Politică

articolul anterior articolul urmator

Revoluţia bunului simţ: ziariştii, „ce nesimţiţi!”

21
22 Feb 2013 12:25:42
Daniel Şandru

E greu acolo, în aerul eterat al politicii. E cu atât mai greu când eşti singurul prezidenţiabil anunţat, când ai reuşit să apropii naţional-liberalismul de un discurs conspiraţionist specific populismului naţional-comunist (vor rămâne memorabili, în acest sens, „liberalii” Puiu Haşotti şi Ioan Ghişe, perechea Pat şi Pataşon a PNL).

Să ridici „pe cele mai înalte culmi” democraţia de partid, făcând din ministrul Chiţoiu „chelarul” de serviciu pentru a-i lăsa pe Tăriceanu, Orban & co. în afara sediului organizaţiei din sectorul 1!

Vor fi fiind, toate acestea, elemente ale „revoluţiei bunului simţ”, aceea sub standardul căreia prezidenţiabilul Crin Antonescu a intrat în campania pentru Cotroceni din 2009. Acum, în 2013, la un an şi-un pic de campania prezidenţială din 2014, pare că liderul PNL nu mai are, „sufocat” de timpul ce pare să treacă prea greu, răbdare.

Au resimţit acest lucru, foarte de curând, şi nişte jurnalişti. „Ce nesimţiţi!”, a putut fi auzit, privit din spate, artizanul „revoluţiei bunului simţ” din urmă cu trei ani şi mai bine. După care – să mi se fi părut? – a mimat un apel pe „firul scurt” al telefonului mobil. Să fie, şi acesta, doar un alt semn al nerăbdării „revoluţionare”?

Un semn aidoma celor pe care le vedem prin studioul de televiziune în care domină tropăiala voiculesciană a românismului excepţional, gata să trimită la plimbare „europenismul” nostru „dintotdeauna”? Dacă da, e foarte bine, ne vom bucura cu toţii şi fi-va, iarăşi, ţara-n sărbătoare! E timpul, deci, să uităm de „bunul simţ”! N-a fost, în fond, mai mult de un slogan.

Mi-este şi ne este, tuturor, foarte bine cunoscut faptul că Traian Băsescu a agresat verbal jurnaliştii. Ştim, carevasăzică: „ţigancă împuţită”, „găozar”, „tonomate” (a mai fost ceva în plus, de parcă n-ar fi fost de-ajuns?). De dinainte, rămâne în istoria politico-mediatică zicerea „măi, animalule!” a lui Ion Iliescu. Era nevoie, oare, şi de exprimarea acestei – înclin să cred, convingeri privitoare la enervanţii jurnalişti – a lui Crin Antonescu?

Finalul este, îmi spun, firesc: încă-singurul prezindeţiabil a mizat, de când s-a tot „lansat”, pe discursul relativ la „un alt fel de politică”. Problema ce pare să-l domine este însă – prin caracterizarea adresată unor ziarişti – aceea că micile sale răbufniri nervoase (al căror lux nu-l poate avea niciun politician, în mod normal) riscă să dea seama de marile sale frustrări. Sau, poate, temeri, îndrăznesc să spun.

Iar asta se întâmplă în condiţiile în care nu are contracandidaţii încă anunţaţi. Când totuşi n-a ajuns la Cotroceni, altfel decât prin suspendarea încă - „locatarului”. O fi de bine sau o fi de rău?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Filon Aurel
22.02.2013, 13:29:03

Daniel Sandru:e ciudat sa ceri bun simt cind tu insuti nu esti(de bun simt).De ce??In primul rind pentru ca incepi cu o jignire a unor oameni,probabil fara nici un motiv(pat si patason).In al doilea rind pentru ca nu ti-ai cerut scuze parintilor tai in virsta pe care i-ai jignit fara nici un motiv.

-3 (7 voturi)
Nirolf
22.02.2013, 15:24:56

George Crin Laurentiu Antonescu este varful a tot ce are mai bun gruparea numita P.N.L la ora actuala. Daca il judeci dupa grosimea obrazului atunci putem spune ca este politician 100% . Distinsul domn are locotenenti de nadejde : dl Ghiuse , dl Sorin Rosca Stanescu cu nobile ascedente in blanda Securitate , marele liberal Gigi Becali ce din nefericire "a defectat" , sau cei ce cocheteaza dragalas cu justitia : Relu Fenechiu , Chiuariu si multi alti cinstiti oameni politici. Asta este soarta tarii sa ne impacam cu ea. Asta este viata : o lupta ce ori ce-ai face pana la urma o pierzi. Amice miron miron , te rog sa ma ierti , stiu ca esti un admirator al dlAntonescu , dar asta e parerea mea poate corecta sau ba . Oamenii de care trebuie sa te temi , nu sunt cei ce au pareri diferite de ale tale , ci cei ce sunt prea lasi sa-ti spuna acest lucru (Napoleon).

+5 (5 voturi)
miron miron
22.02.2013, 19:09:31

In politica sunt doua obtiuni, succesul sau insuccesul, ori urcusul sau coborasul. Crin Antonescu asemenea lui Isus din Nazaret a ales urcusul, sa-si duca crucea pana la Cotroceni. Nu-i usor pt. Antonescu sa-si infrunte dusmanii fizici, care sunt multi sau foarte multi, ci si proprile sentimente, orgolii sau rabufneli. Domnii ziaristi sunt foarte sensibili, dar au voie sa blameze, sau sa scotoceasca in viata semenilor. Daca s-a intmplat asa cum scrie domnul Sandru, nu-i in firea dom. Antonescu sa insulte ziaristii, nu cred ca a fost o,, jigneala"ci mai degraba o foarte mica urecheala...

0 (4 voturi)
Kevork Kevorkian
22.02.2013, 16:54:03

Maestre, aceste cuvinte ne doare! Primo, nu stapaniti tehnica inserarii propozitiilor incidente. Secundo, Pat & Patachon au mancat o paine alba pe vremea filmului mut. Or, machidonul Hasotti si securistu' de omenie Ghise sunt destul de vocali. Terzo, articolul are o dezlanare interna vecina cu implozia - reflex al complexelor vechi, de om care a ars etapele pana s-a fript pe la extremitati. Quarto, mancati mare cu polonicu' la adresa unui om care n-a mai rabdat sa-i bage microfonul in gura toti atarnatorii fomisti de presa. S-a inventat de mult institutia purtatorului de cuvant, care poate eluda elegant goana dupa exclusivitate a fomistilor mai sus mentionati. In rest, Viva Base si la buna vedere!

+4 (6 voturi)
Silvia Apsanca
22.02.2013, 16:59:55

Ce poti asteptas de laun parvenit de cea mai joasa speta.La el totu-i spoiala:de cultura,de bun simt.El crede ca polologhia lui de trei lulele,trei surcele,il scapa de ridicol.Cei care l-au impins in fata asemeni unei marionete politice,stiu foarte bine de ce au facut-o.Dar si cand vopr da cu el de pamant nu-l vad bine pe cacarau...

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările