Reset şi NU de la capăt! Reset şi formatare!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai inspirat slogan al serii trecute - ”Lebede negre: stoooluri!” îi aparţine prietenului Radu Magdin. Demisia lui Ponta nu este rezultatul acţiunii niciunui politician. Este rezultatul unei avalanşe de lucruri neprevăzute urmate de o tragedie care a cutremurat mapamondul şi un strigăt venit dinspre mapamond direct în plămânii tinerilor care aseara au ţinut o ”conferinţă de presă” live, pe străzile Bucureştiului.

Mingea e acum la stradă iar strada trebuie să continue treaba până la capăt. Scriam de dimineaţă un editorial în care vorbeam despre lucrurile care lipsesc pentru ca România să fie ”rânduită”. României îi trebuie reconstruit acum scheletul, până la politici publice şi abordări de nuanţă, până la zugrăveală, trebuie să refacem fundaţia. Tinerii din stradă ştiu asta şi nu o ştiu pentru că sunt neapărat savanţi ci pentru că trăiesc în ţara asta şi zilnic îşi ”rup picioarele” în gropile care au apărut şi care se adâncesc în fundaţie.

Soluţia pe care strada o simte şi înspre care va pune presiune în următoarele zile e cea a alegerilor anticipate. PNL a sesizat foarte abil acest trend şi pare dispus la sacrificii pentru a se reaşeza pe şine, în acord cu strada. De cealaltă parte, chiar dacă Liviu Dragnea ar avea curaj, cel puţin judecând după modul în care a gestionat mandatul de preşedinte PSD în lunile acestea, nu cred însă că va putea să se impună atât de abrupt în faţa ”dosariştilor” din PSD pentru a putea avea un acord politic cu PNL, mai ales pentru o procedură constituţională care astăzi e absurdă şi alambicată, cea a declanşării anticipatelor. Trăim totuşi încă în ţara în care Constituţia nu spune ce se întâmplă dacă, prin absurd, toţi cei 560 de parlamentari îşi dau demisia în bloc. O astfel de situaţie nu generează, pe litera Constituţiei, alegeri anticipate chiar dacă, de facto, nu ar mai exista Legislativ.

Parlamentarii cunosc bine situaţia şi tocmai pe asta mizează. Actualii deputaţi şi senatori ar fi în stare să îl voteze şi pe Traian Băsescu premier doar să ştie că îşi pot termina mandatele, îşi mai pot încasa salariile un an şi îşi vor putea lua pensia pe viaţă. 

Ce nu înţeleg ei este că exact acest motiv va aduce strada peste ei. Exact asta va creşte indignarea românilor care după supapa creată prin demisia lui Ponta nu se vor opri şi vor merge mai departe. Iar românii sunt 20 de milioane minus 560 de parlamentari. Românii sunt şi jandarmii care ieri cântau în şoaptă strigătele mulţimii, românii sunt şi poliţiştii care îl plâng pe Bogdan Gigina, românii sunt şi medicii de pe SMURD, şi pompierii şi pensionarii şi studenţii şi şoferii sau liftierele din Parlament. 

Parlamentul trebuie să înţeleagă că nu poate decât cel mult să îşi prelungească propria agonie şi nu propria supravieţuire. Constituţia noastră ”inteligentă” prevede şi un termen imperativ de minimum 60 de zile până la dizolvare (inutil), termen care cumulat cu o campanie electorală de 30 de zile înseamnă o perspectivă a unui nou Parlament undeva în jurul datei de 10 februarie (ca o nouă ironie aidoma suprapunerii zilei de naştere a lui Traian Băsescu cu demisia lui Victor Ponta, Guvernul MRU a depus jurământul pe 9 februarie 2012 deci noul guvern ar putea veni la exact 4 ani distanţă). Orice tergiversare din partea parlamentarilor PSD înseamnă o creştere exponenţială, zilnică, a tensiunii şi a urii îndreptată împotriva lor.

Cealaltă variantă, cea care aparent e mai la îndemână astăzi din punct de vedere constituţional dar nu şi din punctul de vedere al străzii, este cea a unui guvern de tehnocraţi. Nu cred că vreun parlamentar PSD îşi imaginează în acest moment că în vreo formulă sau alta viitorul premier ar putea veni din partea social democraţilor. Chiar şi cu Vasile Dâncu sau Valeriu Zgonea, strada nu va reacţiona deloc bine în condiţiile în care partidele vor propune un nume pe care societatea să îl poată asocia cu trecutul şi cu politica ultimilor 10-15 ani. Tocmai de aceea, varianta lui Dacian Cioloş dar şi a oricărei alte persoane legitimate social şi profesional este singura care poate fi luată în considerare în contextul unei negocieri de ieşire din impas, alta decât consensul asupra anticipatelor. 

Şansa partidelor, a PSD şi a PNL este ca la următoarele alegeri (fie că vorbim despre anticipate, fie că vor fi cele din noiembrie 2016) să vină cu liste complet noi. Partidele trebuie să propună oameni noi, care să nu fie asociaţi în mentalul colectiv cu niciun trecut politic, oameni care să nu fi fost în prima şi a doua linie a partidelor în ultimii 10-15 ani. Este greu, este un exerciţiu de voinţă incredibil de greu de realizat dar, dat fiind contextul, s-ar putea, de acum încolo, ca strada să exercite o presiune constantă care va creşte punctual dincolo de reperul de fierbere ori de câte ori vor apărea derapaje. 

Supapa generată prin demisia (logică) a lui Victor Ponta după o zi de proteste crează nişte premise incredibile pentru viitorul apropiat şi mediu al României. Dacă în 2012 Emil Boc a demisionat la aproape 3 săptămâni după stingerea protestelor, dacă la protestele pentru Roşia Montană cei din stradă cereau demisia guvernului şi nu s-a întâmplat nimic, de data aceasta, de fapt la ultimele două dăţi - în noiembrie 2014 şi noiembrie 2015 - strada a reuşit să îşi atingă scopul. Acest lucru generează o încredere foarte mare a societăţii în forţa ei, care va aduce în zilele următoare şi mai mulţi participanţi şi pe viitor va genera o reactivitate şi mai crescută. De astăzi, societatea şi-a luat ţara în mâini iar satisfacţia pe care a primit-o în dimineaţa asta o va face să nu o mai lase. 

Dincolo de toată analiza, ceea ce cred este că strada e pornită pe idea alegerilor anticipate, PNL a sesizat foarte abil trendul şi că presiunea care va fi generată în următoarele zile va duce la o cedare din partea social democraţilor care dacă mai vor, ca persoane fizice, să mai facă vreodată politică, vor trebui să îşi asume riscul individual de a-şi da restart fiecare la propria ”carieră” de până acum. Zilele acestea cine se va poziţiona în opoziţie cu strada, nu doar că va pierde electoral ci va dispărea definitiv din viaţa politică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite