Rezervaţia cu iresponsabili

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum scapă ţara asta de un Parlament iresponsabil? Iată o întrebare care se ridică tot mai frecvent, dar căreia nimeni până acum nu i-a dat şi un răspuns. Căci cam aici am ajuns, iar calea pe care a pornit actuala majoritate parlamentară nu ne îndreptăţeşte deloc să abandonăm căutarea unui răspuns.

Dacă privim în perspectivă tot ce a făcut actuala putere din punct de vedere al legislaţiei penale, nu putem să nu-i sesizăm o neobosită mentalitate de infractor, care încearcă pe toate căile posibile să scape de pedeapsa cuvenită pentru faptele pe care le-a comis sau pe care îşi propune să le comită.

Au încercat mai întâi, prin septembrie-octombrie anul trecut, să facă schimbări brutale la nivelul conducerii parchetelor. Riposta fermă pe care au primit-o i-a făcut să schimbe planul din mers: dacă nu putem schimba procurorii şefi aşa cum vrem noi, atunci hai să schimbăm legile.

Şi au purces, la ceas de noapte, la mutilarea Codului Penal, în faimoasa zi de marţi, 10 decembrie, în aşa fel încât legea penală să nu-i mai atingă. Uriaşul scandal intern şi internaţional declanşat atunci i-a făcut din nou să dea un pas înapoi, dar de renunţat tot n-au renunţat.

Mai nou, dacă la legi nu mai pot umbla cu atâta uşurinţă, umblă direct la Constituţie. Şi burduşesc viitoarea lege fundamentală cu tot felul de articole care nu au ce căuta acolo, ci în legislaţia curentă, inferioară Constituţiei. Sensul amendamentelor este însă, invariabil, acelaşi: cât mai multe drepturi pentru infractori, cât mai puţine instrumente pentru instituţiile de aplicare a legii. Vorba cuiva: zici că legile astea sunt scrise dintr-o celulă, din spatele gratiilor.

Întrebarea care se ridică este: controlează cineva această majoritate parlamentară amorfă, ineptă, capabilă de cele mai neruşinate sofisme petru a-şi justifica acţiunile? După cum se văd lucrurile la suprafaţă, se pare că nu. În „marţea neagră”, atât Victor Ponta, cât şi Crin Antonescu, liderii politici ai acestei majorităţi, au susţinut că nu au ştiut nimic. Deci s-ar înţelege că această majoritate acţionează de capul ei, având avantajul că, sub efectul de turmă, nu pot fi identificate responsabilităţi individuale pentru tâmpeniile pe care le votează.

Dar stau aşa lucrurile şi în realitate? Îi putem crede pe cuvânt pe liderii politici când spun că Parlamentul e suveran şi nimeni nu-i poate impune nimic? Vom afla asta în scurt timp, mai exact atunci când Parlamentul va lua în dezbatere puseul nervos al lui Victor Ponta împotriva şefului STS. Ca să ocolească avizul obligatoriu al CSAT, Victor Ponta a evitat să iniţieze de la Guvern legea de trecere a STS în subordinea Ministerului de Interne, pasând această iniţiativă către Parlament. Dacă parlamentarii vor executa întocmai şi în procedură de urgenţă ceea ce le-a cerut premierul, avem poate nu o dovadă, dar un indiciu clar că Victor Ponta controlează, de fapt, această majoritate şi are autoritatea să o oprească atunci când comite mârşăvii legislative. Numai să şi vrea.

***

Se tot afirmă că programul guvernamental “Ponta îţi plăteşte rata” are menirea de a relansa consumul. Argumentul e că datornicii de bună credinţă, cărora li se amână cu doi ani plata a unei jumătăţi din ratele bancare, vor avea la dispoziţie bani ca să cumpere bunuri şi servicii. Frauda logică mi se pare evidentă: dacă oamenii aceia nu-şi plătesc ratele nu pentru că sunt ţepari, ci pentru că nu au bani, cum vor cumpăra ei bunuri şi servicii cu bani pe care de fapt nu-i au? Impresionant…

***

Grea misie pentru ministrul Educaţiei, pesedistul Remus Pricopie, în scandalul de plagiat în care e implicat secretarul său de stat, liberala Ştefania Duminică. Plagiatul e atât de copios, încât o decizie politică se cere imediat, până să vină decizia academică din partea Comisiei de Etică. Dacă nu o demite, îşi atrage o presiune infernală din partea opiniei publice. Dacă o demite, îşi atrage furia liberalilor, care nu vor uita că şi şeful său pe linie de partid şi de stat are pe căciulă o muscă de acelaşi calibru. Şi avem motive temeinice să credem că pe Ştefania Duminică n-o s-o demită direct însuşi Victor Ponta...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite