Politică

articolul anterior articolul urmator

Riscul geostrategic al mesajelor discordante ce pleacă din România

34
11 Jun 2019 16:37:49
Cristian Unteanu
Teodor Meleşcanu  FOTO gov.ro
Teodor Meleşcanu FOTO gov.ro

E a doua oară, într-un răstimp scurt, când vocea României se ridică discordant în marile jocuri politice şi introduce semne de întrebare (adevărat mici, pe măsura influenţei pe care încă o mai avem după atâta călcat în străchini) şi arătând că, din motive diverse, suntem altfel (sau foarte altfel, sau de tot altfel) decât ansamblul UE şi NATO din care ne-am dorit să facem parte.

Prima oară a fost scandalul recunoaşterii deciziei Israelului de a proclama Ierusalimul drept capitală, ştire adusă lumii de vocea prim-ministrului Viorica Vasilica Dăncilă la impulsul mentorului său politic, marele om de stat Liviu Dragnea care o şi propulsase în funcţia respectivă. Scandalul din ţară îl ştiţi bine, tehnic demersul fiind încă valid, dar „îngheţat“ de Klaus Iohannis în aşteptarea unui raport de fundamentare şi oportunitate al deciziei respective pe care nimeni nu se grăbeşte să-l realizeze prea curând. Dar asta nu înseamnă că efectele nu s-au produs şi continuă să se producă, de la tăierea legăturilor cu state şi organizaţii reprezentative ale lumii arabe şi retragerea sprijinului multora (inclusiv state europene) pentru ca România să obţină locul mult visat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, până la apariţia unei senzaţii de mefienţă faţă de soliditatea angajamentului nostru de ţară în ceea ce înseamnă împlinirea politicilor comune europene în politica externă.

A circulat pe diverse culoare discrete ale puterii explicaţia că acela a fost doar un episod atipic, sigur extrem de penibil, dar angajamentul real al României stă altundeva, adică, se repeta mesajul în buclă, în valorile europene şi euroatlantice. Numai că, stupefiant, a venit acest episod de acum din R.Moldova în care glasul românesc, prin vocea blândă şi domoală a domnului Teodor Meleşcanu, ministru de Externe al guvernării PSD-ALDE, a spus exact altceva decât veneau să zică toţi marii jucători ai politicii internaţionale. Mai precis, soluţia pe care o susţine România, zicea domnia-sa (precizând că vorbea în nume personal şi nu al MAE), este exact cea a lui Plahotniuc, oligarhul care-şi transformase ţara în „stat captiv“ şi ameninţa s-o ducă în situaţia de „stat eşuat“: organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie.

Asta în timp ce se petrecea un fenomen unic şi cu o relevanţă excepţională: SUA, UE şi Federaţia Rusă îşi uniseră viziunile asupra modului de ieşire din criză: un acord între forţele pro-europene din Blocul Acum şi socialiştii pro-ruşi ai preşedintelui Igor Dodon, permiţând stabilizarea ţării şi readucerea sa pe linia de plutire. În plus, pentru ca lucrurile să fie foarte clare, ambasadorii Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Suediei şi Poloniei au semnat un document care recunoaşte explicit actualul Parlament drept legitim, declarând deci valide toate deciziile sale, cea mai importantă dintre ele fiind cea de numire a Maiei Sandu şi Guvernului său.

Asta a zis ministrul nostru de Externe acum două zile, poziţie cu o greutate anume deoarece, încă puţin timp, mai conduce zona de externe a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE. Numai că azi îşi schimbă complet poziţia şi se aliniază poziţiei europene.

Scuzaţi, dar cred că avem o problemă enormă de credibilitate şi reprezentăm o vulnerabilitate reală pentru partenerii noştri. Asta deoarece revine în forţă, veşnica întrebare: cine are dreptul legal să vorbească în numele României? Este profund îngrijorător că încă nu avem un răspuns logic aşa cum ar trebui să fie el generat de ştiinţa bunei guvernări. Iar efectele sunt cel puţin stranii.

Uitaţi-vă la faptul că, doar în câteva zile, într-un moment de criză cu multiple valenţe strategice şi în care deja se implicaseră marii jucări de forţă ai politicii internaţionale, din România au venit în acelaşi tip două abordări diferite. Prima, de normalitate, a preşedintelui Iohaniis, fireşte în spiritul tuturor poziţiilor care, se aliniau în a solicita o rezolvare negociată a situaţiei, exprimare diplomatică pentru ceea ce era deja acordul între forţele politice majore de la Chişinău, salutat drept realizare istorică de preşedintele PPE. Pe de altă parte, şeful canalului diplomatic instituţional operativ, dl. Meleşcanu, ministrul de Externe, voltijează nonşalant între sprijinul necondiţionat pentru soluţia Plahotniuc şi poziţia marilor jucători europeni şi internaţionali.

Dar cine va plăti pentru călcatul în străchini şi problemele pe care le generează, adică întărirea convingerii că suntem o ţară perfect imprevizibilă şi că, iată dovada, putem susţine fără a clipi poziţii perfect contrare în răstimp de 48 de ore, înnebunind toate cancelariile?

Sigur că puteţi obiecta spunând că acei actori internaţionali care încercau şi reuşeau să găsească o posibilă soluţie viabilă pentru criza de la Chişinău şi pentru scoaterea din jocuri a lui Plahotniuc, au ca singur interlocutor instituţional în România pe preşedintele Iohannis, coordonatorul constituţional al politicii noastre externe. Sigur că da, numai că ce te faci când, din cauza tensiunilor politice din România puţin le pasă celor din guvern de ce zice preşedintele şi mesajele care se transmit sunt perfect antinomice. Pentru ca mai apoi, în ideea ca circul să fie total, să fie anulate şi recalibrate. În mai puţin de 48 de ore, am creat haos în cancelariile care celebrau un acord cu multiple semnificaţii geopolitice.

Dar de ce România să fie acuzată că se dezice de Europa şi deciziile sale strategice pe timp de criză şi nu cine ar trebui să fie acuzat ca fiind incoerent, adică guvernul nostru actual? De ce să fie puşi în acelaşi coş şi preşedintele care s-a comportat ireproşabil şi băieţii care au luat-o pe arătură, răspunzând ordinelor de partid PSD şi ALDE? Nu e absolut nedrept şi ilogic?

Ar fi nedrept şi ilogic numai că, în cancelarii, tot ce vine din România nu ar fi introdus în acelaşi dosar. Estimarea finală vorbeşte doar despre România. În acest moment de criză, când mizele profunde sunt mult mai mari decât spaţiul R.Moldovei şi actorii săi locali, înţelept ar fi fost să se poată ca decidenţii români să fi arătat că, măcar o singură dată, pot vorbi o limbă comună şi, ca atare, să redacteze un document cum este acela de acum emis de externele noastre, absolut în linia iniţială dată de Cotroceni. N-a fost să fie.

De data asta s-a mai găsit o soluţie de ultim moment, explicată ca atare cu speranţa că toţi o vor accepta şi uita. Poate că aşa se va şi întâmpla dar cred că şi în acest caz vor exista urmări, fie şi doar prim menţinerea cordonului absolut impenetrabil care desparte România de toate negocierile şi deciziile politice care privesc spaţiul de la est de Prut.

Şi, din incertitudine în incertitudine, o întrebare de final: care-o fi strachina următoare?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Ipkiss
11.06.2019, 16:56:01

Acest Melescanu este o realitate inspirata din film : un zombi. Sa-i spuna cineva ca a murit, pentru ca el e singurul care nu si-a dat seama.

+13 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.06.2019, 17:24:50

Jenant..! Intregul articol are un singur scop: sa-l scoata ”basma curata” pe titularul politicii externe românesti, presedisntele Romaniei ..! Mai precis sa-l scoata ”basma curata ” pe ”genialul” presedinte al lucrurului bine facut, Klovnis Iohannis, marioneta pe care gruparile de interese politico-financiare antiromanesti, antinationale(din tara si de afara) au plantat-o la Bucuresti ca se le faca jocurile, si care a dat-o in bara in toate directile externe, pe toate fronturile unde Romania acea de aparat interesele nattionale..! In plus, escrocul asta imobiliar care se pretinde presedintele tarii si, deci, întaiul patriot al ei si totodata primul care-i apara interesele, demnitatea, credibilitatea si imaginea, a tras atâtea flegme in obrazul Romaniei, incat toata lumea ajuns sa ne trateze tara ca pe ”ultima gaina” a emisferei nordice..! Dupa ceea ce s-a intamplat recent si la ONU, putem vedea cu totii, unde ne-au adus ca neam si tara ploconelile slugarnice ale lui Iohannis in fata sefilor de stat si de guverne din UE, unde ne-au adus ca popor si natiune pozitia ghiocelului si pocnitul lui din calcâie in fata birocratilor din staf-ul de la Bruxelles, unde ne-au flegmele trase de Iohannis in obrazul tarii si a cetatenilor romani atunci cand striga peste tot ca Romania nu-i capabila sa asigure nici macar presedintia prin rotație a UE (iar in mod real Romania a facut-o exceptional de bine), vedem unde ne-au dus flegmele trase de iohannis in obrazul tarii si cetatenilor romani atunci cand ne prezenta peste tot ca pe cei mai corupti oameni de pe planeta..! Intrebare: crede cineva ca toti cei care sunt DIRECT vinovati de UMILINțA prin care a trecut Romania la ONU, isi vor da demisia..? Crede cineva a mafiotii pesedisti si aldisti, si mai ales titularul politicii externe romanesti, Klaus Iohannis, marioneta plantata la Cotroceni de catre grupari politico-financiare (din tara si de afara) antiromanesti, antinationale, vor demisiona..? La ce-au folosit toate ploconelile, pocnitul din calcaie si pupaturile in dos oferite slugarnic de catre ”titularul” politicii externe Iohannis TUTUROR sefilor de state si de guverne din UE, precum si birocratilor corupti din staff-ul de la Bruxelles, daca acestia nu au sustinut candidatura Romaniei (ca membru nepermanent) in Consiliul de Securitate al ONU , la ce-au folosit toate ploconelile, pocnitul din calcaie si pupaturile in dos oferite slugarnic de catre ”titularul” politicii externe Iohannis TUTUROR sefilor de state si de guverne din UE, precum si birocratilor corupti din staff-ul de la Bruxelles, daca aceste state si conducatorii lor, pur si simplu l-au tratat ce pe o nulitate politica si de caracter pe Iohannis, ceea ce s-a si demonstrat a fi de altfel, de nenumarate ori, si asta inca de la inceputul mandatului sau..! Va mai mira ca in exact cei 4 ani si jumate de mandat prezidential Klaus Iohannis, situatia din tara e asa cum e, iar Romania a ajuns sa fie privita ca o tara africana, si umilita in toate forurile europene si mondiale, acolo unde nici macar nu se mai poate presupune ca Iohannis ca presedinite si titular legal si constitutional al politicii externe a statului romanm ar fi aparat vreodata interesele nationale..? Romani, deschideti ochii..! Escrocii si Impostorii aflati acum in cel mai importante functii ale tarii (Presedinte, parlamentari, premier, ministri, etc) sunt si cei mai mari tradatori ai intereselor voastre, cei mai mari tradatori ai viitorului copiilor si nepotilor vostri..! Nu uitati asta cand veti merge din nou la vot..! Iar ”cireasa de pe..coliva” falimentului politicii externe romanesii a carui Titulare e Klaus iohannis a venit mai deunazi..! Oligarhul Vlad Plahotniuc (lasat jos din brate si de catre americani) a ajuns ce-a ajuns si datorita sustinerii serviciilor romanesti, a lui Iohannis si a o buna parte din membrii camarilei lui Iohannis, carora mafiotul Plahotniuc (mafiot in care nenorocitii nostri de decidenti in politica externa, in frunte cu tradatorul intereselor romanesti si a dezideratului Reintregirii Neamului plantat la Cotroceni de grupari politico-financiare din tara si de-afara, se incaptanau sa-l creda ca fiind un ”pro-european”, desi se vedea si din avion ca Plahotnic juca pe fata si făra nicio jena si cartea Kremlinului) le-a fost..recunoscator din plin..! Asta e si motivul pentru care desi americanii il abandonasera in mod evident pe Plahotniuc, iar Franta, Germania, Marea Britanie, Polonia si Suedia isi anuntasera inca de luni sustinerea fata de parlamentul Republicii Moldova si guvernul Maia Sandu, ”titularul” politicii externe romanesti, Klaus Iohannis, precum si acei ”consilieri” ai lui, carora Plohotniuc l-a fost ..indeajuns de recunoscator pentru ca acestia sa continue sa ”tine ochii inchisi” chiar si acum (lor li se aduga si batrânul senil care se trateza de Alhzeimer si Parkinson din salariul obtinut ca Ministru de Externe in guvernul premierului Dancila, care , premier Dancila probabil nici nu stie ca Basarabia e in Europa si ca in ea traiesc tot romani) inca ”se codesc” in a o sustine ferm pe Maia Sandu..!

-13 (19 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.06.2019, 17:38:28

”unde Romania avea de aparat interesele nationale”, ”unde ne-au adus flegmele trase de Iohannis in obrazul tarii si a cetatenilor romani atunci cand striga peste tot..”

-8 (12 voturi)
Camelian Propinatiu
11.06.2019, 16:58:55

ALDE avea oricum probleme cu încrederea electoratului.

+4 (4 voturi)
dorin valeriu domuta
11.06.2019, 17:05:30

Halucinanta "oscilatia" lui Melescanu. Cine-o fi "in spate"?

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (34)