Rezultatul final al referendumului: Cea mai slabă prezenţă la vot din istoria democraţiei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin de patru milioane de români s-au prezentat pe 6 şi 7 octombrie la urne pentru a decide dacă ar trebui schimbată Constituţia în sensul redefinirii familiei, potrivit rezultatelor finale ale Biroului Electoral Central (BEC). Mai exact, referendumul pentru familia tradiţională a înregistrat o participare de doar 21,10%, din cele 18.279.011 de cetăţeni români cu drept de vot, neîndeplinind cvorumul stabilit de lege pentru a trece.

După centralizarea datelor din cele 19.040 secţii de votare, atât din ţară, cât şi din diaspora, a reieşit că 91,56% din români au pus ştampila pe „da“, fiind astfel de acord cu definirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, în vreme ce doar 6,47% sunt de părere că nu ar trebui modificată Constituţia. 76.111 buletine de vot au fost nule, adică un procent de 1,97%.

Prezenţă slabă la vot s-a înregistrat şi în Bucureşti unde au participat doar  281.801 persoane, adică 15.73% din totalul locuitorilor cu drept de vot. Sectorul cu cei maimulţi oameni la urne a fost Sectorul 1 (18,48%), urmat de Sectorul 6 (17,05%) şi de Sectorul 2 (16,35%). Cea mai slabă participare din Capitală a înregistrat-o Sectorul 3, unde primar este apropiatul Gabrielei Firea, Robert Negoiţă, cel care a avut şi o poziţie critică la adresa şefului PSD Liviu Dragnea, ca urmare a acestui eşec.

„Un lider este acela care reuşeşte să convingă oamenii să îl urmeze în proiecte, în activităţi şi idei. Nicio persoană care este ruptă de realitatea comunităţii, care nu îi înţelege problemele concrete şi care nu are capacitatea de a prioritiza rezolvarea acestor probleme, în funcţie de ce este necesar şi imediat, nu va putea fi cu adevărat un lider. Nu pot să nu mă gândesc şi să nu mă întreb: câte, dar câte lucruri necesare şi utile pentru cetăţeni nu s-ar fi putut face cu cele peste 40 de milioane de euro? Bani cheltuiţi în această activitate de weekend pe care o numim referendum“, a scris Negoiţă pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, luni, că votul în secţiile din străinătate s-a încheiat fără incidente, un număr de 126.239 de alegători exprimându-şi opţiunea în cele 378 de secţii. Votul s-a derulat pe parcursul a 58 de ore, ultimele secţii închise fiind cele din Los Angeles, San Francisco, Las Vegas şi Vancouver. Rata de participare a diasporei a fost de 18,78%.

Cea mai slabă prezenţă la vot din 1990

Deşi secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat duminică seara, la scurt timp după închiderea urnelor, că „românii au ieşit în număr gigant la vot“, referendumul pentru modificarea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie a înregistrat cea mai slabă prezenţă la vot din 1990 şi până în prezent. Cel mai mic procent de până acum s-a mai întâlnit în noiembrie 2007, atunci când i s-a cerut poporului să decidă asupra introducerii votului uninominal. Procentul de participare a fost de 25,51%, adică 4,8 milioane de cetăţeni. La al doilea referendum din 2007, pentru demiterea preşedintelui, participarea a fost de 44,45%, urmând ca la cel din 2012 să se prezinte la urne doar 46,24%. În toate cazurile, cvorumul nu a fost îndeplinit.

Singurul referendum în care cvorumul a fost depăşit (58%) s-a ţinut simultan cu alegerile prezidenţiale din anul 2009, când românii au votat pentru Parlament unicameral cu maximum 300 de deputaţi. Rezultatele acelui referendum nu au fost implementate până în ziua de azi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite