Politică

articolul anterior articolul urmator

Revizuirea Constituţiei şi revizuirea rolului unor instituţii

16
5 Jun 2013 19:09:53
Alina Gorghiu

Avocatul Poporului poate media în conflictele intervenite între persoane fizice şi instituţii… dacă sunt acceptate amendamentele pe care le-am propus la revizuirea Constituţiei

Procesul complex pe care l-am început – modificarea şi adaptarea Legii fundamentale la realitatea curentă – înseamnă, în acelaşi timp, şi şansa de a revizui rolul anumitor instituţii şi de a le aduce mai aproape de cetăţean. Şi pentru ca această frază să nu vă sune atât de sec, fără substanţă, vă explic principiile:

Constituţia actuală nu conţine prevederi legate de numirea, mandatul, atribuţiile sau revocarea Avocatului Poporului (ele fiind stipulate in L 35/1997). Eu cer, pentru început, stipularea în textul Legii a tuturor acestor date care definesc rolul, structura şi misiunea Avocatului Poporului. Mai mult decât atât, consider că Ombudsmanul românesc este… sărac fără funcţia de mediere pe care ar trebui s-o practice între instituţii / autorităţi locale şi centrale, pe de o parte şi cetăţeni persoane fizice, pe de altă parte.

De ce?

Pentru simplul motiv că este o practică pe care ar trebui să o deprindă şi instituţiile din România, mai ales cele care se ocupă de activitatea de petiţionare şi pentru că modificările de ultimă oră în plan legislativ în materia medierii dau posibilitatea aceasta tuturor acelora care vor să rezolve conflictele de orice fel în afara sălilor de judecată. Ce înseamnă acest lucru? Bani, timp şi resurse umane scutite, în balanţă cu termene de judecată stabilite de instanţă şi peste luni bune sau un an de la data începerii acţiunii, din lipsă de timp, personal şi infrastructură judecătorească.

Şi aici vă pot da exemplul Ombudsmanului European, instituţia care funcţionează în UE din 1995, care încearcă, în măsura posibilului, să găsească o soluţie amiabilă, care să remedieze cazul semnalat şi să permită obţinerea unui rezultat favorabil pentru autorul plângerii. Dacă încercarea de conciliere eşuează, Ombudsmanul poate formula o serie de recomandări în vederea rezolvării speţei. În cazul în care instituţia nu îi acceptă recomandările, acesta poate întocmi un raport special adresat Parlamentului European.

Ce se întâmplă acum în România

Atribuţiile Avocatului Poporului, prevăzute la acest moment în Legea 35/1997, induc ideea apărării drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice doar prin intermediul unor acţiuni în instanţă. Cu toate acestea, cea mai mare parte a conflictelor dintre cetăţeni şi autorităţile sau instituţiile publice apare pe fondul nesoluţionării sau a soluţionării cu întârziere a unor cereri sau petiţii.

Dacă, în schimb, AP ar putea media în conflictele sesizate, s-ar preveni apariţia unor blocaje în funcţionarea instituţiilor reclamate şi, pe cale de consecinţă, ar permite persoanelor fizice valorificarea pe deplin a drepturilor şi libertăţilor prevăzute de lege. Altfel… instituţia aceasta rămâne într-un con de umbră nemeritat şi continuă să fie o soluţie de rezervă la îndemâna celor nemulţumiţi de relaţia cu autorităţile, dar fără potenţialul real de a şi rezolva problemele semnalate. Dacă fac un sondaj rapid, nu ştiu câţi dintre voi aţi apelat la Avocatul Poporului sau cunoaşteţi persoane care au făcut-o.

Şi ca să fiu explicită până la capăt, forma articolului din Constituţie ar fi următoarea:

Art. 58, (4) Avocatul Poporului are următoarele atribuţii:

a) coordonează activitatea instituţiei Avocatul Poporului;

b) decide asupra petiţiilor formulate de persoanele fizice lezate prin încălcarea drepturilor sau libertăţilor acestora de către autorităţile administraţiei publice;

c) verifică activitatea de rezolvare legală a petiţiilor primite şi solicită autorităţilor sau funcţionarilor administraţiei publice în cauză încetarea încălcării drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, repunerea în drepturi a petiţionarului şi repararea prejudiciilor;

d) formulează puncte de vedere, la cererea Curţii Constituţionale sau din oficiu;

e) poate sesiza Curtea  Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora;

f) poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor;

g) reprezintă instituţia Avocatul Poporului în faţa Camerei Deputaţilor, a Senatului şi a celorlalte autorităţi publice, precum şi în relaţiile cu persoanele fizice sau juridice;

h) angajează salariaţii instituţiei Avocatul Poporului şi exercită dreptul de autoritate disciplinară asupra acestora;

I) exercită funcţia de ordonator principal de credite, atribuţie pe care o poate delega cu respectarea prevederilor legale privind finanţele publice;

j) poate sesiza instanţa de contencios administrativ, în condiţiile legii contenciosului administrativ;

k) încearcă soluţionarea amiabilă a conflictelor apărute între persoanele fizice pe de-o parte şi instituţiile şi autorităţile publice, pe de altă parte, inclusiv prin formularea unor propuneri de soluţionare a problemelor cu care a fost sesizat;

l) formulează recomandări de îmbunătăţire a activităţii de soluţionare a petiţiilor de către instituţiile şi autorităţile publice

m) îndeplineşte alte atribuţii prevăzute de lege.

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Vanatorul/d.c.
5.06.2013, 19:49:57

Vai doamna Gorghiu, exagerati de-acuma cu atata democratie..! Cum ati putut spune ca "Eu cer, pentru început, stipularea în textul Legii a tuturor acestor date care definesc rolul, structura şi misiunea Avocatului Poporului."..E incalificabil sa-i definiti toate astea lui tovarasul Valter Dorneanu..Dupa ce i-ati cerut s-o faca pe-a "autistul" fata de toate elucubratiile pe care le votati prin parlamentul rusinii nationale, acuma , brusc, vreti sa-i stricati cheful de viata uslasa..? In rest aproape ca m-ati convins ca va pasa de constitutia la care lucreaza toti infractorii si mincinosii pripasiti prin comisia aia semianalfabeta. Spun "aproape, intrucat am sesizat ca sunteti mai mult aplecata spre probleme cu adevarat grave, cum ar fi derapajul. Derapajul cauciucurilor ziceam, nu al tarii pe care o conduc o banda de puslamale penale.

+2 (4 voturi)
herr v.3.0
5.06.2013, 20:48:53

Korrekt, Vanator-ella... Daca le revizuia d-na Udrea (sub atenta ingrijire a Ciclopului de la Cotroceni), ca si ea tine blog, acum ar fi curs numai lapte si miere... pentru ei ("sa traiti bine" :)). Din pacate, poporul nu a mai avut rabdare :)).

+1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
5.06.2013, 21:16:17

Tembherrul nr.1 al forumului, datorita unei frustrari legate de propria-i anatomie incerta si dominata de psihoza unei sexualitati confuze si deloc definita, are mereu tendinta de a incurca "el"-ul cu "ea". Nerozia ii este amplificata si de nervozitatea data de nesiguranta zilei de maine, pentru ca in contextul unei eventuale incarcerari a d-lui Voiculescu, cei 50 de lei carei asigurau supravetuirea jalnica in postura de sluga antenista digitala, vor deveni doar.. vis..

+1 (3 voturi)
Radu Baldea
5.06.2013, 20:11:09

avocatul poporului SLUJESTE PARTIDUL CARE il porpune si il voteaza in functie, partidul care are MAJORITATEA in PARLAMENT deci el va face ce i se va DICTA de la partid. e o incercare a lui Crin Antonescu de a ocoli Curtea Constitutionala, de a avea un singur om de convins in loc de 9, e de fapt o ticalosie tipica conducerii actuale a PNL. Pe mine ma intereseaza de ce PNL si PSD vor ca RELIGIA sa fie obligatorie in scoli, de ce PNL si PSD NU vor sa acorde romanilor din afara granitelor posibilitatea de a VOTA, prin corespondenta sau electronic. Constitutia PSD din 2003 e mai buna ca porcaria asta pe care o face acum Crin Antonescu si noul sau prieten Petre Roman.

paradoxal
5.06.2013, 20:43:39

Alina Gorghiu da te rugam sa faci o solicitare oficiala pe linga Ombudsmanul românesc pentru atragerea atentiei publice si cele politice intr-n mod cit mai Ferm asupra inadmisibilei legi propusa de un lautar si luata char pe bune ,,in seama,,,,legea ,,blindetii si a tolerantei,,pentru cei incercati de duhurile bogatiei necuvenite,prin metode ilegale,imorale.

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările