forţele politice aflate în orbita Kremlinului. Dacă se va ajunge la un compromis cu PLDM şi se va contura o majoritate politică care să susţină un premier tehnocrat se va ajunge la alegeri anticipate în primăvară, în contextul în care Plahotniuc va dori să forţeze impunerea unui om de paie la şefia statului moldovean. Puterea oligarhului Plahotniuc este direct proporţională cu slăbicciunea instituţiilor statului moldovean măcinat de corupţie al cărui unic arestat este Vlad Filat. Cert este că până la Anul Nou, criza politică a statului moldovean se va adânci sub ameninţarea alegerilor anticipate şi al pericolului reîntoarcerii către Kremlin.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite