Rezolvarea problemei recursului compensatoriu, uitată de Tudorel Toader. Opoziţia vine cu un alt proiect pentru abrogarea legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa pe 22 ianuarie că într-o săptămână vine cu o iniţiativă pentru remedierea situaţiei create de Legea recursului compensatoriu. Au trecut mai bine de două săptămâni şi tema a fost uitată de Toader. În schimb Opoziţia a venit cu un nou proiect de abrogare a legii.

Tudorel Toader preciza la 22 ianuarie că, într-o săptămână, Ministerul Justiţiei va veni cu o soluţie pentru remedierea efectelor create de Legea recursului compensatoriu, în condiţiile în care au apărut tot mai multe violenţe şi crime ale celor liberaţi în urma adoptării acestui act. Au trecut mai bine de două săptămâni însă Ministerul Justiţiei nu a mai spus nimic de iniţiativă. 

Pe de altă parte, PNL a înregistrat, joi, la Parlament o iniţiativă de abrogare a legii privind recursul compensatoriu, lege adoptată  în 2017 de majoritatea PSD-ALDE-UDMR şi care, într-un an de zile, a permis eliberarea mai devreme din închisori a peste 42.000 de condamnaţi.

Proiectul de lege îi aparţine deputatului liberalul Ioan Cupşa şi a fost co-semnat de alţi nouă parlamentari PNL. În varianta propusă de  liberali se merge mai ales pe varianta liberării condiţionate dacă persoanele condamnate au execuat fie trei pătrimi din pedeapsă sau patru cincimi din aceasta, în funcţie de gravitate ei. 

O iniţiativă similară a fost înregistrată la Parlament pe 14 ianuarie de către 27 de deputaţi şi 12 senatori USR, aceştia motivând că actul normativ a permis eliberarea din închisori a mii de „infractori periculoşi, fără niciun filtru judiciar“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite